Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem špatný teploměr?

Zdravím, na mém autě (Opel Vectra B) jsem od té doby co se oteplilo zpozoroval, že se nějak divně chová ukazatel teploty motoru. Po cca. 3 km je teplota na 85 stupních, někdy i 90. Když potom stojím třeba na křižovatce na volnoběh, tak se někdy stane, že teplota postupně vyleze za 100, někdy až do červeného pole, ale jakmile se rozjedu, teplota začne zase klesat, někdy dokonce klesne níž, než byla před zastavením na křižovatce. Je špatný teploměr, nebo je špatné chlazení?

Díky

Předmět Autor Datum
To bych řešil komplet kontolou chladícího okruhu protože z toho co píšete se dá jen hádat kde je chy…
bartas 23.03.2012 17:32
bartas
Nefunguje spínač na zvýšenou teplotu, který má zapnout ventilátor, když to stojí. Po rozjezdu to och…
corve43 23.03.2012 20:04
corve43
Musím se omluvit, nedočetl jsem celý příspěvek. Teplota nesmí klesnout při zahřátém motoru pod 85 st…
corve43 23.03.2012 20:13
corve43
Přesně tohle nám dělá felicie ( motor 1.3 ). Teplota při normální jízdě kolísá kolem 90 ti stupňů, p…
Kung Fu Ježek 23.03.2012 20:30
Kung Fu Ježek
Ventilátor funguje, to už jsem se díval, běží ikdyž vypnu motor, takže tam chyba nebude.
J.C. 25.03.2012 12:42
J.C.
Poslední můj typ je na vadné oběžné kolo čerpadla, podle toho jak jste popsal i ventilátor když sepn… poslední
corve43 26.03.2012 22:01
corve43
Máte vadné těsnění pod hlavou (nebo něco podobného), za jízdy jsou vyšší otáčky a voda se "vduchem"…
Vaclaf 25.03.2012 17:33
Vaclaf
Pokud by bylo vadné těsnění pod hlavou tak to bude "vařit" a přes uzávěr vyrovnávací nádržky to vyhá…
corve43 25.03.2012 20:42
corve43
To souhlasí, pokud je těsnění totálně v háji. Já popisuji situaci, kdy jen lehce podfukuje, jen o tr…
Vaclaf 25.03.2012 21:05
Vaclaf

Musím se omluvit, nedočetl jsem celý příspěvek. Teplota nesmí klesnout při zahřátém motoru pod 85 stupňú, jak to popisujete může být i vadný termostat. Nechte to po jízdě na místě bežet naprázdno a při otevřené kapotě sledujte jestli se zapne větrák (nestrkat tam ruce) po dosažení cca 98 stupňů. Pokud ne je vadný. Když zapne a teplota neklesne tak je chyba v termostatu. Také si zkontrolujte hladinu kapaliny v nádržce.

Přesně tohle nám dělá felicie ( motor 1.3 ). Teplota při normální jízdě kolísá kolem 90 ti stupňů, při zastavení nebo hodně pomalé jízdě to vyleze až nahoru na 110 ( ventilátor běží, chladící kapaliny je tam na max., termostat byl vyměněn a je to furt stejný ).
Dělá to od tý doby co tam ňákej mamlas měnil těsnění pod hlavou. Může to bejt tim těsněním? I když nechápu co tam mohl podělat, vyměnit těsnění pod hlavou zvládne i průměrně nadanej mendvěd.

Poslední můj typ je na vadné oběžné kolo čerpadla, podle toho jak jste popsal i ventilátor když sepne při přehřátí a běží i po zastavení. Chlazení je uzavřený okruh, kde se při ohřátí zvyšuje tlak. Jinak se nechá provést kontrola čerpadla tím, že si otevřete víčko vyrovnávací nádržky a motor ohřejete na provozní teplotu, kapalina cirkuluje když je pumpa v pořádku. Neotevírejte víčko když to je horké - opaříte se když budete nešikovný! Jinak na té nádržce máte rysky jak tam má být kapalina.

Máte vadné těsnění pod hlavou (nebo něco podobného), za jízdy jsou vyšší otáčky a voda se "vduchem" udělá pěnu, ta cirkuluje a chladí.
Při volnoběhu se udělají vzduchové pytle - termostat, chladič topení a podob. Voda stojí a přehřívá se motor, termostat je otevřenej na max.
Zvýšené otáčky vodu rozpohybují a než termostat zavře, motor se podchladí vodou z chladiče.
Bude se to jen zhoršovat a léto tomu ještě pomůže.

Pokud by bylo vadné těsnění pod hlavou tak to bude "vařit" a přes uzávěr vyrovnávací nádržky to vyháže chl. kapalinu. Po zastavení motoru naopak se voda dostane bud do oleje, anebo do válce (podle toho, kde je těsnění proražené), protože je chladící systém natlakován a nevzniká tlak ve válcích při chodu. Pokud se dostane kapalina do oleje bude na nalévacím víčku emulze.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru