Avatar uživatele
sesednizkola

Říkáte při představení s cizími lidmi i své povolání?

Představujete se jen jménem, nebo říkáte i své povolání?

Například

„Novák, pomocný dělník“
„Těší mě, já jsem Dvořák, státní zástupce, ve volném čase též roznáším letáky“

Nebo je dnes vhodnější říkat jen příjmení a proč? Je to snad proto, že dřív byl člověk na jednom místě klidně od vyučení až do důchodu a jeho povolání bylo zároveň i součástí jeho identity, zatímco dnes je v módě měnit povolání každé dva roky, různě se rekvalifikovat, podnikat, nebo prostě jen jak se říká „zkoušet se někde chytit“?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Rokio před 2394 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

To byl bonton prvorepublikové „lepší“ společnosti, aby každý hned věděl o jak významného člověka jde. „Chocholoušek, psychiatr. Inženýr Suchý, vodní stavby. MuDr. Lamač, chiropraktik“, atd, Dnes se povolání sděluje jen na dotaz a odpovídáme popravdě, jen když chceme.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Muffz

Při pracovních schůzkách samozřejmě s povoláním, resp. pozicí, při normálním seznamování s cizími a nepodstatnými lidmi jen příjmením. Nevidím důvod, proč by mělo nového známého, s kterým mě někdo seznámí, zajímat, že pracuji jako softwarový developer. Navíc lidé s horší prací si pak dělají předsudky a snaží se toho s lepším shodit (aneb to známé no jo, kancelářská krysa, vy neumíte ani dělat, jen si sedíte v teploučku, to my, dělníci, musíme dřít od rána do večera a umíme všechno).

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
autacek

Je třeva rozlišovat pracovní styk a styk soukromý.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Uvádím jen příjmení a profesi jen tak aby bylo zjevné jakou činností se podílím na právě diskutovaném projektu, a to samozřejmě pouze pokud jde o jednání se širším profesním záběrem zůčastněných.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kryšpín

Já se k přijmení představuji, ještě jako babišník

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Souhlas s ostatními… Jen (jméno) a příjmení… Ostatní informace jen pokud to situace vyžaduje (např. pracovní schůzka/návštěva kde jsem ještě nebyl uveden). Pokud mně někdo představuje, měl by zmínit i tuto informaci, pokud je to pro dané jednání nutné či vhodné.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek