Avatar uživatele
Paetur

Čím je to, že JAR má na sto tisíc lidí pětkrát více lidí, kteří se dožili sta let, než Česká republika?

JAR: 30,09 stoletých na sto tisíc lidí
ČR: 5,92 stoletých na sto tisíc lidí

A to i přes to, že naše HDI je 0,870 a HDI JAR je 0,666. V čem jsou před námi? Je to dáno celkově státem, nebo spíše genetikou?

Zdroje: https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/HDI
https://en.wi­kipedia.org/wi­ki/Centenarian

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? sesednizkola před 2495 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Nuk nuk

Asi nemám žádné odborné povědomí o tom, proč tomu tak je, ale selským rozumem si to vysvětlit dovedu.

Vynecháme-li násilí páchané především na bílých farmářích a míšencích, a pomineme-li relativně vysoký počet nemocných AIDS,který pro změnu kosí hlavně domorodce, pak je tam relativně dost faktorů, které podmínky pro život spíše zlepšují. Klima je teplé, ale není vyloženě suché, jako více na sever od ní. Většina potravin pochází z místní zemědělské produkce a zemědělství tam stále je v rukou statkářů – potomků těch, kteří je vlastnili po generace. Jejich produkty jsou tedy – jak bychom řekli v Evropě „BIO“. Značná část obyvatel také žije na venkově. Potenciální délka života nezávisí tolik na HDI země ale spíše na kvalitě života a prostředí, v němž dotyčný žije.

V případě Jihoafričanů to nejspíš nebude genetikou, protože tam vedle sebe žije několik etnických skupin včetně potomků bílých kolonistů (tedy s evropeskými genomy).

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
zjentek

Já myslím, že jedí zdravě (absence určitých konkrétních potravin, který jsou v ČR běžně propagovaný, uznávaný a široce dostupný, přičenž nikdo z těch 5,92 stoletých je za život nejspíše nikdy nestrčil do úst ;)

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Stát a jeho HDI na to vliv nemá, když tak negativní. Skromnější životní styl a strava je spíše ke prospěchu. Vliv má také genetická výbava, životní prostředí a spousta dalšího.
Jiné je to u kojenecké úmrtnosti, tam na to stát vliv má, zejména úroveň jeho zdravotnictví. Např. v r. 2009 jsme už patřili ke špičkám i v Evropě – úmrtnost 2,9 promile https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/%C3%9Amrtnost, JAR byla ve stejném roce 4,4 promile http://www.ce­lysvet.cz/vyvoj-zmeny-v-case-kojenecka-umrtnost?country=6

Upravil/a: Kepler

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?marci1 Nahlásit

Avatar uživatele
Šidlo

človek pochádza z rovníkovej Afriky, potrebuje stabilné teplo a pestrú stravu

to, že zopár miliónov ľudí je otužilých, je asi tak relevantné akože 1/7 sveta strávi laktózu......

kto žije najdlhšie na svete? japonci, a potom taliani, gréci.....sú taliani a gréci tak bohatí s tak dobrým zdravotníctvom ako japonci? nie. majú lepšie gény? nie.

hovorí sa stredomorská strava.....aj JAR má subtropické podnebie a asi podobnú stravu.....koľko tam stojí čerstvé a zdravé jedlo?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zvonisek

Zřejmě jí mladí, tj. Kustovnice čínská a používají tekuté zlato a to je arganovy olej

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

A nemohlo by to být třeba i proto, že je/byla tam trochu větší úroveň úmrtnosti mladých? Nepokoje, nehody, některé nemoci… kdy od vyššího věku už může být menší pravděpodobnost, že danému vlivu budou lidé vystaveni? (tzn. kdo se dožije řekněme šedesátky už má slušnou šanci dožít se devadesátky?)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Admin2

Neuvedl jste zdroj, z něhož jste informaci převzal, není možné ověřit.

Doplňte prosím.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek