Avatar uživatele
Gestas

Četli jste někdy nějakou samizdatovou knihu?

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, Kepler před 2198 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Samizdatovou přímo ne. Ale knihu od Milana Kundery Nesnesitelná lehkost bytí, která vyšla v 80. letech v Torontu v exilovém nakladelství manželů Škvoreckých.

Totiž kolegyně navštívila svou příbuznou v Torontu a dovezla Kunderovu knihu, kterou půjčila mně a několika dalším kolegům. Už si nevzpomínám, jak se jí to podařilo.

Po roce 1990 se mně do rukou dostaly do ruky některé samizdatové knihy , napsaná na stroji, ale teo už u nás vcházely běžně.

Byla jsem členem Klubu čtenářů, takže v 60. letech vycházely např. soubory povídek většiny autorů, kteří byli v 70. letech na „indexu“. Znala jsem tedy některá díla, která později vycházela v samizdatu a exilu – kromě těch nových děl. Některá původní byla dokonce zfilmovaná.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Ano, někdy v půlce 70. let to byli Černí baroni, kteří šli z ruky do ruky na studentských kolejích. Byly to normální chemické fotografie stránek svázané do jakési knihy. Byla to senzace.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
led

Ano, to bol základ vzdelania. Veď mnoho samizdatových kníh o černote socializmu bolo za krásnych časoch socializmu aj u nás oficiálne vydaných. Bol to spôsob jemného popúšťania uzdy obyvateľstva (ak kôň má bežať rýchlo, treba mu uzdu povoliť)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek