Avatar uživatele
Paetur

Co značí socha osoby na koni, který má jednu nohu zvednutou?

Co jsem zaslechl, tak socha osoby na koni se zvednutýma předníma nohama znamená, že osoba na koni zemřela v bitvě. Pokud má kůň všechny nohy na zemi, znamená to, že osoba zemřela na následky boje. Co však znamená, pokud má kůň jednu nohu zvednutou?

RE: Pardon, trochu jsem to spletl, ale snad někoho naučím něco nového 🙂
Našel jsem tohle:

  1. pokud má kůň zvednutou jednu nohu a třema stojí na zemi, tak jeho jezdec zemřel na zranění z bitvy
  2. pokud je kůň vzepjatý a má zvednuté dvě přední nohy, jeho jezdec zemřel v bitvě
  3. pokud kůň stojí na dvou nohách a dvě má zvednuté, jezdec byl zavražděn (sv. Václav)
  4. jestliže kůň stojí na zemi všema čtyřma nohama, jeho jezdec zemřel přirozenou smrtí (Jan Žižka).

Zdroj: http://www.ces­kaaslovenskahis­torie.estranky­.cz/clanky/ces­ka-a-slovenska-historie/jezdecke-sochy.html

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, Drap před 2551 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

To, co jste napsal, se uvádí v různých zdrojích.

Stejný dotaz už byl určitě na Odpovědích, ale nemůžu ho najít


Nepravdivost této legendy ukáže jezdecká socha Jana Žižky na pražském Vítkově. Kůň Jana Žižky stojí všema čtyřma nohama na zemi. Přitom byl Žižka několikrát zraněn, přišel o oko atd.
Zřejmě jde o záměr autora, jeho možností, zadání atd. Možná někteří tuto legendu dodržují.
http://www.roz­hlas.cz/radio­zurnal/encyklo­pedie/_zprava/skry­vaji-v-sobe-jezdecke-sochy-tajne-vzkazy-podle-nekterych-ano--1462412
Postavení koně
"Jezdecká socha má význam vojenské a politické moci spojované se zobrazovaným jezdcem a vládnoucími společenskými (císař, vojevůdce) a kultovními (sv. Jiří) silami, jež zastupuje. Je proto typem pomníku s triumfálním významem, zdůrazňovaným také nápisy a reliéfy na podstavci, ale často také postavou poraženého nepřítele, ležícího pod kopyty koně a znázorňujícího tak svou porážku, bezmocnost svého postavení a podřízenost.

Myšlenku triumfu vyjadřuje ikonografický program, který bývá někdy velmi složitý a týká se nejen vlastní sochy, reliéfů a nápisů na soklu, ale i architektonického a urbanistického začlenění do prostředí. V některých uměleckých kruzích a vývojových údobích neměla jezdecká socha téměř žádný význam (egyptské umění).

Pro tradici evropského umění jsou důležité okruhy krétsko-mykénského, řeckého a římského umění, v nichž se vyvinula socha jezdce v sedle; neosedlaný kůň zůstává v evropském kulturním kontextu výjimkou, a pokud se objevuje, odkazuje na perský vliv. Typově se motiv rozlišil na jezdce velícího (či hovořícího) na stojícím nebo klidně jdoucím koni (římský typ) a na jezdce na cválajícím lehčím koni (helénistický typ), k nimž vývojem a zvládnutím technologie lití kovu přibyl jezdec na vzpínajícím se koni.

Jezdecké sochy byly stavěny historickým osobnostem, panovníkům a vítězným vojevůdcům, za císařství v Římě však jen císaři.

Jezdecká socha nebo obraz jako dílo připomínající velkého vůdce má svůj počátek v proslulém klasickém pomníku císaře Marka Aurelia na koni a Campidoglio v Římě; za své přetrvání ve středověkém křesťanském umění vděčí domněnce, že představuje císaře Konstantina Velikého."
http://www.ptej­teseknihovny.cz/do­tazy/postaveni-kone-na-sose

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Paetur Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Lamalam

O tomhle jsem nikdy neslyšela. Odkud to máš? Vždy jsem si myslela, že se jedná pouze o libůstku sochaře.

To se mi nějak nezdá, na náměstí Dekabristů v Petrohradě je jezdecká socha Petra Velikého – https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Petr_I._Ve­lik%C3%BD#/me­dia/File:Sankt_Pe­tersburg_Deka­bristenplatz_2005_c­.jpg, on sedí na vzepjatém koni. Podle tvé teorie by měl tedy být zavražděn, ale o vraždě Petra Velikého jsem nikdy nic neslyšela.

Upravil/a: Lamalam

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Ano, tradovalo se vždy,že stojící nebo klusající kůň, jako ukazatel vůdcovství a moci nese jezdce který zemřel přirozeným způsobem. Pokud je kůň vzepjatý, tak jezdec měl zemřít v boji. Bohužel ač se to traduje, tak to zřejmě nikde neni zdokumentováno a potvrzeno.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Žádnou takovou podobnou závislost jsem nevysledoval. Domnívám se, že vždy záviselo jen na záměru sochaře. https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Seznam_%C4%8Des­k%C3%BDch_jez­deck%C3%BDch_so­ch

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Lamalam

Tak jsem to popletla, sedíc na vzepjatém koni měl být zabit v bitvě. Ani to u Petra neplatí, zemřel přirozenou smrtí.

před 2551 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek