Avatar uživatele
Lucie23

Co způsobuje, že kočky předou?

Nemyslím z citového hlediska, ale z anatomického. Co mají v těle? (slyšela jsem, že je to nějaká kost v krku, ale nevím, co je na tom pravdy)

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? dudu, marci1 před 3142 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Vysvwětluje Josef Pazdera v článku Proč kočky předou?

"Představu spokojenosti a libých pocitů nám ale poněkud nabourává fakt, že kočky často předou i v situacích, kdy je na ně vyvíjen nepříjemný nátlak, například při zákrocích u veterinárního lékaře, nebo když se zotavují po bolestivých zraněních. Tato hádanka přivedla výzkumníky ke zcela vážnému studiu zaměřenému na to jak a proč kočky předou.

Kočky produkují vrnění prostřednictvím přerušovaného stahování hrtanových a bráničních svalů. Předou jak při vdechu, tak při výdechu. Konstantní frekvence vrnění probíhá v rozmezí 25 – 150 Hertzů. Z několika nezávislých pozorování vyplynulo, že vlnění o frekvenci v tomto rozsahu zlepšuje densitu (pevnost) kosti a že také podporuje hojení ran. Pochopení souvislostí mezi frekvencí zvuku kočičího vrnění a zlepšeného hojení poškozených kostí a svalů je velkou výzvou, která láká řadu lékařských specialistů. atd.

Základem rčení, že kočka má devět životů, může být právě kočičí vrnění.

Naše představy o tom, že kočky předou proto, že jsou šťastné je sice lákavá, ale mnohem pravděpodobnější je, že se sice jedná o prostředek komunikace, ale pravděpodobně též o mocný nástroj péče o jejich vlastní zdraví."

http://www.osel­.cz/227-proc-kocky-predou.html

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
marci1

„Nejčastějším vysvětlením předení je, že vzniká vibracemi nepravých hlasivek uložených za pravými hlasivkami v hrtanu. Jiná teorie říká, že předení vzniká fázově posunutými stahy hrtanu a bránice.“ 🙂
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Chov%C3%A1n%C3%AD_ko%­C4%8Dky_dom%C3%A1c%C3%AD

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
lota

Do teď jsem si myslela, že se na to ještě nepřišlo…http://ma­gazin.aktualne­.cz/rozumite-opravdu-sve-kocce-mozna-ji-trapite/r~i:ar­ticle:786674/

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek