Avatar uživatele
sesednizkola

Žere proud, když mám „rozsvícené“ světlo, ve kterém jsem vymontoval žárovku?

A pokud mám takto rozsvíceno, že když vypínač nedám do polohy zhasnuto a začnu montovat žárovku tak mi nehrozí žádné nebezpečí?

Upravil/a: annas

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, briketka10 před 2620 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Ne, nic se nespotřebovává.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
brillant

Nebezpečí hrozí, až se ti žárovka rozprskne v ruce tak poznáš.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
cochee

On ten proud „to“ žere, ale tímtéž způsobem žere proud celý domovní rozvod. Jde o to, že vodiče pro rozvod NN jsou položeny blízko sebe po dlouhou vzdálenost a tvoří tím vlastně kondenzátor. A ten, jak známo, je průchozí pro střídavý el. proud. Kondenzátor však má tak malou kapacitu, že proud asi bude vyjadřován v nějakých řádově mikroampérech a elektroměrem ti asi nepootočí.

Co se týká toho montování žárovky, já osobně vždycky předtím vypínač vypínám a vlastně raději vyzkouším žárovkovou patici fázovačkou, aby mě to „nepřekvapilo“. Nikdy nevíš, jestli to nějaký jouda nezapojil obráceně a jestli tím pádem není fáze na závitu namísto na dolním kontaktu. V kladném případě by stačil neopatrný dotek závitu a kopanec (v lepším případě) následuje.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Arne1

Žárovku můžeš klidně šroubovat i zapnutou, akorát tě poleká když se náhle rozsvítí. Při šroubování žárovky se přece nedotýkáš ničeho kovového

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Žere to prakticky neměřitelně. (OK, změřit by se to dalo, ale měření by se muselo poměrně dobře připravit, multimetr to nedá)

Nebezpečí při montování žárovky hrozí. Jednak úlek a s tím spojená rizika (zaručeně budeš stát na židli 😉, a jednak je tu šance že Ti a žárovka praskne (ještě jsem neviděl, že by praskla nová žárovka při montáži, ale vyloučit se to nedá)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Jukatan

Jestli osvětlovací těleso bere proud při vyšroubované žárovce, záleží na typu a provedení svítidla. Kde je žárovka na 230V stř. tak ne . Ale kde je žárovka na jiné napětí (často na 12 nebo 24 V stejnosměr­.),tak tam ten zdroj odebírá určitý proud ať tam žárovka je nebo není.
Při výměně žárovky na 230Vstř. v lustru, vždy vypněte ten jistič, který tento světelný okruh napájí. Několikrát jsem se setkal v praxi, že fáze může být jak na spodním kontaktu, tak na horním a vypínač někdy vypíná fázi a někdy zase nulový vodič. Záleží které prase elektrikář to zapojoval. Setkal jsem se s úrazem v úplně novém panelovém domě, kde i po revizi el. instalace byl fázový vodič na ochranném kolíku zásuvky. Ve třech místnostech byl zaměněn fázový a nulový vodič.

Upravil/a: Jukatan

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek