Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Šum v souboru VAW nahraném na mp3-přehrávači

Dobrý den,
možná se můj dotaz netýká tolik počítače, ale protože jste mi tady už víckrát pomohli a nevím, kam jinam se obrátit, píšu sem. Včera jsem použila svůj relativně nový mp3 přehrávač s diktafonem k nahrávce mluveného slova. Nenahrávala jsem poprvé - vždycky předtím (kratší nahrávky) se nahrálo všechno v dobré kvalitě, ale tentokrát (byla to dlouhá nahrávka - 1,5 hod) ze začátku nahrávky opět vše ok - bez šumu, ale najednou se začne šum zvyšovat a už pak trvá po celou dobu nahrávky, takže je pro mě téměř nepoužitelná. Zároveň je pro mě ale dost důležitá, takže bych ráda našla někoho, kdo se vyzná ve zvuku a kdo by případě z toho ten šum uměl (aspoň částečně) odstranit (to by bylo nejlepší) nebo aspoň poradit, jak tomu zamezit pro příště. Nebo zda je to zralé na reklamaci přehrávače..? Nahrávala jsem to v tiché místnosti, přehrávač ležel otočený mikrofonem nahoru na stole před osobou, která mluvila.
Prosím poraďte.
Moc děkuju Monika

Předmět Autor Datum
Nejprve bych to vyzkoušel znovu nahrát - něco jiného, ale stejně dlouho. Zkontroloval bych si, zda m…
FixExa 05.11.2009 12:27
FixExa
Mockrát děkuju. Vyzkouším oboje - znovu něco dlouhého nahrát i stáhnout si Audacity a zkusit úpravu…
MonikaT 05.11.2009 13:14
MonikaT
Odšumění je dobré vyzkoušet na krátkém úseku, aby nebylo příliš agresivní (a vůbec něco ze zvuku zůs…
L-Core 05.11.2009 14:24
L-Core
Taky díky moc. Vyzkouším, se kterým editorem mi to půjde líp:-) v angličtině se moc nevyznám, ale sn…
MonikaT 05.11.2009 21:26
MonikaT
Tak jsem si stáhla Cool Edit, chvíli mi trvalo, než jsem pochopila, jak vybrat ten úsek, kde je jen…
MonikaT 06.11.2009 00:44
MonikaT
Mozno by stacilo ekvalizerom stiahnut vsetko od 5KHz vyssie. Hovorene slovo ma malokedy spektrumm vy…
KiloViktor 06.11.2009 15:58
KiloViktor
KiloViktore - i Tobě moc děkuju za radu, vyzkouším to taky (jestli přijdu na to jak:-) akorát asi ne…
MonikaT 06.11.2009 18:11
MonikaT
Ekvalizér v Cool Edit je. Zkus všechny jezdce "do" 200Hz a "nad" 2kHz posunout úplně dolů (utlumit).…
L-Core 06.11.2009 19:15
L-Core
Tak jsem to provedla. Equalizované je to mnohem lepší, i když stále je ten šum silný. Ale už si teď… poslední
MonikaT 06.11.2009 20:12
MonikaT

Nejprve bych to vyzkoušel znovu nahrát - něco jiného, ale stejně dlouho. Zkontroloval bych si, zda mp3 přehrávač má nabité baterky - nebo rovnou nahrávat při připojeném adaptéru. Tím se vyloučí napájení v případě mp3 přehrávač. Program na odstranění šumu a editaci audia je Audacity

Odšumění je dobré vyzkoušet na krátkém úseku, aby nebylo příliš agresivní (a vůbec něco ze zvuku zůstalo).

Z odšumováním v Audacity nemám zkušenost, mi se líbil Cool Edit. Tam bylo potřeba nejprve vybrat úsek, kde je jen šum, ten zanalyzovat (a nechat výsledek "zapamatovat") a zkoušet stejné nastavení na různých místech nahrávky (jezdcem je možno regulovat agresivitu filtru). Nakonec nechat filtrem prohnat celý soubor.

Jo, a je to soubor *wav ;-) (od "wave")

Tak jsem si stáhla Cool Edit, chvíli mi trvalo, než jsem pochopila, jak vybrat ten úsek, kde je jen šum... napoprvé jsem tam měla redukci hluku 100%, z toho nezbylo nic, napodruhé 50%, to taky není použitelný, tak nevim, jestli pomůže ještě to snížit.. uvidím zítra. Když tak vyzkouším ještě ten druhý editor, ale spíš to vypadá, že budu luštit slova z toho šumivýho originálu:-)

Mozno by stacilo ekvalizerom stiahnut vsetko od 5KHz vyssie. Hovorene slovo ma malokedy spektrumm vyssie ako 5Khz, vetsinou len "sykavky". Telefony, mobily, radiostanice, tel.zaznamniky to vsetko chodi len do 3.5Khz. EQ (equalizer ako funkciu) najdes aj v audacity aj v cooledite.
Pripadne sa pohraj s nastavenim EQ v okoli 200Hz az 2Khz.

KiloViktore - i Tobě moc děkuju za radu, vyzkouším to taky (jestli přijdu na to jak:-) akorát asi nerozumím větě "Pripadne sa pohraj s nastavenim EQ v okoli 200Hz az 2Khz" - já nemám téměř žádnou zkušenost s equalizérem, jsem zvukově úplný analfabet:-)

Tak jsem to provedla. Equalizované je to mnohem lepší, i když stále je ten šum silný. Ale už si teď mluvené slovo přepíšu do Wordu, dokud mám ještě taky něco z toho v paměti:-) pak si s tím ještě zkusím pohrát. Moc vám všem děkuju!!!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru