Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Životnost Li-Ion baterie

Ahoj,

chtěl bych se zeptat jaká je cca životnost Li-Polymer bateríí např. konkrétně u Acer Iconia tabu A500? Mám tím namysli kdy se začne snižovat výdrž baterie po kolika dobitích a jak razantě? Díky moc za odpověďi...

Předmět Autor Datum
Typ Li-Ion a Li-Pol: nevybíjejte články úplně, zkracuje se tím jejich životnost (celkový počet nabí…
Achmedik 15.03.2012 00:30
Achmedik
baterkám víc vadí hluboké vybíjení - tomu se ale u přenosného tabletu nevyhneš. acer má samozřejmě s…
lední brtník 15.03.2012 12:23
lední brtník
Takže doporucujete když je to Možné nabíjet baterku někde okolo cca 50%?
marek1 15.03.2012 12:30
marek1
Ak je to mozne tak to pouzivaj na nabijacke a neries zbytocne nezmysly, baterka skape po 3-5 rokoch…
MM.. 15.03.2012 13:10
MM..
Přiživím se. Jak je to s prvním nabíjením a vybíjením těchto baterií? Stále se ještě můžeme dočíst v…
shark.jd 15.03.2012 13:15
shark.jd
u Li-Ion a Li-Pol nesmysl, nedelat.
Redmarx N 15.03.2012 13:21
Redmarx N
1. "NEkoresponduje" ;-) 2. tohle platilo pro staré NiCd články. Jediný relevantní důvod může být sp…
touchwood 15.03.2012 13:24
touchwood
Jej, díky za opravu. A vyplatí se ta kalibrace udělat tedy? Vezmu to jednoduše - koupím si nový tele…
shark.jd 15.03.2012 13:56
shark.jd
NE. kup si telefon a pouzivaj ho, nic s tym nelaboruj. Uplne vybitie je ZLE vzdy, aj prvykrat aj pia…
MM.. 15.03.2012 14:53
MM..
Ok, díky.
shark.jd 15.03.2012 15:22
shark.jd
btw. a kalibracia je len na to aby to presne ukazovalo zostavajucu kapacitu (t.j. zbytocna vec), a k… poslední
MM.. 15.03.2012 15:25
MM..

Typ Li-Ion a Li-Pol: nevybíjejte články úplně, zkracuje se tím jejich životnost (celkový počet nabíjecích cyklů). Baterie by se neměly vybíjet až do nefunkčnosti daného zařízení tj. do nulové kapacity (nulového napětí), ale měly by se nejlépe dobíjet průběžně a vybíjet do kapacity kolem 50% a potom vždy nabít. Vybíjení pouze na polovinu kapacity zvýší počet možných nabíjecích cyklů více než dvojnásobně.

Počet nabíjecích cyklů – životnost
Závislost mezi maximálně dosažitelným počtem vybíjecích cyklů a jejich hloubkou - tedy stupněm vybíjení článků v každém z cyklů. Při normálním používání nabíjecích článků postupně s přibývajícím počtem cyklů nabití/vybití mírně roste maximální využitelná kapacita (o několik procent), aby po několika stovkách úplných cyklů začala zvolna a nenávratně klesat. Maximální počet cyklů je obvykle definován poklesem využitelné kapacity článku pod hranici 60% a tím je také dána životnost článku. Ne že by pak byl článek nepoužitelný. Pokud s ním bylo správně zacházeno, má zkrátka pouze nižší kapacitu, která navíc s každým dalším cyklem klesá níž a níž.

VÍCE INFO:

www.elisacomputer.cz/texts/baterie.html

Ak je to mozne tak to pouzivaj na nabijacke a neries zbytocne nezmysly, baterka skape po 3-5 rokoch tak ci tak aj keby si sa k nej kazde rano slusne prihovoril a mal ju len v trezore :)
Vyhnut sa uplne hlbokemu vybijaniu resp. ak sa to uplne hlboko vybije tak to co najskor nabit (do par dni) a nenechavat to mesiac hlboko vybite lebo to za ten mesiac potom skape garantovane.

Přiživím se. Jak je to s prvním nabíjením a vybíjením těchto baterií? Stále se ještě můžeme dočíst v manuálech, aby se telefon 3x nabil a pořádně vybil, což ale koresponduje s tím, že se při úplném vybití baterie ničí. Díky

btw. a kalibracia je len na to aby to presne ukazovalo zostavajucu kapacitu (t.j. zbytocna vec), a kontroller v baterke sa o seba a tieto veci stara sam, nemusis sa o to starat. Za prve baterka je kalibrovana od vyrobcu a za druhe neplati ze uplne vybitie = kalibracia. Niektory kontroller si pri tom moze upravit udaje iny kontroller sa moze pri vypoctoch zostavajucej kapacity zaobist aj bez uplneho vybijania, a treti kontroller nemusi robit kalibraciu vobec ani pri uplnom vybiti (tychto bude tipujem vacsina, ale to je len tip, netusim jak slusne su dnes kontrolelry v baterkach)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru