Avatar uživatele
annas

„Marie, Hana, dvě jména milá," napsal v r. 1848 známý klasik. Jsou i po 170 letech tato prastará jména aktuální?

Obrázek: https://pixaba­y.com/cs/valen­t%C3%BDn-14-%C3%BAnora-8-b%C5%99ezna-3152703/

Myslíte, že křestní jména vypovídají o svém nositeli? Nebo je to docela jinak?

1.„Znáš moje jméno, ale neznáš můj příběh. Vidíš můj úsměv, ale neslyšíš můj pláč. Raději nejdříve nahlédni pod pokličku, místo toho, abys mě začal soudit.“ Petr Havránek

2.„Běžná jména a příjmení jsou jen důkazem banálnosti a naprostého nedostatku fantazie. Nikdo si je nepamatuje, protože ničím nepřipomínají toho, kdo je nosí.“ Olga Tokarczuková

3.„Pokud je vaše jméno špatné, máte na výběr dvě možnosti: jméno změnit nebo si z něj udělat legraci.“ Jack Trout

Zdroj: https://citaty­.net/citaty/276440-neil-gaiman-kocky-nemaji-jmena-to-jen-vy-lide-mate-jmena-p/
Zdroj: https://citaty­.net/citaty/282841-olga-tokarczukova-bezna-jmena-a-prijmeni-jsou-jen-dukazem-banalnosti/

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? vagra, johana 56, Drap, fcoop, anonym, independent před 2183 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Odpoveď byla označena jako užitečná

Myslím, že ano. I když ne tak aktuální jak před 170 léty, ale podle mého názoru se pomalu opět vrací.Marie se objevuje v různých podobách, v cizích tvarech a podobně, jako Marion, Maria, Mariana, Marik a nevím jak ještě. U Hany jsem sice nezaznamenal žádné nezvyklé novotvary, ale občas se Hana mezi dětmi vyskytuje..Podle statistik je Marie na 17 místě, a Hana na 40. Jméno, které se vytrácí a doposud se nenavrací je pěkné, staré, české jméno Božena. Těch je poskrovnu.
Říká se že jméno vypovídá o svém nositeli. Osobně si myslím, že skutečnost je trochu jiná. Každý z nás má spojeno s každým konkrétním jménem, různé vzpomínky na rozličné nositele toho jména a s tím si možná i spojujeme jisté chování, vlastnosti , které podvědomě přisuzujeme pro nás novému nositeli toho jména.
1, Každý jedinec je jiný, jeho jméno nám nic konkrétního neřekne. Teprve až ho poznáme tak se dozvíme co je to vlastně za člověka. Každé jméno je pěkné, pokud se pěkně říká, říkávala moje babička. A jak známo, babičky mají vždy pravdu.
2, Které jméno je běžné? Některá jména se stále opakují, někdy je příčinou líbivost, jindy rodinná tradice a tak podobně. Záleží i na rodičích jaké jméno zvolí. Pravdou je, že některá spojení jsou uši trhající, a těžko říct, zda je vybíral někdo při smyslech. Chudáci takové děti.
3, Jméno se nám líbit nemusí. Osobně si myslím, že by se jména měla měnit co nejméně. Z nějakých důvodů nám rodiče takové jméno dali, a měli by jsme být na něj hrdí už jenom z úcty k rodičům a i k sobě samému.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?annas Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Určitě aktuální jsou a zase budou. Móda ve výběru jmen se časem mění, ale jména zůstávají. Pro mně jsou ta jména osudová často se vyskytují v mém životě. Nevypovídají ale nic o jejich nositelkách. Kdybych měl nyní dcery (jakže ne ani teoreticky), pak bych jim dal právě tato jména a pak ještě Jana.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
zjentek

Jsou krásná, ale nejkrásnější je stejně Anna ;)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kajoch

S Hanou jsem si nejsem jist,ale Marie se určitě bude docela často novorozencům dávat i po těch 170 letech.
I mne, tahle dvě křestní jména v životě hodně provázela!

Upravil/a: Kajoch

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek