Avatar uživatele
Válek Petr

Čím je způsobeno to, že nás oči na fotce či obrazu stále sledují?

Znáte to – prohlížíte si obraz či fotografii, kde jsou zobrazeny oči a ať se hnete kamkoliv, stále vás pozorují. Čím to je?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? klumprt, Kepler před 2315 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
klumprt

Odpoveď byla označena jako užitečná

Směr pohledu se určuje podle polohy středu zorničky vzhledem ke koutkům oka. Pohled přímý by měl být takový, kde střed zorničky leží zhruba na středu úsečky spojující koutky oka. Zhruba, protože oko není pravidelný útvar a jde zde spíš o schopnost umělce vystihnout tu správnou polohu zorničky. Pro zjednodušení ale předpokládejme, že jde o střed té úsečky.
Když se díváte na obraz přímo, tak vidíte úsečku (či spíše její konce) v plné délce a v jejím středu zorničku. Když se díváte ze strany, tak úsečka se jakoby zmenší, ale zornička je pořád v jejím středu. To samé ze spodu, nebo shora.
Dá se říci, že jde o to, že vzájemné poměry vzdáleností bodů na přímkách jsou vždycky stejné, ať se na ně díváte z jakéhokoli úhlu. Ovšem i to je trochu zjednodušení, protože to platí pro pozorování z dostatečné vzdálenosti, vlastně 100% to bude platit jenom z nekonečně vzdálené pozorovatelny. Naštěstí můžeme ledacos zanedbat. Ale pokud se budeš na obraz dívat třeba z 10 cm, tak se ti už nebude zdát , že se na tebe dívá. 🙂

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Pokud se osoba dívá do objektivu nebo na malíře (přímo), dívá se tak bez ohledu z jakého úhlu se na ni díváš ty. Tedy, zní to blbě, ale dívá se přímo i do stran 🙂

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Roman71

Stejná situace se mi naskytla při návštěvě jednoho zámeckého sídla. Měli tam na stěně obraz s chodníčkem vedoucím z altánku do zahrady. Malba byla vyobrazena přímým pohledem, takže jakoby malíř stál v altánu a cesta vedla rovnou od něj kupředu do zahrady. Ať se pozorovatel díval na obraz z jakéhokoliv úhlu, cesta vedla vždy rovně – přímým směrem.
Stejné je to i s (foto)portrétem. Dívá-li se vyobrazená osoba přímo na malíře, výsledný efekt je naprosto stejný.

Upravil/a: Roman71

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mvk

Je to jak píše pan klumprt.
Protože je fotka placatá.
U sochy se to nestane.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

je to absencí prostorového vjemu, fotografie zachytí upřený pohled projekcí na dvourozměrné plátno a narozdíl od pohybu původního prostorového objektu, výkyvy plochého plátna na tuto zachycenou perspektivu už nemají tak velký vliv.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek