Avatar uživatele
huxa

Co říkáte na novelu zákona ohledně přednosti na cyklostezkách?

„Cyklista nesmí vjet na přejezd pro cyklisty, pokud by řidič přijíždějícího vozidla jedoucí po vozovce, musel náhle brzdit nebo měnit směr jízdy a mohl vyvolat nebezpečnou situaci. Novinkou však je, že ve chvíli, kdy se již cyklista nachází v prostoru přejezdu pro cyklisty, nesmí řidiči ostatních vozidel vyvolat pro cyklistu nebezpečnou situaci, která by končila jeho pádem, sražením a podobně.“

Zdá se mi to jako kočkopes. Právo nemá ani kočka, ani pes.
Pokud to dobře chápu, cyklista nesmí vjet na přejezd, pokud by tím omezil automobily, ovšem v případě, že tam vjede, řidič ho nesmí ohrozit, tudíž případná srážka bude vinnou řidiče nebo cyklisty? Dle zákonu mi vyplývá, že řidiče.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 2959 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mosoj

Řidič nemá srážet nikoho.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Hans51

Veškerý provoz na pozemních komunikacích (i mimo ně) musí nutně probíhat na základě vzájemného respektu všech jeho účastníků. Nelze skálopevně spoléhat na přednosti a jiná pravidla, je vždy zapotřebí pamatovat i na možnou chybu druhého.

Z pohledu Vámi uvedených cyklistů a řidičů bych to viděl následovně: Cyklisté by neměli vjíždět na přejezd, vidí-li blížící se automobil. Řidič automobilu, přijíždějícího k takovému přejezdu, by měl přizpůsobit svoji jízdu skutečnosti, že musí brát v potaz cyklistovu přednost.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Dochy

Pokud se nemýlím, pak stále platí, že cyslista na přejezdu pro cyklisty musí dát přednost vozidlům na vozovce.

A samozřejmě řidič cyklistu srazit nesmí i když tam ten cyklista vjede proti předpisům. Pokud už s tím řidič nic neudělá, holt má cyklista smůlu. To znění co tu citujete jsem nikde nenašel.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek