Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno černá obrazovka, podezření na desku

Popis závady: Windows začnou nabíhat, ale po teploměru se neobjeví "vítáme vás", ale černá (respektive podsvícená) obrazovka, která trvá déle než obvykle, někdy také nekonečně dlouho. Druhá varianta závady je , že při běhu Windows zamrzne myš a následně se objeví černá nebo modrá obrazovka.

Sestava: ASUS A8V Deluxe, Athlon 64, bootovací disk Samsung SpinPoint80 (SATA), zapojený přes Promise SATA řadič spolu se Samsungem SpinPoint120 (taky SATA). K tomu DVD/CD vypalovačka jako master, její slave je IDE disk v interním šuplíku. Secondary master není, secondary slave je ZIP mechanika. Win XP Home SP2. Dva roky bez problémů. Já jsem pouhý uživatel, mírně poučený vlastními omyly.

Nejprve jsem testoval paměti - ok (Goldmemory, Memtest)
Potom jsem zkoušel testovat HDD podle vašich rad, viz (http://pc.poradna.net/question/view/87550-lze-otest ovat-hard-disk-pod-windows)
Prošel všemi testy, pod Windows, v DOSu jej však testy nebyly schopné najít (přičítám to Promise řadiči).

Dále jsem zkontroloval kablíky a zjistil, že napájecí kabel k oběma Samsungům (je tam pak rozdvojka) měl trochu vytaženou žílu (žlutou), takže to mohlo blbnout. Kromě toho jsem preventivně koupil nový datový kabel k bootvacímu Samsungu.

Po těchto "opravách" běželo bez problému 3 dny, potom opět kolaps ve Windows (zamrznutí myši). Když Widows znovu naběhly, udělal jsem klon bootovacího disku pomocí Acronis True Image (ze Samsungu na IDE v šuplíku). Nechal jsem všechno tak a nabootoval ze šuplíku. Běželo to, po čase však začala zamrzávat myš. Přičítal jsem to tomu, že mám teď na discích dvakrát funkční systém a podezřelý Samsung jsem fyzicky odpojil.

Po rebootu Windows naběhly, ale překvapilo mě, že černá (podsvícená) obrazovka se opět na nějakou dobu objevila, takže mám podezření, že příběh nekončí. Toto je současný stav.

V budoucnu plánuju koupit ještě jeden SATA disk, nakopírovat na něj systém, a zkoušet ho zapojit jednak přes Promise řadič, jednak jako normální SATA (na desce jsou SATA výstupy jednak Promise, jednak ne-Promise, jestli tomu intuitivně rozumím). Když to bude v obou případech blbnout, nevidím snad už jinou příčinu, než vyměnit desku.

Prosím o vaše názory.

Spíš pro zajímavost (protože v tom asi problém není) teploty podle Everestu 2.2:
základní deska: 29 °C
CPU: 45 °C
(nyní bootovací) WD 1600 JB: 33 °C
Samsung SP1213C: 23 °C
(druhý Samsung měl rovněž nízké teploty, do 29 °C)

Předmět Autor Datum
Zkusil bych nabootovat nějaký live linux z cd, třeba: download.php , pokud bude normálně fungovat, t…
nononot 08.01.2007 11:19
nononot
Taky už mě to napadlo. Takže zkusit (když to bude vypadat na nakopnuté Windows) tu "konzoli pro opra…
Tyfon 08.01.2007 11:58
Tyfon
Nevím, jestli nebude nutná reinstalace OS (v případě velkého nalomení systému). S počtem reinstalac…
L-Core 08.01.2007 13:04
L-Core
- nemůže se jednat o sw problém (nalomené Windowsy)? (dal by se vyloučit např. podobnými problémy př…
L-Core 08.01.2007 11:22
L-Core
Takže pro ty, kdo by měli v budoucnu tentýž problém a hledali tu řešení: Tohle byl softwarový problé…
Tyfon 11.01.2007 00:47
Tyfon
Sice uz vyreseno, ale pridam svou zkusenost: delal mi to W2k3 server taky. Po instalaci posledniho o… poslední
Moas 11.01.2007 08:12
Moas

Nevím, jestli nebude nutná reinstalace OS (v případě velkého nalomení systému).

S počtem reinstalací OEM na stejném PC zkušenosti nemám, zatím jsem se s tím nesetkal. Budeš-li nakonec celý OS přeinstalovávat, lze případnou další reinstalaci "ušetřit" tím, že si vytvoříš zálohu nainstalovaného OS (Norton Ghost, Arconis TrueImage).

Takže pro ty, kdo by měli v budoucnu tentýž problém a hledali tu řešení: Tohle byl softwarový problém, zřejmě byl nakopnutý systém souborů na nesystémovém disku D (Samsung SpinPoint120) (což ale způsobil výpadek hardwaru, asi uvolněný napájecí kablík). Zamrzání Windows bylo asi způsobené tím, že Windows na disku D pořád něco hledaly... Konzole pro opravy (instalační CD) to, zdá se, vyřešila, pak jsem ještě provedl kontrolu disku D. Pro tu byl potřeba restart, protože disk C a D byly nějak propojené.. Po kontrole jsem se dozvěděl, že "Windows opravily závažnou chybu" a od té doby to zase jde... Dík všem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru