Avatar uživatele
anonym

Co ženám způsobuje těhotenskou cukrovku?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2350 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
smokingman

Pravděpodobně hormony.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Objevuje se u žen, které nikdy podobné problémy neměly, a po porodu odeznívá. Příčinou je zřejmě souvislost s těhotenskými hormony, které zvyšují nároky na funkci slinivky břišní. Pokud se slinivka nedokáže se zvýšenými nároky na výrobu inzulinu vyrovnat, dochází ke kolísání hladiny cukru v krvi.
https://nemoci­.vitalion.cz/cu­krovka/

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?ivzez Nahlásit


Avatar uživatele
blanvan

Mezi rizikové faktory patří:

  • těhotenská cukrovka, prediabetes nebo cukrovku 2. typu v rodině
  • nadváha v okamžiku otěhotnění
  • věk 25+
  • jiná než kavkazská rasa
  • příliš velká porodní váha předchozího dítěte (nad 4 kg), samovolný potrat bez zjištěné příčiny, postižení novorozence
  • už jste těhotenskou cukrovku prodělala v minulém těhotenství

Příčinnou těhotenské cukrovky je zvýšené množství hormonů, které tělo vylučuje právě v druhé polovině těhotenství – estrogen, progesteron, kortizol a lidsky placentární laktogen. Tím se inzulinová rezistence postupně zhoršuje.

Metabolismus těhotné ženy se snaží zásobovat plod dostatečnou energií a citlivost na inzulin se tak snižuje o 50–70 %. Ženy v pozdějším období těhotenství dokáží až o 30% efektivněji vyrábět glukózu z jiných zdrojů, což zpochybňuje potřebu vyššího příjmu glukózy ze stravy.

Zdroj: https://pohodo­vamama.cz/low-carb-v-tehotenstvi/

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
RovenkaH

Jedná se o poruchu metabolismu sacharidů během těhotenství. Typicky se tato komplikace objevuje ve druhé polovině těhotenství a většinou po porodu do konce šestinedělí opět mizí. Příčinou je vrozená dispozice k diabetu 2 . typu v souběhu s hormonálními změnami v těhotenství.
Riziko vzniku GDM tak může být vyšší u žen, které mají v rodině historii cukrovky, obzvláště pak cukrovky 2. typu. Věk také hraje významnou roli: mladší ženy, konkrétně ty do 25 let, se s těhotenskou cukrovkou setkávají méně často. Nicméně po dosažení 30. roku života se riziko GDM výrazně zvyšuje. Jako hlavní „spouštěč“, který může vyvolat zvýšenou hladinu krevního cukru během těhotenství, jsou označovány právě ty těhotenské hormony a další látky, jež produkuje placenta. Pokud má člověk těhotenskou cukrovku, musí výrazně upravit stravu. Tady je dobré se podívat na web www.diamama.cz a www.tehotenska­cukrovka.cz, kde je pokryto to podstatné.
Většinou cukrovka v těhotenství odezní s porodem, někdy ale můžou zvýšené glykémie přetrvat. Pak se jedná o prediabetes nebo diabetes 2. typu. Tady je zase dobrým zdrojem www.remisedia­betu.cz.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Zdraví