Avatar uživatele
Deli

Čím konkrétně je způsobena bolest pacienta s nádorovým onemocněním?

Dnes v Blesku vyšel takový článek o bolesti a jejím léčení.
Uvádí tam termín „nádorová bolest“.
Můj otec trpící nádorovým onemocněním má každodenní nekončící a vysilující bolesti, i když se léčí v Centru proti bolesti.

Napadlo mě ale, že vlastně nevím, čím konkrétně je ta nádorová bolest způsobena?
Tím, jak nádor roste a utlačuje tkáně kolem sebe?
Proč tedy má pacient bolesti, i když nádor stagnuje?

A neznáte někdo nějaké kouzlo, které by pomohlo? ☹

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? Kerberus, Syd, hanulka11 před 4654 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
hanulka11

Jako „nádorová bolest“ je označována řada různých bolestivých stavů, kterými mohou trpět pacienti s nádorovým onemocněním. Bolest může mít u onkologicky nemocných řadu příčin. Může být způsobena přímo nádorem (prorůstáním nádoru do orgánů nebo do kostí, příp. tlakem nádoru na jiné orgány nebo na struktury nervového systému). Tato bolest také souvisí s onkologickou léčbou (bolest po operaci, zánět sliznice v ústech a ve střevě po chemoterapii nebo radioterapii, chronická bolest nervů poškozených předchozí radioterapií apod.). Onkologičtí pacienti mohou ale také trpět „běžnými“ bolestmi, které nesouvisí ani s nádorem, ani s jeho léčbou (např. bolesti zubů, kloubů, bolesti hlavy, atp…
dál lze číst v odkazu

Zdroj: http://www.osob­niasistence.cz/?te­ma=3&article=4

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
arygnoc

Bolesti při nádorových onemocněních jsou nejčastěji dlouhodobé neboli chronické. Jsou to bolesti, které se vyskytují v souvislosti s nádorovým onemocnění, tj. jak bolesti vyvolané samotným nádorem, tak i bolesti způsobené léčbou nádorového onemocnění (chemoterapií, radioterapií, operací, atd.).
Nejčastěji se vyskytuje bolest u nádorů kostí. Nádorové postižení může kost oslabovat a způsobit tak i při obvyklé zátěži zlomeninu, která bolí. Velmi častá je bolestivost i u nádorového postižení slinivky břišní. Naopak méně časté jsou bolesti u nádorů krvetvorné tkáně (leukémie).
Bolest u nádorového onemocnění je nejčastěji způsobena prorůstáním nádoru do nervů nebo bohatě nervově zásobených struktur (pobřišnice, pohrudnice, okostice, atd.). bolest může vyvolat i tlak nádoru na tyto struktury. Bolest při nádorovém onemocnění může být stálá, provázející stavy klidu i aktivity. Může se však vyskytovat i v epizodách přerušujících období bez větších obtíží.

Čarovat bohužel meumím.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek