Avatar uživatele
annas

Co čumíš, v..e? Stala se z vulgárních výrazů pro řadu dětí norma? Jsou to mladí sprosťáci?

Kdysi vulgarismy měly (snad u mnohých dospělých stále mají) jednu funkci – pořádně si ulevit, ventilovat zlobu v soukromí, nikoliv na veřejnosti …

Je dnes užití vulgarismů u mládeže způsob protestu proti všemu a všem?
Nebo způsob jak se udržet v partě?
Vliv elektronické komunikace?
Či něco jiného – např. nedostatek „jistoty“ v rodině?
Nebo co se "v nládí naučíš …?

Čeština se mění, před 70 či 80 lety se za vulgární výrazy považovala např. slova např. psina, zblbnout, vejšlap.

Děkuji za vaše názory.

K vložení otázky mě inspiroval článek v příloze Rodina MF Dnes.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 18Pro koho je otázka zajímavá? ten který je, kenyrts, quentos, mosoj, vagra, johana 56, dědapetr, Drap, suaeda, fcoop, redy, briketka10, Bedy, gagaga, anonym, Agneta, gecco, zzzlatokopka před 3282 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
briketka10

já si tak sprostě ani neulevovala, ale co dnes
slyším, z toho se mi chce až zvracet a jsou to
úplně malý děti a vyjadřujou se, jako prasata !!
někdy i k dospělým a to je móc smutný..

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
gecco

Vo-e – ´za každým druhým slovem´ jsem vnímal už před cca 40 lety – u části svých vrstevníků – takže „co čumíš, vo-e“ bych považoval spíše za archaismus…
😉
Nevím – článek jsem nečetl, ale podobné ´zvěsti´ považuju spíše (než za cokoli významnějšího) za ´problém v jistém věku´ – a ten tu byl ´vždycky´…
😉

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
suaeda

Jenom malé doplnění. Pokud si vzpomínám na vojenskou základní službu, kdy jsem před mnoha lety sloužil v onom pověstném skladu, který na podzim párkrát vybouchl, tak bylo zajímavé kdo tehdy jak neslušně tehdy mluvil. Strážní rota měla tehdy nějakých sto vojáků a byla složená ze všech koutů tehdejšího Československa. Maďarům z Podunají jsem nerozuměl ani slovo. Slováci měli oblíbené p*** a Východňáři od Prešova to slůvko ještě trochu zkomolili. Velice oblíbené bylo od rodáků na východ od Moravy také slovo k****. Toto slovo je ja jsem zjistil při sledování slovenských reality show stále oblíbené. Češi byli na vojně z počátků slušnější, ale pak přejali slovenské výrazy. Z Čechů co si pamatuji tak slůvko v*** používali nejčastěji Pražáci. Je to zajímavé, ale tehdy to přidávali do vět automaticky jako rozšiřující zájmeno „ty v***“ atp. Frekvence výskytu tohoto slova byla snad každé 3 slovo ve větě. Doplnění „co čumíš“ je pravděpodobně z posledních let.
Ono je vůbec zábavné si dnes někdy vyslechnout mimoděk skupinku mladých, ať kluků, či děvčat. Inu lidová čeština se vyvíjí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dědapetr

Vulgarismy se staly běžnou součástí našeho života.Vulgarismy jsou používaná ve všech světových jazicích.Dnešní mladež je používá vdomění,že tak budou vypadat dospěleji,skrátka starší a aby se nevylučovali ze společenství svých kamarádů a vypadali drsněji.Mnoho sprostých slov pochytí z filmů a z hovoru starších lidí,atd.Prostě doba se neustále mění a tím i mluva naší mládeže.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

U nás bydlí jedna paní a ta má synka, je mu asi deset let, stáli na zastávce autobusu a ona říká synkovi „vzal sis svačinu vole?“ a on na to „no vole ne asi, myslíš si, že jsem úplnej č…k, nebo co vole?“, to jsem koukala, jako blázen, takže po kom by to mladý měli? No od rodičů přece a pak teda už od kdekoho v jejich okolí, prostě jemu rovný gumy, s normálně slušně vychovávaným dítětem ho nikdy nevídám, ani jeho, ani pani matku. Ale jsou, dají se najít i slušný děti, i menší, i větší, ale takové vídám jen tak leda v knihovně, stejně tak dospělí, taky nemám ráda moc vulgarismy, nelíbí se mi to, moji rodiče ani jeden nic takového neříká, nemám to ráda a vrchol, když se tak chovají na veřejnosti, člověk když stojí vedle takových, připadá si trapně, jo, to je to slovo – trapas

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ten který je

Nemusí se jednat jen o děti.Běžně vídávám maminky s kočárky,jak si mezi sebou říkají vole.Ženy které jsou sprosté a vulgární se mi hnusí a to nejsem žádný princátko.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Psychotic

No nevím o čem přesně mluvíte, já slyším všemožnou drůbež, ženy pochybného charakteru a květnatá označení genitálií létat všude, rozhodně ne jen mezi dětmi. Ostatně nevidím důvod, proč by chování, které je považováno za přijatelné u dospělého, mělo být chápáno negativně u dětí.

Můžete to ale brát optimisticky: jsou-li sprostá slova nadužívaná, pak ztrácí svou moc. Nemusíte se tedy bát, že příští generace budou „sprostější“. Prostě jen „k**vo“ za třicet let bude ekvivalentem dnešního „vole“ a nikoho to nebude zarážet nebo urážet. Sám jste řekl, že jazyk se vyvíjí.

Ostatně do jisté míry liberalizaci dětského slovníku považuji za pozitivní. Sebevědomého kluka s ostrými lokty považuji za lepší prospekt do budoucna než uťápnutého chudáka, který jen čeká, až dostane třeba jen ždibíček moci a bude se moct všem pomstít. Takové totiž běžně vychovávali Češi za komunismu… a jak to dnes vypadá.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
setapouch

Jak by před sto lety bylo označeno oblékání dnešních žen? Ačkoli se mi slovník dnešní mládeže nelíbí, neřeším ho. Oni v tom vidí normální výrazy, ne sprostotu. Stejně jako není žádná rebelie mluva nespisovná.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Agneta

Já prostě neumím nadávat…ale svedla bych to, kdybych musela, není to jen můj styl…nepovažuji to za nic hezkého:DDD
Ono to přeci „v životě“ není potřeba.
Dětem snad nadávají jen ti přihlouplí, a těch asi fakt není málo:D
Měli bychom se vyjadřovat slušně, a být stále vzorem ostatním. Mám ten dojem, že se náš svět zlepšuje…ale malýmy krůčky > aspoň něco♥:DDD

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Nevíteto?

Tohle jsou běžné výrazy a běžná mluva. Myslím, že mluví tak jak to od ostatních slyší, přijde jim to normální, někdy je to snaha působit drsně (hlavně u menších dětí).

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Bohužel se to stává čím dál častěji. Hlavní podíl na tom mají rodiče, hlavně nedostatečná výchova v rodině. Rodiče buď nejsou doma, s dětmi nekomunikují, společně neprovozují různé aktivity – sport, kino, divadlo, popř. jim vše dovolí, aby měli klid a nemuseli dítě vychovávat. Dovolí dětem hrát hry, kde kdo zabije nejvíce lidí, ten vyhraje. A sociální stránky na netu je velmi mnoho „naučí“. Slyším od 8–10 dětí opravdu ty nejvulgárnější slova, která pokřikují na kolemjdoucí. Termín vole, považuji ještě za „normální“. 🙂

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
gagaga

an.,, ja jsem sice take uz nejaky patek dospela, ale nikdy jsem si ( ani doma ) neulevovala vulgarismy :(
a asi me to nejak miji, ale ani nemam v sobe nejakou " zlobu " , ze ktere bych se musela v soukromi vykricet..
a ani si to nedoveu predstavit, jak to funguje v jinych rodinach..
pokud prijde flustrovany tata, nebo mama z prace, zacnou kricet na sve deti, pak si navzajem jeste s manzelkou sproste vynadaji.., nebo vsichni cekaji, az budou nekdy sami doma, aby si mohli :
pořádně ulevit, ventilovat zlobu v soukromí, nikoliv na veřejnosti …
:) ?
to asi ne..
a kdyz se takhle vykrici ( sice ne na verejnosti ) , ale " jen " doma, pred svoji rodinou, tak at se pak nedivi, ze jeho – jejich deti to pak " vynesou " i ven..

ja znam hodne mladych, slusnych lidi , a naopak i spoustu starych, zapsklych, vecne nadavajicich starych " babek a dedku ".
ale lepsi je to asi svadet na ty " vsechny " mlade

ale preci jenom jedno male tajemstvi mam ..kdyz zakopnu, tak vzdycky reknu ..ku…
:)
tak taky nejsem takovej andilek
ale snad ( doufam ) , ze to rikam potichoucku.. :)

jdete an. nekdy na nejaky fotbal, nebo hokej.., tam to : kam cumis, vole.., kam to hrajes, vole..uslysite uplne od vsech generaci :)

  • iv-

před 3282 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
briketka10

  • iv-

já, když zakopnu zařvu ÁUVAJS, ale co mě
štve na mladejch, jak jsou sprostý na rodiče
a učitelky oni je za to nemůžou ani trestat
nejhorší je, když vidím, nějaký malý dítě
rozmazlený a vynucuje si ňákou hračku
řve v krámě já bych ho zmlátila no, ale
to máma neudělá, protože kouká co by
tomu řekli lidi žejo ?
to je ale výchovou..

ale co slyším tady od těch cikánů to
bych nepřála nikomu slyšet fakt nee..

před 3282 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
gagaga

briketko, jen ne mlatit ! :))
Vy uz me znate .. :)
pujdeme spolu nekdy do hospody, tam mozna ani mladi nechodi, a vyslechneme si tam " mluvu " , tech "nasich " prechytralych " tatku "..
oni radi vsem, ve vsem.., ale sami sobe poradit nedokazi..
flustrovani , ze v zivote nikdy sami nic nedokazali, s usmutlanou, upatlanou penezenkou v kapse, okopanyma, spinavyma botama , usmudlane dziny..a to jsou ti, kteri nadavaji na dnesni " mlade "..
ale nechci, ani nehazi vse do jednoho pytle..i v te hospode se snad najdou vyjimky :)
napr. my dve :p

  • iv-

před 3282 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ten který je

Mě stačilo když před lety přijela známá z Německa s malým rozmazleným smradem kterému se muselo ve všem vyhovět.Tam i v jiných zemích mají takovou výchovu.Poslední dobou se to zde snaží uplatnit i někteří naši pseudohumanis­té.Děs běs.

před 3282 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
gagaga

ten ktery je, podle jednoho " nemeckeho smrada " myslite, ze jsou v Nemecku vsechny deti takove ?
:)
ja tu ziji, a mam vedle sebe same mlade vrcholove sportovce, i nesportovce ..slusne male deti , studenty.. i jejich rodice a prarodice
ja vychovala sve syny v Cechach , nikdy jsem je neuhodila , vychovavala jsem je take ve stylu : ve vsem vyhovet ( ale navzajem ) , oba sportuji, maji prestizni zamestnani, umi cizi jazyky, maji stale pritelkyne , nekouri, nepiji, ( obcas tedy jo, to jo ) :) , letaji sluzebne i soukrome po celem svete ..

a jsem pysna nejen na ne, ale i na sebe , ze to slo i bez toho triskani a kriku
naopak : myslim si, ze s tim krikem, bychom dnes spolu nemeli takove vztahy jako ted

  • iv-

před 3282 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ten který je

Taky jsem proti třískání.

před 3282 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
gagaga

ufff, to jsem si ulevila, uz jsem myslela, ze jste jeden z tech flustrovanejch :))

me se nedavno stalo, ve fitness ( v Nemecku ) !! :p, ze jsem "jela " na kole ( rotopedu ), je jich tam asi 6 , a ja byla na tom krajnim ..a pred tema kolama je zed s velkou TV ..a za ni dalsi prostory na cviceni…a tam se nekdo smal, a ja se hodne naklonila , abych videla kdo , a proc se smeje ,az jsem sebou z toho kola zuchla..:)
a vsichni se smali, a rikali, ze jsem jedina na svete, ktera boura i na rotopedu :)
a kdyz jsem prisla na trenink na dva dny znovu , tak u kola byl cervenej trojuhelnik a s napisem . Achtung, Achtung Iveta !!
a na rotoped pridelali ti mladi blbci postranni kolecka ( ty, jake maji ty male deti , kdyz se uci jezdit venku na kole ):))
a uz to tam zustalo :)
jen tim chci " rict " , ze vazne nezalezi , jake je clovek narodnosti..vse je vzdy v tom cloveku samotnem..
neexistuje podle me ani zadna spravna " vychova "..
jen VZOR samotneho rodice, jak se sam cely zivot chova , k sobe i ke svemu okoli je ta nejlepsi " vychova "..
kdyz jsem od mala mym detem dekovala za kazdou malickost..sklenici vody, i podani casopisu, tak jsem jim pak v 6 letech nemusela rikat ( kdyz neco od nekoho dostali ) : jak se riiikaaa ??
protoze nekteri rodice sami nedekuji, pak se ale za sve deti venku stydi, kdyz nepodekuji nekomu za kousek cokolady..
jestli chapete, co tim chci rict..

před 3282 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Já bych teda dítě nikdy nezabila 😁 ale moje vnučka je taky hrozně sprostá, ona mi řekla „babi, ty nejsi babička, ty jsi babkaaaa“ :-O 🙂

před 3282 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ten který je

gagaga,chápu.Dů­ležitá je komunikace.Řva­ní,třískání nebo zase bezmezné povolování.at si dětátko dělá co chce,jsou špatné.S tím rotopedem,to je síla!DDD
Já zase nedavno vrazil do skleněných dveří v domnění že tam žádné nejsou.DD

před 3282 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
gagaga

chudaci dvere ! :p
:)

před 3282 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
briketka10

u nás jsou sprostší mladý holky víc
než ti kluci a myslím, že proto se
jim ty holky nelíbí i jen, jak mluví :(

před 3282 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ten který je

Je to smutný.:-(

před 3282 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek