Avatar uživatele
annas

Člověk se považuje za vrchol vývojového řetězce. Není ale nejméně dokonalý, vždyť jen on musí pracovat, aby se uživil?

Zvířata se živí tím, co najdou. Nemusí kvůli obživě pracovat jako lidé, i když ti se také mohou živit tím, co někde vyroste. Není to základ veganství?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 10Pro koho je otázka zajímavá? led, vagra, johana 56, Drap, zjentek, rouzi, Anikitos, anonym, CR chess2017, aliendrone před 2347 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Odpoveď byla označena jako užitečná

Ano, člověk má spoustu nedokonalostí. Ty však příroda vyrovnala rozumem. Nakonec každý tvor má nějaké nedokonalosti a některé přednosti. Ani žralok si nic neuloví na souši. Kdysi dávno v určité lokalitě snad bylo možné, aby se lidé dokázali uživit pouze sběrem. Při dnešním zalidnění a obydlení téměř celé planety to možné už neni. I k veganství nestačí jen sbírat, ale je nutné i pěstovat a opět práci do toho vkládat. Vývojem jsme uzpůsobeni už tak, že některé věci pouze z rostlin obtížně získáváme. A potom ta chuť. Nedokáži si ani představit žádnou rostlinu, která by svou chutí a živinami dokázala nahradit pěkně prorostlé vepřové.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?annas Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
aliendrone

Kdysi se přeci lidé také živili jen tím co našli (plody, kořínky, červi, mršiny etc.). Teprve později přišel lov, pak zemědělství… Také jich byl k tomu „sběračství“ byl odpovídající počet, ne jako dnes. Jak se veganství slučuje s mrchožroutstvím? Nemyslím, že je to základ veganství. Jsme prostě VŠEŽRAVCI. :)

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Práce je jen jiný způsob obživy a na rozdíl od většiny zvířat mu nemusíme věnovat celý den. Spásat rostlinstvo a hledat pastvu musí být taky docela fuška. A co takový chudák lev – kolik neúspěšných pokusů předchází tomu, než konečně něco uloví. A ještě mu to často čmajznou hyeny.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
orestez

Člověk jako jedinec by sám neuspěl. Ani jako zkušený lovec a sběrač v tajze, jak prezentují v TV docs. Lidé si vytvořili jednodušší systém, ačkoliv se může zdát nejsložitějším ve zvířecí říši. Ten dělá to a ten zas tohle. A ke směně těch potravin, ale i výrobků používá jakousi měnu, které důvěřuje. Pohlížejme na zvířata jako na naše menší bratry. Pavouci, vrány, makak… Vždyť oni také po většinu dne musí pracovat.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

Ann, Vy jste na to kápla. Člověk nebyl, není a nebude vrcholem ničeho, pouze sám sebe rád za vrchol „čehosi“ považuje, to jste napsala hezky. No, co se dá dělat, na vině je většinou mozek, takže s tím asi nic moc dělat nepůjde. Ale stojí to alespoň za pokus- třeba považovat se za úplné dno. Vždyť když se podíváme třeba na strom a v jeho případě konkrétně na to, co celej život dělá a čím je prospěšnej, je jasný, že vedle něj jsme v kontextu s vývojovým řetězcem jen pouhé nicky (ne snad?). Takže i když jste se přímo na to neptala a ptala se nepřímo, tak člověk by si měl ustavičně opakovat, že je dnem (jakýmsi odpadem čehosi) a to by mělo hodně pomoci. Tak třeba já s tím u sebe začal před dávnými věky a ukázalo se, že „ty na vrcholu“ to nepříčetně dráždí ;)

Ad Drap: Myslím si, že v poslední větě máš absolutní pravdu. Že vlastně ten, komu náhrada chutí prorostlýho vepřovýho není vůbec ničím nahraditelná, nedejbože žádoucí, tak ten je vlastně právě na vrcholu vývojovýho řetězce, chápeš- protože si to neumí představit, musí bejt na tom vrcholu přesně tak, jak se to annas ptá ;)

Upravil/a: zjentek

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Práca a rozum (nemýľte si s mozgom) poľudštila predchodcu človeka,
„musí pracovat, aby se uživil…“ odkedy človek vynašiel prácu ako spôsob obživy.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mc Merkurion

… blbost, člověk nemusí pracovat, aby se uživil, ale aby měl na všelijaký vymoženosti, kdyby mu stačilo za stravu to co zvířatům, tak by se teda pořádně nadřel, víš co dá práce chytnout maso, aby uživili rodinu (a mimochodem, chlapi by na tom byli líp, měli by jen sex a hry, žádný alimenty, v přírodě se o mláďata staraj matky), a posbírat to co vyroste, to se pěkně naběháš, když to zapadá sněhem … ohledně veganství se nevyjadřuju, to už je úplně o něčem jiném …

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek