Avatar uživatele
Ondrej01

Češi jsou naivní, věří všemu a špatně si ověřují fakta – souhlasíte?

Podle mého většina Čechů věří strašné spoustě nesmyslů anebo všemu, co řekne jejich oblíbená ikona nebo zveřejní kdejaký bulvár. Zajímám se tedy spíše o odvětví politiky. Rád bych uvedl jako příklad nedávnou volbu prezidenta, kde se až do konce kampaně s Drahošem táhlo, že je pro uprchlíky nebo že byl agentem STB, i když fakta hovoří jinak. Zároveň ale máme premiéra, který byl průkazně veden jako agent STB, přesto jeho strana nasbírala opět největší počet hlasů (to už 30 % voličů nevadilo). Pan Okamura na Facebooku dnes uveřejnil, že je dle agentury CVVM druhým nejdůvěryhodnějším politikem. Hurá, všichni mají radost. Už ale netuší, že ten samý průzkum taky hovoří, že je pan Okamura spolu s Chovancem také první nejvíce nedůvěryhodný politik. To už totiž jejich hrdina nezveřejnil. Také ještě před týdnem prohlásil, že „Agentura CVVM jsou buď podvodníci nebo diletanti…“. Když jsem na tato fakta poukázal v komentáři, byl jsem označen za lháře a pak jsem dostal ban na jeho FB stránce. Proč jsou Češi tak naivní a neumí si ověřit fakta? Anebo snad nechtějí a pouze věří tomu, co řekne ten smějící se pán?

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? ivzez, Kepler, aliendrone před 2278 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Jak kdo. Já se k takovým zprávám stavím velice rezervovaně. Vím svoje.
Příklad z jiné oblasti: vepřové sádlo bývá obecně prezentováno jako velmi nezdravá potravina. No a dneska jsem se dočetl, že je na 8. místě ze stovky nejzdravějších. Tož včil mudruj a přeber si to.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Mc Merkurion

… nemůžeš věřit všemu, i co se nám tvrdí, že jsou fakta, je skorem třicel let po revoluci a furt se ohánět tím, že někdo někdy byl u STB nebo nebyl … vono je to opravdu těžký,když si představim, že Drahoš mohl studovat v kapitalistické cizině, tak silně pochybuju,že nemusel být ani členem strany, a je mi fuk, že mi budou tvrdit opak (to stejný s Babišem, taky mu v tomhle nevěřim), ale ono je to i u novinářů: s radostí komentovali Kompas a teď budou šít do komoušů, podívej se na herce, jak si všichni svorně notovali se stranou, a teď budou dělat ubližovaný? … pamatuju si jejich kecy a dnes už jim nevěřím, nejsem naivní aby mne dokázala přesvědčit jejich revolta proti Zemanovi a spol …

… dodám k Keplerovi: a pamatuješ, jak kritizovali máslo?

… ne všichni Češi jsou naivní, a to že někdo věří něčemu, i třeba Drahošovi nebo Zemanovi, neznamená,že je naivní, má holt jen jinej názor (to by museli bejt všici věřící naivní, a mohu potvrdit, že ač je nechápu, nejsou všichni naivní a ve víře slepí) …

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ivzez

Češi jsou ignoranti, nemají úctu ani ke svému jazyku, většinu Čechů
nezajímá nějaký pravopis nebo dokonce nějaká pravidla. Nezajímají
je ani zákony a klidně kdekoho uráží.

Souhlasíte? Asi ne, že?

A stejné je to i s Vaší otázkou, která mimochodem také není
bez pravopisných chyb, a která hází všechny nebo většinu do
jednoho pytle jenom na základě něčí domněnky.

Nebo snad věříte zhrzeným voličům pana Drahoše,
kteří tvrdí, že Zemana volili (odmítám ty urážky opakovat)?

Pan Drahoš je pro přijímání migrantů, přestože se snažil tvrdit
něco jiného. Skutečnost, že se mu nepodařilo lidi přesvědčit, svědčí
naopak o tom, že si lidé fakta ověřili a neskočili mu na špek.

Pan Drahoš se vyjádřil, že by pro zemi s 10.000.000 o­byvatel
nebyl problém s přijetím 2.600 (shodou okolností téměř kvóta) migrantů.

Měl pravdu. Nebyl by to problém. U mě ztratil tím, že za tím,
co řekl, nestál, že obrátil a začal tvrdit, že je proti kvótám.

Dalším, kdo ho „pohřbil“ byl jeho tým, jeho manželka, „kavárna“.
Ovšem ti by neměli takový vliv, kdyby on sám byl přesvědčivější
a kdyby dokázal stát za tím, co kde řekl.

Já jsem si informace o panu Drahošovi ověřovala v německých
médiích. Zkuste to také, možná budete překvapen.
_____

Andrej Babiš → soud o tom, že byl ve spisu StB veden
oprávněně rozhodl až teď → ± čtyři měsíce po volbách.

Zvolení Babiše vnímám jako chybu v našich zákonech. Podle mne by trestně stíhaný (dokonce ani jen vyšetřovaný) člověk neměl mít možnost kandidovat.

Nejspíš to zní tvrdě, ale u politiků bych očekávala, že
půjdou příkladem, že nezavdají ani stín pochybnosti.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?quentos Nahlásit

Avatar uživatele
xxx3

To je dost individuální. Ověřovat si informace není snadné, kritické myšlení navíc dost bolí. Je namáhavé, předpokládá nepředpojatý postoj a vyvažování na základě informací z více zdrojů a jejich vzájemného porovnávání. Navíc pro většinu Čechů jsou zdrojem informací výhradně česká média. Neřekl bych, že je většina Čechů naivní v tom smyslu, že by věřili všemu, co jim někdo předloží. Spíš je to v současnosti tak, že se řada lidí hledá takové zdroje informací, které potvrzují to, co by chtěli slyšet. A protože internet je nekonečný, pro každou bizarnost lze nalézt skupinu lidí, kteří se můžou vzájemně utvrzovat ve svém přesvědčení. Ale tento problém není samozřejmě je u nás.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Rozhodně to neplatí jen o Češích. Tohle je obecný celosvětový problém, jistá početně významná část populace opravdu má tendenci buď vědomě nebo spíš podvědomě absorbovat velké množství nepodložených zpráv a přejímat je jako svůj světonázor … následně se uzavírat do informačních bublin podobně smýšlejících osob se kterými se k dalšímu vstřebáváním hoaxů, pomluv a konspiračních terorií podporují, povzbuzují a míra zkreslenosti s jakou svět vnímají tím graduje do stále absurdnější roviny. Nakonec nejsou schopni vstřebat jakoukoliv objektivní pravdu pokud v ní není nějaký „elitář“ osočen ze zrady, vzpoury, protože prostě očekávají že pravdivá zpráva musí být šokující, jinak pravdivá není…

Netroufám si však vyčítlit kolik takových lidí je, je i mnoho takových kteří si zdroje ověřují důsledněji a staví se velmi rezervovaně k bulvárním zdrojům. Vidím to tak 50 na 50 🙂 ale kdo ví, jen hádám podle výsledků voleb 🙂.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Takže jenom tvoje pravda.
Co Němci kteří šli za Ádou?

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
ivzez

@Mosoj:
Také mne to napadlo. Ale tehdy nebyl takový přístup k informacím,
jako dnes. Myslím, že tehdy nehrála tak velkou roli neochota ověřovat
informace, problém vidím spíše v jejich nedostupnosti.

před 2277 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek