Avatar uživatele
Válek Petr

Čím je způsobeno to, že některé automaty nepřijmou drobné?

Určitě to znáte – objednáte si kávu v automatu a začnete do něj házet drobné. Někdy je ale stroj nepřijme a vy je musíte o stroj otřít. Čím to?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? johana 56 před 2441 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
led

krátky výpis k tejto téme:
""Po vhodení mince do automatu ju mincovník za zlomok sekundy elektronicky otestuje," vysvetľuje manažér firmy Prodigi Gabriel Bajkai. Zistí nielen jej rozmer, ale vyhodnotí aj materiálové zloženie. A práve materiál, z ktorého je minca vyrobená, robí podľa neho automatom ťažkosti. Nové mincovníky sú totiž veľmi citlivé. Rozpoznajú aj malú odchýlku od prípustnej tolerancie spôsobenej pri razbe.
Iné vysvetlenie má NBS: Mincovníky podľa nej dodávajú viacerí zahraniční výrobcovia. Majú rôznu technickú úroveň a niektoré sú už zastarané. Presnosť ich nastavenia závisí od kalibračných štandardov, ktoré používajú servisné organizácie. Práve to môže do značnej miery ovplyvniť mieru akceptovania mincí, predpokladá banka."
http://dennik­.hnonline.sk/pod­niky-a-trhy/197614-automaty-odmietaju-aj-prave-mince
ďalej v diskusii…

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
orwell

Zrovna před pár dny mi parkovací automat odmítl přijmout opakovaně dvě z pěti jednokorunových mincí. Po otření těchto mincí o oděv byly následně bez problémů přijaty. Proto se domnívám, že nejčastějším důvodem zmíněného problému je znečištění povrchu mincí.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Hlada

Mincovník je vadný, špinavý nebo špatně naprogramovaný.
Mince se ověřují indukčně tak, že proběhnou nakloněnou dráhou mezi sadou cívek. Každý mincovník (jednotlivý kus) se musí na akceptovatelné mince naprogramovat. Pokud se nastaví širší tolerance, může přijímat padělky, pokud se nastaví tolerance užší, může špatně přijímat i pravé. Nečistota dráhy a mincí způsobí, že mince proběhne pomaleji a mincovník ji vyhodnotí jako vadnou.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
led

Veľakrát sú mince mastné, špinavé, preto ich treba utrieť, alebo naopak sú už ošúchané, alebo mechanicky zdeformované, či inak poškodené a nemajú už potrebnú hmotnosť, alebo tvar. Po zachytení takejto mince ju banka sťahuje z obehu a odosiela na likvidáciu. Podobne sa deje aj s papierovými peniazmi.

před 2441 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek