Avatar uživatele
annas

Žijí-li dva na hromádce, jde o hromádku peněz? Jak řeší rozpory, tvrdí-li on, že vydělá dost, ona, že to nestojí za nic?

  1. Jinak se máme rádi, brat se ale nechceme…
  2. Souhlasíte s názorem?

“Profesorka demografie z Univerzity Karlovy Jitka Rychtaříková. „Manželství je v dnešní době bráno jako omezující prvek,“ dodává.”
https://data.de­nik.cz/data/ne­manzelske-deti-novy-rekord-20170912.html

3. Znáte jiné názvy pro “nemanželský svazek”?

Obrázek: https://cdn.pi­xabay.com/pho­to/2017/07/17/12/41/co­ins-2512279_960_720.jpg

Děkuji.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: annas

Zajímavá 9Pro koho je otázka zajímavá? quentos, vagra, johana 56, Hlada, Drap, fcoop, briketka10, gagaga, rouzi před 2349 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Odpoveď byla označena jako užitečná

U nás se často používá pro tento vztah i výraz „žijí na psí knížku“. Ta hromádka je pomyslná, nejedná se pouze o hromádku peněz ale i ostatního majetku, citů a někdy i dětí.
Stejně jako tento svazek, tak manželství mají celou řadu výhod a nevýhod. V dnešní době záleží pouze na tom, jak to konkrétní jedinci posuzují. Nelze říct, že to či ono je lepší, pokud se na to dívá nezaujatým pohledem. Paní Rychtaříková má jistě pravdu v tom, že případný rozchod takového neoficiálního svazku je rychlejší. Dost často však už neurovnává dostatečně majetkové poměry.
Spor o to, kdo vydělává víc či méně potom vyjde na stejno jak v manželství. Pokud nejsou oba dostatečně tolerantní, tak se stejně nedohodnou.

Upravil/a: Drap

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?annas Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Dochy

Nejde o hromádku peněz (pokud vím)

  1. Vím, že někteří to tak berou. Ale domnívám se, že jsou páry které si zkrátka věří „jakobybylimanželé“ jen z nějakého důvodu nemají zájem o ono úřední potvrzení. A pak určitě budou další, kteří si zkrátka nechávají „zadní vrátka“ (v době, kdy většina lidí bere své závazky natolik na lehkou váhu, že se polovina manželství rozvádí a téměř desetina populace ČR je v exekuci se to „dá“ i „nedá“ pochopit). Domnívám se že vědomě zakládat rodinu s vědomím, že mám nespolehlivého partnera je docela průšvih. Ony úplně stačí ty problémy, které postihnout partnery, kteří se na sebe spolehnout mohou…
  2. „na psí knížku“

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
fcoop

Institut „psí knížky“ je svým způsobem férovější.
Nikdo nemá na druhého patent a nefungující vztah se okroužkováním nezlepší.
Když ale přijdou děti,měli by se ti dva vzít,je to pak všechno jednodušší..úřady a pod.
Nebo také ne,je to jen a jen na těch dvou.
Předpoklad je samozřejmě fungující mozek.
U obou.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mc Merkurion

… ne nadarmo se takovýmu svazku říká: „na psí knížku“ >>> neuznávám takovýto vztahy, je to jakoby si nevěřili a nechávali volný vrátka …možná, že je manželství omezující prvek, ale když se potom něco stane, tak se tito diví, že s nima nikdo nekomunikuje, jelikož nejsou příbuzní …

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Někdy se to bohužel zvrtne tak, že o peníze jde až na prvním místě. Pokud se partneři nedokážou dohodnout s finančním hospodařením, pak je to špatné. Manželství sice může být omezujícím faktorem, ale z finančního hlediska je spolužití na hromádce často nevýhodné.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Hlada

  1. – Konstatování stavu.
  2. – Podle článku to není názor paní profesorky, ale stav, vyplývající z nějakého demografického šetření.
  3. – Život na hromádce a na psí knížku jsou výrazy z první poloviny minulého století. Později se používal výraz druh/družka, který byl zakotven v zákoně. V současnosti jsou všichni přátelé.

Rozpory v hospodaření jsou stejné u přátel, jako u manželů. Není ani pravidlem, že by manželé měli společný účet. V dnešní době se první dítě rodí rodičům už materiálně zabezpečeným, takže SJM ztrácí význam. Naopak, údajně až třetina manželů uzavírá předmanželskou smlouvu, kterou zužují SJM, takže smysl takového manželství je opravdu diskutabilní.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

  1. + 2) → Nesouhlasím.
  2. Znám.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek