Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Compaq Armada 1575D

Známý mi přinesl netebook Compaq Armada 1575D, který od někoho dostal. Po spuštění se nenastartuje. Domnívám se, že důvodem bude vadná baterie pro inicializaci biosu. Při vložení spouštěcí diskety a pokusu použití Fdisk ja vypsána hláška, že není zaveden HDD. Poraďte mi, jak se dostat do biosu, abych mohl nastavit parametry pro HDD. Delete ani Ctrl+Alt+Esc, nebo Ins, nebo Enter nazabírá.

Předmět Autor Datum
Tak to máš smůlu. Pro nastavování BIOSu se totiž u starý Compaqů používá program, který je umístěn b…
Pytlík 11.12.2007 07:28
Pytlík
Děkuji za radu. To tedy znamená, že v tomto počítači není knoflíková baterka? F10 jsem taky zkoušel.
Efklor 11.12.2007 10:19
Efklor
Pleteš jablka a hrušky. Setup BIOSu je obslužný program, který obsluhuje nastavení některých předvol…
Pytlík 11.12.2007 11:09
Pytlík
Nevím jak se přesně dostaneš do biosu ARMADA 1750, ale nějaká nastavení můžeš provádět pomocí disket…
JardaJarda 02.01.2008 18:20
JardaJarda
Omlouvám se,ale trochu jsem si popletl typ notebooku.Já zápasím s ARMADOU 1750 a tohle mě pomohlo!!! poslední
JardaJarda 02.01.2008 18:26
JardaJarda

Tak to máš smůlu. Pro nastavování BIOSu se totiž u starý Compaqů používá program, který je umístěn buď na speciální non-DOS partition na HDD - potom se tam dostaneš přes F10 při startování počítače (je tam taková chvíle, kdy na obrazovce bliká obdélníček velikosti jednoho znaku, tak té chvíli se mačká F10 jako o závod), nebo je na disketě, resp. 2 a více disketách, to podle typu - v tom případě se prostě bootuje z té diskety (a ta disketa umí vytvořit na HDD potřebnou partition. Tuším, že ten disk musí být ale prázdný). Disketu k danému typu počítače seženeš na stránkách Compaqu (nyní tedy HP).
A pokud si vzpomínám, tak se u Compaqů použivala zásadně autodetekce HDD, ale s tím si už po těch letech nejsem jist.

Pleteš jablka a hrušky. Setup BIOSu je obslužný program, který obsluhuje nastavení některých předvoleb při spouštění BIOSu a tyto volby jsou uloženy v nevelké paměti CMOS zálohované baterkou. Protože je tento obslužný program u normálních počítačů uložen ve stejné paměti, jako vlastní BIOS (i Compaq později přešel k této rozumné praxi), tak jej mnoho lidí chybně ztotožňuje s BIOSem a co hůř, i s pár bity předvoleb uloženými v oné mrňavoučké paměti CMOS, což je i tvůj omyl. Prostě, u starších Compaqů se BIOS nastavuje externím programem, ale má (a musí mít) též paměť CMOS zálohovanou baterkou.
Ohledně tvých potíží: Kdyby jsi si pořádně přečetl co jsem ti napsal, tak by jsi pochopil, že samotný akt stisknutí F10 (navíc stisknutý v určitou dobu) nestačí. Aby se spustil Setup BIOSu, tak musí být počítač schopen nabootovat z té non-DOS partition na HDD. kde má Setup uložen (pro méně znalé: partition je oddíl disku). Když nemá přístup na HDD, nemůže nabootovat, i kdyby tam onen oddíl i s příslušným obsahem nakrásně byl. Nezbývá ti, než si ze stránek Compaqu (nyní je pod HP) stáhnout obsah dvou disket k danému typu počítače (v tvém případě Armada 1575, není vyloučeno, že těch disket bude víc) a nabootovat z některé z nich (pokud bude potřeba i ta druhá, tak si o ni Setup řekne). Tím se dostaneš, bez mačkání F10, do Setupu.

Nevím jak se přesně dostaneš do biosu ARMADA 1750, ale nějaká nastavení můžeš provádět pomocí diskety, kterou si vytvoříš ze souboru sp8975,(když narazíš na sp8979, takje to to samé,ale pochybuju,že by ti francouzština vyhovovala )který najdeš na stránkách HP Compaq. Vytvoříš si s tím spouštěcí disketu, pomocí které můžeš něco nastavovat, ale disk tam je pouze vypsán,tak můžeš asi jenom zkontrolovat, zda se přihlásil.Můj osobní názor je, že je HDD K.O.,nebo špatně připojen.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru