Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Štukování po otlučených kachlíkách?

Odborníci, poraďte mně zelenáčovi.
Potřebuju otlouct kachličky po bývalé kuchyni ve starém cihlovém domě. Stěnu pak chci vymalovat, pokud možno tak, aby se nepoznalo, kde ty kachlíky ještě byly a kde ne.
Co musím všechno se stěnou udělat? Penetrovat? Štukovat? čím nejlíp a jak? S malováním si už poradím, to nebudu dělat prvně, ale prvně z takovéhohle základu.
Díky!

Předmět Autor Datum
pokud neuděláte celou stěnu, tak to určitě bude vidět. Nedokážete napodobit strukturu staré zdi. Ra…
milan.cukrar 24.08.2009 19:23
milan.cukrar
Rozpatlat filcákem do stran, pak to nikdo po malbě nepozná.
Rce 24.08.2009 22:42
Rce
To je tzv. "Praktický přístup". Obecně se tu kříží dva přístupy - prvním je "Správně se to dělá" ted…
Kurt 25.08.2009 08:54
Kurt
Vidím situaci mnohem složitější.Ve starém domě budou kachlíky lepeny na betonové "buchty" přímo na c…
Jabraka 25.08.2009 22:11
Jabraka
Děkuju za rady! Kachličky jsou už dole, naštěstí byly lepené, ne betonované. Drážďany to trošku jsou…
Ronnie 27.08.2009 14:17
Ronnie
Ronnie: Přeju mnoho zdaru,vítej mezi kutily! JABRAKA poslední
Jabraka 27.08.2009 17:34
Jabraka

pokud neuděláte celou stěnu, tak to určitě bude vidět. Nedokážete napodobit strukturu staré zdi.

Rada, podle hloubky poškození, ofoukat vzduchem, napenetrovat a sádrovou omítkou natáhnout v jednom úkonu. Malinko to zatáhnout i do dalších části stěny. (proč ne celou stěnu?) Pak broušením napodobit ostatní strukturu.

nebo, opravit maltou, nechat zaschnout a štuk.
Penetrace vždy.

To je tzv. "Praktický přístup".
Obecně se tu kříží dva přístupy - prvním je "Správně se to dělá" tedy správný postup pro co nejlepší výsledek prováděný profesionály. Tím druhým je "Jednoduše to udělej" což je minimalistický přístup pro praktiky a ty, kteří si na vymalování bytu nemohou vzít dovolenou.
Je to něco podobného jako třeba s vařením - když půjdu do restaurace na rajskou, pak očekávám, že nebude z protlaku a bude mít správný základ. Zatímco doma prsknu do pánve cibuli a zaleju to protlakem. :-)
Musím se přiznat, že mne - coby od přírody lenocha - přitahuje právě minimalistický přístup. Ale profikům v jejich počínání bránit nehodlám. ;-)

Můj návrh řešení: Otlouct kachle, oškrabat zbytky lepidla a spárovky, pak se teprve rozhodnout pro další postup - pokud bude zeď vypadat jako Drážďany po válce, bude potřeba štukovat. Pokud ne, pak očistit, rozpatlat, napenetrovat a vymalovat.

Vidím situaci mnohem složitější.Ve starém domě budou kachlíky lepeny na betonové "buchty" přímo na cihlu.Otlouct bude zřejmě rachota.Zbude asi jen nahodit jádrem a nakonec štukem,ale to je akce pro zedníka.Pokud jsou jen na omítce lepeny slabou vrstvou lepidla,opravit stačí jen vytržená místa.A to nejlépe sádrovým štukem.
JABRAKA

Děkuju za rady!
Kachličky jsou už dole, naštěstí byly lepené, ne betonované. Drážďany to trošku jsou:-), ale ne tak zlé, jak jsem se obávala. Takže s nejhoršími dírami si celkem poradila plastická sádra, koupila jsem Keraštuk a "sokrata" na penetraci a pak se uvidí. Když to vymaluju (celou stěnu, samozřejmě) a přesto to bude vidět, tak na to holt plácnu Fibredecor nebo Colortap nebo jak se ta věc jmenuje, a bude...:-[

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru