Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto čištění PC, chybné sektory na HDD

Ahoj, měl bych dvě otázky.
1) Koukal jsem skrz prosklenou bočnici do počítače a je vidět, že už je ve skříni nějaký prach. I na lopatkách větráků jsou drobné usazeniny prachu. Chtěl bych ho tedy vyčistit. Protože ale nemám pořádnou foukačku (fén/kompresor) a ani nemám nikoho v okolí, kdo by ho měl, musím si poradit sám. Dost se mi při čistění jiných věcí osvědčil klasický štětec (zkoušel jsem s ním zkušebně vyčisti starý počítač a šlo to krásně). Tak mě ale napadlo, jestli mohu použít štětec i na nový počítač... Jestli s ním nemohu něco poškodit (vznik statické elektřiny). Co si myslíte vy, mohu čistit počítač (skříň, desku, větráky, chladiče) klasickým novým, čistým štětcem? Jde to s ním krásně, ale bojím se zkratu a statické elektřiny (komponenty bych uchopil v gum. rukavicích).
2) Rozprodal jsem starý počítač po dílech. Jedinné co jsme si ponechal je HDD, který bych chtěl použít do mého "záložního" počítače (na starší hry). Jedná se o Seagate Barracuda 7200.7, 2OOGB, U-ATA100. Disk je starý cca 5 let, fungoval dobře, spolehlivě. Když jsem ho mazal (pomocí Linux Ubuntu Live CD - delete Partition), využil jsem možnost otestovat ho. Po testu mi S.M.A.R.T. vypsal, že disk obsahuje několik (3) vadných sektorů. Chápu to dobře, že na disku jsou nějaké vadné sektory, které nejsou použitelné? Jedná o chybu softwarovou nebo hardwarouvou (lze to nějak odstanit - např. kompletním zformátováním = vytvoří se nové sekotry)? Díky.

Předmět Autor Datum
já se s vysáváním moc nepárám. dělám to běžnou štěrbinovou hubicí, nedotýkám se jí ničeho uvnitř (vz…
lední brtník 23.06.2010 07:30
lední brtník
Úplně ideální je, dělat to ve dvojici. I s tím sundávaním svetru... Předse iskra už přeskočila před…
modra nie vzdy dobra 23.06.2010 13:10
modra nie vzdy dobra
K bodu 1; Na vyfoukání používám vysavač se štěrbinovým nástavcem. Problém je, že novější vysávače ne…
OtaDrak 23.06.2010 07:31
OtaDrak
Nechci mluvit za Medvěda, ale já ten jeho bod 1 pochopil tak, že on vysává, ne že vyfukuje. Já to os…
JoDiK 23.06.2010 08:21
JoDiK
:D -taky hezké
storny 23.06.2010 09:00
storny
Na cistenie pouzivam vysavac. Prach z rebier chladica na procesore sa krasne vysaje prilozenim hadic…
fleg 23.06.2010 09:06
fleg
Prach z rebier chladica na procesore sa krasne vysaje prilozenim hadice k vrtulke, ktora sa roztoci…
MM_tank 23.06.2010 09:23
MM_tank
To sa mi este nikdy nestalo, navyse podtlak z vysavaca je tak silny, ze prach viditelne putuje do ha…
fleg 23.06.2010 10:26
fleg
1) nějakej prach je ve skříni vždy. S tou statickou elektřinou se to strašně přehání, stačí si v při…
MM_tank 23.06.2010 09:19
MM_tank
Zdravím, díky za rady. Co se týče toho čištění. Zajímalo mě to proto, že tím štětcem se mi čistí nej…
Potuček 23.06.2010 13:05
Potuček
Zajímalo mě to proto, že tím štětcem se mi čistí nejlépe (když jsem to zkoušel na tom starém PC, šlo…
MM_tank 23.06.2010 14:25
MM_tank
Tak mně ta půlhodinka vůbec nevadí. Já se rád pokochám komponentami. Jak jsem již uvedl, kompresor n…
Potuček 23.06.2010 14:56
Potuček
Já na pucování pc doporučuju kombinaci vysávání vysavačem (jedna ruka) a vyfukování balónkem na klys…
gullman 23.06.2010 16:34
gullman
Takže tedy ten štětec může být? Nevadí, neublíží? poslední
Potuček 24.06.2010 16:34
Potuček

já se s vysáváním moc nepárám. dělám to běžnou štěrbinovou hubicí, nedotýkám se jí ničeho uvnitř (vzdálenost proti přeskočení náboje).
bezpečnější je vytvořit svod: jednou rukou držet kovový case, druhou umělou hubici vysavače - díky nízkému odporu těla nedovolit vytvoření náboje. síťová šňůra pc je odpojena.
při vysávání nevynechat úzké mezery mezi žebry chladiče procesoru (sundat ventilátor), tam prach vadí nejvíc.
ale vytahovat jednotlivé části a šmudlat je štětcem nemá smysl. a nepoužívají se gumové rukavice, místo nich sundáme svetr a šusťákové tepláky.

nejhorší umístění počítače je postavení přímo na zem, tehdy funguje jako nasávač prachu.

3 vadné (přealokované) sektory hdd nevadí, za tu dobu se to může přihodit. za pár měsíců to zkontroluj zas, jestli to neroste.

edit: kdyby tu byla anketa, hlasuju za vysavače, ne za vyfukovače.

Nechci mluvit za Medvěda, ale já ten jeho bod 1 pochopil tak, že on vysává, ne že vyfukuje. Já to ostatně taky tak dělám, navíc během vysávání vyšmrdlávám usazený prach ze slotů a žeber chladičů štetcem. Zatím se nikdy nic nestalo. Nedovedu si představit, že bych někde v kanceláři dělal zamořené území, kam by se muselo s maskou na obličeji a ven se mi to nikdy nosit nechce.

Na cistenie pouzivam vysavac. Prach z rebier chladica na procesore sa krasne vysaje prilozenim hadice k vrtulke, ktora sa roztoci (dava to aj 5-7000 otacok odhadom;o)), rozviri prach a ten sa hned nasava do vysavaca. Kryt vrtule brani jej kontaktu s vysavacom, takze odporucam prilozit co najtesnejsie (cim vyssie otacky, tym vacsia sila vyfukava prach z rebrovania).
Statickej elektriky by som sa nebal, rukavice nepouzivam, max sa vybijam pred manipulaciou sem tam (aj to len ked vytahujem case z polystyrenu, pretoze pri treni o krabicu sa nabija a hnusne kope potom.
Disk skus "opravit" napr hdd regenenarotorm, pripadne utilitou od vyrobcu disku, 3 vadne sektory sa mozu "premapovat" servisnymi sektormi, ak sa uz minuli tak 3 sektory z milionov takmer nic neznamenaju, takze by som si z toho tazku hlavu zatial nerobil.

Prach z rebier chladica na procesore sa krasne vysaje prilozenim hadice k vrtulke, ktora sa roztoci (dava to aj 5-7000 otacok odhadom;o)),

Přesně. Vrtulka se roztočí rychle a opačně a nasaje vysávaný bordel do "ložisek". Mám s tím zkušenosti -často se mi stalo že po vysávání ale i ofukování kompresorem začal ventilátor hučet.Proto radím znehybnit!

To sa mi este nikdy nestalo, navyse podtlak z vysavaca je tak silny, ze prach viditelne putuje do hadice, dokonca sa neviri ani do boku (aspon nie viditelne).
Mas pravdu v tom, ze pohyb je inverzny, loziska su urcite zapuzdrene, problem moze byt skor v tom, ze inverzny pohyb sposobi ich vychylenie z osi, inak si hucanie neviem vysvetlit, urcite to neni prachom v loziskach. Mne sa to teda este fakt nestalo. Mozno sa to tyka intel chladicov, kedze 90% mojich predanych pc su amd, mam skusenosti hlavne z ich chladicmi.
Znehybnenie vrtule je nutne v pripade vacsich chuchvalcov prachu, ktore cez tociacu sa vrtulu nie su schopne prejst.

1) nějakej prach je ve skříni vždy. S tou statickou elektřinou se to strašně přehání, stačí si v připadě pochyb šáhnout napřed na topení a nemít na sobě vlněný svetr. Počítače skládám denně 15let jako "profík" ale gumové rukavice jsem měl na sobě akorát při umývání hajzlů.Bavlněné jednou abych nezašmatlal plexisklovou průhlednou skříň. U štětečku hrozí že ty lopatky např. u vga ulomíš. Jediná nehoda co se může stát že do něčeho drbneš (vga...)a pak se pc nerozjede kvůli špatnému kontaktu. Rozdělávat počítače na komponenty kvůli čištění prachu..no nevím. Kompresor s pistolí a zastavit něčím ventilátory aby se při vyfukování netočily.
2) sektory jsou vadné a nepouživatelné. Jakékoliv pokusy je opravit jsou ztráta času, pokud by třeba při dalším formátování "prošly" budou nespolehlivé. Pokud ti vadí že 0,000000768 procenta disku není v pořádku kup nový.

Skutečný stav disku zkus otestovat přes HDD Tune a možnost error scan.

Zdravím, díky za rady.
Co se týče toho čištění. Zajímalo mě to proto, že tím štětcem se mi čistí nejlépe (když jsem to zkoušel na tom starém PC, šlo to paradně za pů hodiny vnitřek jako nový). Vysavač máme starý. Má sice silný tah, ale zase tlustou a tuhou hadici, moc se mi s ním nechce zápasit a všude se sním nedostanu. Jen mi šlo to, jestli když třeba budu čistit pasivní chladič štětcem (mezi žebra se dostane krásně), tak aby tam nezvnikl náboj a něco to nepoškodilo. Jinak se mi štetec zatím osvědčil nejlépe.
A ktěm vadným sektorů. Disk se tak i tak bude formátovat (nová instalace Windows), takže mě zajímalo, jestli se formátováním vytvoří nové sektory a nahrádí (opraví) ty staré, vadné. Tedy pokud jsem to pochopil správně a nové sektory se vytvářejí při běžném formátování (nejsou napevno dány od výroby). Šťourat se v tom nechci a pokud by to šlo nějak rozumně opravit (nesdložitě), tak by to bylo fajn.
Díky.

Zajímalo mě to proto, že tím štětcem se mi čistí nejlépe (když jsem to zkoušel na tom starém PC, šlo to paradně za pů hodiny vnitřek jako nový).

Kompresor tak minutu max. Starý vysavač u kterého jde připojit hadice na výstup aby foukal tak dvě minuty.

A ktěm vadným sektorů. Disk se tak i tak bude formátovat (nová instalace Windows), takže mě zajímalo, jestli se formátováním vytvoří nové sektory a nahrádí (opraví) ty staré, vadné.

U Windows 95,98,ME byla možnost otestovat vadné sektory jestli už nejsou vadné.

Od Windows 2000 tato možnost chybí - zjistilo se že bazírovat na pár sektorech nemá cenu:-D. Čili jednou zapsaný vadný sektor zůstane vadným sektorem*.

Test disku - najití a označení vadných sektorů - nahrazuje příkaz chdksk s parametrem /R

Nahrazení vadných sektorů - jedině přímo utilita od výrobce daného disku (Seagate,WD) dokáže tyto sektory přealokovat a hodit místo nich náhradní předtím nevyužitý sektor ze zásoby. Ovšem vadný sektor sám o sobě nevadí- pokud o něm systém ví nezapíše na něj data.

* zřejmě dokud se nesmaže oddíl/ddíly na disku. Nevím přesně.

Tak mně ta půlhodinka vůbec nevadí. Já se rád pokochám komponentami. Jak jsem již uvedl, kompresor nemám. Vysavač máme starý. Pouze saje, nefouká. Takže tady tudy to nepůjde. Nevadí-li štětec, budu rád.
S tím diskem tedy uvidím. Až ho naformátuji, tak se kouknu jestli ty sektory zmizeli nebo ne. Třeba se to povede. Jinak ty vadné sektory jsou mechanická nebo softwarová závada?

Já na pucování pc doporučuju kombinaci vysávání vysavačem (jedna ruka) a vyfukování balónkem na klystýr (ruka druhá), jinde označovaným na vyplachování uší. Zakoupeno ve zdravotnických potřebách za cca 60,-. A šmrdlání štětcem. Dělám to tak léta, dokonce i lidem za peníze.

[http://www.zdravi-az.cz/image/Ocista_tlusteho_stre   va/image27.jpg]

Zpět do poradny Nahoru