Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Šifrování vs. soukromé složky - ujasnění pojmů

Potřeboval bych ujasnit pojmy ohledně zabezpeční souborů ve WinXP na NTFS. Pokud použiji šifrování souborů získám certifikát, který vyexportuji a mohu později použít v případě havárie. Ale není mi vůbec jasné, jak funguje při vytvoření profilu volba "označit složky jako soukromé" (nebo nějak podobně). Tváří se pak taky jako šifrované, ale žádný certifikát nikde nepřibyde. Jak je to potom s obnovou nebo s přístupem dat na jiném počítači? Jaký je vlastně rozdíl mezi šifrovanými složkami a složkami označenými jako soukromé?

Předmět Autor Datum
Šifrované složky jsou chráněny šifrováním. Nikdo, kdo nemá naimportovaný tvůj soukromý klíč se na so…
Jan Fiala 02.04.2007 21:19
Jan Fiala
Díky za odpověď, je mi to jasné. A ještě se zeptám zda je možný přístup k šifrovaným složkám vždy na…
Miloslav 02.04.2007 21:26
Miloslav
Musel bys použít nějaký další program, přímo ve Windows to možné není. Jinak ten program pro docházk… poslední
Jan Fiala 02.04.2007 21:53
Jan Fiala

Šifrované složky jsou chráněny šifrováním. Nikdo, kdo nemá naimportovaný tvůj soukromý klíč se na soubory nedostane, ani administrátor.

SOukromé složky jsou zabezpečeny pomocí práv na NTFS. K těmto složkám je přidělen přístup pouze konkrétnímu uživateli. Nebrání to administrátorovi převzít vlastnictví složky a nastavit přístup. Pro ostatní USERS uživatele je to dostatečné zabezpečení.

Díky za odpověď, je mi to jasné. A ještě se zeptám zda je možný přístup k šifrovaným složkám vždy na heslo, nikoli jako šifrované složky, kde je přístup po přihlášení uživatele autamaticky a pro přístup do složky už nic nevyžaduje. Uvedu příklad. Počítač na evidenci docházky, je stále spuštěný. Chtěl bych na něm např. omezit přístup do určitých složek, když uživatel klepne na složku, která je zašifrovaná, aby to po něm chtělo heslo. Na počítači je jen jeden uživatelský účet pro všechny uživatele a uživatel je stále přihlášený.

Musel bys použít nějaký další program, přímo ve Windows to možné není.
Jinak ten program pro docházku by měl běžet jako služba, ne?
To znamená, že může být spuštěn např. pod administrátorem nebo účtem systém. Pak by to bylo nezávislé na právec řihlášeného uživatele a dalo by se to vyřešit standardními právy na úrovni NTFS

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru