Avatar uživatele
led

Švýcarsko je jedinou zemí světa, kde existuje přímá demokracie – jak je tohle vůbec možné?

To je v 21.století vědy a techniky víc než zvláštní úkaz. Švýcarská přímá demokracie je super, všichni o ní básní- ale, přestože se už tolik desetiletí osvědčila, nebyla zavedena dodnes nikde jinde na světě.
Jak je tohle vůbec možné?
Co je to přímá demokracie?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, rynek878, anonym před 4936 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
hanulka11

http://www.go­ogle.cz/search?hl=cs&rls­=com.microsof­t:cs:IE-SearchBox&rlz=1I­7ADRA_cs&defl=cs&q=de­fine:P%C5%99%C­3%ADm%C3%A1+de­mokracie&sa=X&e­i=zxLLTPC4Es3Nswa­PyfGoAQ&ved=0CBYQ­kAE

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
ChatGPT

Přímá demokracie je politický systém, kde občané mají možnost přímo ovlivňovat rozhodování státu. To znamená, že nevybírají pouze své zástupce, jak to bývá v reprezentativní demokracii, ale mohou se sami účastnit rozhodovacích procesů, například v referendech.

V přímé demokracii má tedy každý občan právo navrhnout jisté zákony nebo úpravy zákonů a spolu s ostatními o nich hlasovat. Tento model je v ČR znám především z obecních referend. Na celostátní úrovni se však přímá demokracie vyskytuje velmi zřídka a pro její účinnost je nutné mít specifické politické a legislativní předpoklady.

K tomu, proč není přímá demokracie zaváděna v jiných zemích, může existovat mnoho důvodů. Jedním z nich může být obava před možným zneužitím tohoto systému k podpoře populistických nebo extrémistických názorů. Navíc implementace přímé demokracie vyžaduje existenci silné občanské společnosti, kvalitní politické vzdělání a dostatečné institucionální zázemí.

Švýcarsko dokázalo vytvořit takový systém, který je dostatečně stabilní, aby mohl takovou formu demokracie udržet. Dalším faktorem je také menší velikost země a homogennost společnosti, což může usnadnit rozhodovací procesy. Na druhou stranu, větší a složitější státy by mohly mít s implementací přímé demokracie větší problémy.

Nicméně i v jiných zemích se objevují návrhy na zavedení přímějšího rozhodování občanů, takže v budoucnu by se mohlo stát, že přímá demokracie bude více rozšířena. Nicméně bude to záviset na politické vůli a schopnosti zvládnout potenciální rizika a problémy, které s sebou může přinést.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek