Avatar uživatele
annas

Čím se proslavil sv. Pionius, že mu dnes patří místo v katolickém kalendáři?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? kropitko, rynek878, anonym před 4832 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Svatý Pionius byl křesťanským knězem v Lydii v městě Smyrna a byl znám svou literární činností na obranu křesťanské víry. O jeho původu není nic známo. Spolu s dalšími křesťany, z nichž jsou jmenováni Sabina, Dionysius a Aesclepius, byl uvězněn 23. února 250 na výročí umučení svatého Polykarpa. Vzhledem k tomu, že se město připravovalo na velký židovský svátek, hodlal prokonsul Quintilianus využít příležitosti, že se sejde velké množství lidí k demostrativnímu zřeknutí křesťanství všeobecně známé osobnosti. Pionius ani jeho druzi se však víry nezřekli a neučinili tak ani po mučení. Naopak ke shromážděnému davu přednesl Pionius řeč na obranu víry. Byl proto odsouzen k smrti a upálen. Stalo se tak podle Skutků apoštolských (součást Nového zákona) 12. března 250.

Svátek svatého Pionia je v katolické církvi připadá na 1. února, ve východní církvi na 11. března.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
hanulka11

Svatý Pionius žil v maloasijské Smyrně (dnešním tureckém Izmiru) v 1. polovině 3. století. Svou výmluvností i životním příkladem tento kněz přivedl ke Kristu značné množství svým spoluobčanů. Sám napsal řadu apologií, tj. spisů na obranu křesťanství.

Při slavení mešní bohoslužby byl zatčen a předveden před římského prokonzula. Bylo to v době vlády císaře Decia, zuřivého odpůrce křesťanství, který usiloval o likvidaci církve, a to tím způsobem, že vyhladí především duchovní. Pionius byl nějaký čas vězněn, snad proto, aby mu byl dán čas na rozmyšlenou, totiž na odpad od víry. Využil jej však naprosto jinak – povzbuzoval své spoluvězně, obhajoval křesťanství a připravoval ostatní vězněné křesťany na přijetí mučednické smrti. Sám se jí také dočkal; stalo se to roku 251
pranostika praví

Mnoho sněhů v lednu – mnoho hřibů v srpnu

Zdroj: http://www.pro­glas.cz/en/in­formace-o-dni.html

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek