Avatar uživatele
mosoj

Co způsobilo v Londýně 7. prosince 1952 takovou mlhu, že nebylo vidět ani na 0,5 m?

Jaká souhra okolností a fyzikálních jevů se ten den setkala, že za jeden týden zemřelo 8 000 lidí na dýchací problémy a 100 000 Londýňanů trpělo vážnými zdravotními problémy, které jim znemožnily pracovat?
Jaká byla v té době hlavní příčina tak silného smogu?

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? ten který je, annas, terry, johana 56 před 2530 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Velký smog v Londýně nebo „Velký smog z roku 1952", někdy nazývaný „Velký kouř byla vážná událost znečištění ovzduší, která postihla britské hlavní město Londýn v prosinci 1952. Období chladného počasí v kombinaci s anticyklonem a bez větru vytvořilo podmínky, pro shromáždění znečišťujícíh látek ve vzduchu, které většinou vznikající při použití uhlí . Takže se vytvořil nad městem silný smog. Trval od od pátku 5. prosince do úterý 9. prosince 1952 a rychle se rozptýlil, když se počasí změnilo.

Zdroje znečištění
1.Chladné počasí před velkým smogem a během něj vedlo londýnské lidi, aby více topili, takže spállyi více uhlí. Toto uhlí mělo špatnou kvalitu ,proto se zvýšilo množství oxidu siřičitého v kouři.

2. V oblasti velkého Londýna bylo také několik uhelných elektráren, které přispívaly k znečištění.

3. Mlha, smíšená s komínovým kouřem, částicemi, – výpary z vozidel a další znečišťující látky, jako je oxid siřičitý, vytvářely trvalý smog, který se objevil nad městem. Přítomnost sádrových částeček sazí dala smogu svou žluto-černou barvu, tudíž i přezdívku "hrašák " . Absence významného větru zabránila rozptýlení znečišťujících látek a umožnila jejichí nahromadění.

Podle metropolitní kanceláře Spojeného království byly během smogového období každý den produkovány následující znečišťující látky: 1 000 tun kouřových částic, 140 tun kyseliny chlorovodíkové, 14 tun sloučenin fluoru a 370 tun oxidu siřičitého – 800 tun kyseliny sírové

https://en.wi­kipedia.org/wi­ki/Great_Smog_of_L­ondon

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Odpověď určitě znáš – je ve zdrojích, které jsi zřejmě použil https://search­.seznam.cz/?q=+7­.+prosince+1952+Lon­d%C3%BDn&oq=+7­.+prosince+1952+Lon­d%C3%BDn&source­id=szn-HP&sgId=TSp1z­JIlzAxr_V-MuZQ0RhwokS-bzSzvkiRvYGpjzq%3D%3D&t­hru=&su=&aq=
Akorát těch mrtvých bylo 12 000. Hlavní příčinou bylo používání nekvalitního uhlí (kvalitní šlo na vývoz) v domácnostech a průmyslových podnicích a samozřejmě inverze. Taky nejezdily tramvaje, ale místo nich autobusy.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Klaproth

Ve škole jsme se učili o zahnívajícím kapitalismu. V Londýně to zahnívalo tak mhutně, až z toho vzniknul ten smog.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
mosoj

Keplere " bez komentáře" !!!!! Tvoje čísla jsou chybná. Nicméně příčinu vzniku takto husté mlhy se podařilo zjistit teprve relativně nedávno. To ty ale určitě víš, že.

před 2530 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Pokud je moje číslo chybné, pak je chybné i to, co je uváděné ve zdrojích. Jako obvykle sis to pořádně nepřečetl. Mezi těmi zdroji je i ten, co uvádí nedávno zjištěné příčiny. Já jenom proč uvádíš otázky, na které znáš předem odpověď?

před 2530 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

Jaké já mám zdroje? To je tvoje zbytečná starost.

před 2530 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek