Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem čerpadlo topení

Dobrý den,včera jsme se sousedy hovořili o topení v našich domech.jedná se o 4 novostavby všichni máme podlahové topení, elektrokotle a krby s výměníkem zapojeným do vodního okruhu. U dvou topení běží čerpadlo od krbu nepřetržitě a u dvou spíná při sepnutí ventilu u výměníku když je natopená voda na nastavenou teplotu. Jaký je v tom rozdíl, případně jaké jsou výhody a nevýhody obou zapojení. Ještě podotýkám ,že každé topení dělal někdo jiný, tedy se nejedná o to že by to dělali dvě firmy.každá po svém.Děkuji za odpovědi

Předmět Autor Datum
určite je lepši zapojeni s termostatem mam ho taky aspokojenost
BARYN235 07.03.2011 21:08
BARYN235
Pro komfort u topení by mělo mít čerpadlo termostat,aby se vyplo při vyhasnutí ohně.Jinak bere zbyte…
Des 08.03.2011 00:19
Des
Rozdíl je dost velký a výhody nasnadě . Zcela jednoznačně je termostatické spínání čerpadla výhoda…
Schizo 08.03.2011 10:24
Schizo
Děkuji všem za rady. Pravda je ale ta , že ti dva sousedé , kteří mají čerpadla přes termostat, muse…
pařez 10.03.2011 08:39
pařez
Dnes koupíte čerpadlo za cca 4000.-Kč, automatické, samo se řídí podle počtu radiátorů, tlaku vody a…
Ferda 371 10.03.2011 13:58
Ferda 371
Ano to jsem si myslel taky,ale skutek utek.Čerpadlo dělalo v noci takový bordel ,že se nedalo spát.D…
Des 12.03.2011 17:18
Des
Lacne cerpadla grundfos su aj na: www.metech.sk poslední
jome 15.02.2012 21:15
jome

Rozdíl je dost velký a výhody nasnadě .

Zcela jednoznačně je termostatické spínání čerpadla výhoda .

Nejen, že naprosto zbytečně běžící čerpadlo žere el. energii, ale hlavně pokud se topí krbem s výměníkem, tak čerpadlo honí studenou vodu a výměník neustále ochlazuje !!

Trvá tak o poznání déle, než vůbec ohřejete vodu na nějakou rozumnou teplotu, která by ohřála radiátory . Ideální je ( podle mne ) mít regulovatelný termostat ( já přímo v záložním zdroji, regulace od : Stále sepnuto, plynule do 65°C ) a nastavit teplotu spínání čerpadla někde mezi 50 - 60 °C .
Někdo má rád větší teplotu, ale zase musí víc naložit a roztopit kotel. Já topím s kamny Haas a Sohn Grand plus 11 na max 60°C, ale pokud vykoukne slunko, stačí i 45°C, potom stačí snížit i teplotu termostatu, aby spínal termostat i při teplotě 40-45°C, bohatě to stačí .

A pozor u výměníku !! Pokud bude čerpadlo neustále ochlazovat výměník a to i při velmi nízkých teplotách vody ( např. při roztápění, nebo naopak večer, když už nebudete přikládat a kotel zavřete )Bude se na povrchu tvořit kondenzát vody a máte zaděláno na brzské prorezivění výměníku.

Děkuji všem za rady. Pravda je ale ta , že ti dva sousedé , kteří mají čerpadla přes termostat, museli stáhnout termostaty z cca.50°c na cca 30, protože než se nahřála voda ve výměníku zchladla voda v podlahovce a sepnulo čerpadlo ,,vyměnila se voda a zase vypnulo. tak že zjistili , že než takovéhle rázy je lépe aby stále protíékala voda 30stupňů než aby teplota pulzovala neboť potom se podlaha natápí neúměrně dlouho a účinnost je menší. Když se topí elektrokotlem není problém ohřívá to průběžně bez problémů.Tak že to považuji za ideální řešení pro podlahové topení. Termostat ano, ale snížit hranici teploty pro zapínání. Ještě jednou všem díky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru