Avatar uživatele
pokazdejinak

Co říkáte na možnou změnu pravidel?

::abysme/aby jsme:: bude možná spisovně místo ::abychom::, které se v mluveném slově prakticky nepoužívá… čeština je živý, vyvíjející se jazyk, tak si říkám – proč ne?
http://zpravy­.idnes.cz/jazy­kovedci-zvazuji-zmenu-pravidel-spisovny-by-byl-i-tvar-abysme-1cd-/domaci.aspx?c=A110803­_1628398_doma­ci_jw
Doplňuji:
… jen pro upřesnění, já se snažím vyjadřovat spisovně – výraz ::abychom:: znám a používám :) – v psané formě v 99 případech ze 100, ale v mluvené mi to taky docela často ujede :)

ale myslím si, že vývoj jde dál a jakkoli se mi ta nová varianta taky moc nelíbí, nakonec se tomu asi nevyhnem :/

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? vagra, Kerberus, tom004, anonym před 4642 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Mně osobně různé změny vadí, i když vývojové tendence se objevují všude, nejvíc ve slovní zásobě. Psaný jazyk se přizpůsobuje mluvenému projevu.

Zaváděním a úpravou různých tvarů se ztrácí návaznost na historický původ jazyka… Jenže … záleží, kteří jazykovědci v boji zvítězí – brněnská či pražská škola …?

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
blesk26

Jsem zásadně proti, protože „aby jsme“ mi rve oči, když to vidím … „abysme“ používám v mluveném slově, ale asi by mě to napsat nenapadlo … abychom je zkrátka abychom :)

Čeština se vyvíjet musí, ale nějakým rozumným způsobem, ne do zkomolenin.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
tom004

Tyto změny,bývají vždy,když si nějaký úředník potřebuje,„zdů­vodnit“,své,te­plé místečko.A,ne­pamatuji si,že by to bylo k lepšímu.Sta­čí,připomenou­t,s/z,í/ý,a mnoho dalších „změn“.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Syd

Nelíbí se mi to. V nespisovný/obecný češtině se „abysme“ používá, to je v pořádku a správně. Nevidim důvod, proč bysme ho měli zařadit do spisovný češtiny. Kdy člověk potřebuje mluvit nebo psát spisovně? Moc často asi ne, když už, tak přece nikoho nezabije si vzpomenout na správný (spisovný) tvary slov, ostatně: neprokazuje už přece tím, že se „obtěžuje“ znát správný tvary slov to, jak je jazykově na úrovni? Jinak objektivně vzato se domnívám (obávám), že se „abysme“ jednou kodifikuje

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
casey

V zasade jsem pro, navic kazdou chvili nejen tady cteme jak se tento vyraz hojne uziva. Asi mame uzivatele hodne dopredu.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek