Avatar uživatele
klumprt

Řídí se současná KSČM stále idejemi marxismu-leninismu jako před čtyřiceti lety, nebo došlo k nějaké revizi?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? da ny před 2763 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Ano, řídí se jimi stále a považují se za dědice někdejší KSČ z předrevolučních let. Pouze připustili, že „došlo k chybám“. Rádi o sobě tvrdí, že dnes jsou přece úplně jinými komunisty a že se to nedá srovnávat. Což je evidentně hov..ina.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
tforro

Můj názor je takový, že to nejsou ti pravý kovaní komunisté. Spíš osoby, které vzpomínají, jak bylo lépe a jak se dostanou ke korytům, tak to budou taky hrabat pro sebe, rodinu a známé.
Většinou tady ohledně komunistů souhlasím s lahnym, ale ty doby jsou pryč. Sám se přiznám, je volím a nestydím se za to. Je to ale taková ta z nouze ctnost. KSČM se v dobrém světle předvedla v nižší politice (kraje, města), tak snad… to bude jakž takž i v té vysoké. Snad…

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
da ny

To netuším..
Někteří byli komunisté, jiní u komunistů (např. aby škodili zevnitř viz. 1 z ministrů po 89.),.
Ale dovolím si reagovat na příspěvek od tforro.
U nás dělávala v jednom „podniku“ předsedkyni ROH soudružka a jejímu otci pár let před tím znárodnili hotel … třeba to myslela upřímn, když byla získána do KSČ :D V pohraničí bylo mnoho zmatků.→ naivita, šance, hloupost…? …

Koikla jsem na kandidátku KSČM (stačí prvních 10), nejstarší člen je tzv. stará struktura (63). Druhé nejstarší Ing. je 52 let (v r. 1989 jí bylo 25), ostatní jsou mladí a mladšího věku… (sympatie, nebo anarchie…?).
Co mohou dnes očekávat? Obrovskou kontrolu (oni jsou zvláště pod drobnohledem) a koryto… to je pro ně dnes často velmi vzdálený cíl (od toho jsou jiné strany :)).
V menších městech a obcích si volič vybírá lidi bez ohledu na stranickou příslušnost.
Já ve městě kandidáty často vůbec neznám! Ty o kterých něco vím na sebe upozornili spíše průšvihem, nezdarem, prostě nějak „vynikli“
Např. mostem přes silnici pro 2 veverky v parku, cyklostezkami protkané město a okolí (starosta byl vášnivý cyklista), chodci ať se na rozbitých chodnících třeba přerazí. .
V malé obci stadion za miliony (+ndotace z EU), ale silnice v obci je rozbitá…
„Válka“/nevraživost mezi 2 SŠ, protože hejtman je bývalý ředitel jedné z nich…

Kdo chce do té vyšší politiky, nastupuje do rozjetého vlaku, veze se nebo rozčarován vystoupí…Občan, jeho potřeby je někdy to poslení, co politika zajímá… Jeden druhému je něčím zavázám, na někoho něco ví a ruka ruku myje. Když je „jiný“, je nežádoucí a je dobré se jej zbavit. Taková je politika po stovky let ;) Všechny najednou vyměnit za poctivce, snaživce? Toť utopie nebo hudba budoucnosti…

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
xxx3

KSČM je poměřně vyčůraná strana. Oni se vyjadřují podle toho, kdo je zrovna poslouchá, takže na setkání s „fanoušky“ mluví dost jinak než v televizi. Nicméně si myslím, že marx-leninismus je spíš takový nátěr pro věrné ultras, v realitě je to celkem tržně orientovaný podnik.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Nuk nuk

I komunistická strana se musela nějak přizpůsobit situaci. Potřebuje nějak počítat s tím, že už tady není socialismus, že jsme členem EU, že němá absolutní moc, a že její názory, návrhy může někdo jiný přehlasovat atd. Od roku 1989 se změnilo opravdu hodně věcí a pokud chce být KSČM zajímavá i pro mladší generace, musí na ty změny nějak tolerovat. Musí být modernější.
K revizi na názory o tom, kdo je to „třídní nepřítel“, a co se s takovými lidmi dělá ale nedošlo.
V momentě, kdy by KSČM tu absolutní moc získala zpět, dá se tušit, že by se vrátila k politice před rokem 1989. Možná by neřádila jako v 50. letech, kdy bylo možné zabít člověka na základě falešného usvědčení, to by si snad nelajzli, protože se o tom ví. Ale zabavit majetek, všechno zestátnit a bohatnout na tom a znevýhodnit každého, kdo nedrží hubu a krok, to je základ komunistické ideologie.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek