Avatar uživatele
Daniel16

Cukrovka…

Je mi 12 let a chci vědět, jestli mi hrozí cukrovka. Existuje na to nějaký test? Mám si s tím prozatím dělat hlavu? Vážím 43 kg a měřím 160 cm. Moc se nepohybuji a jím skoro každý den alespoň jeden kus ovoce nebo zeleniny. Ovšem jako každé dítě jím více sladkostí než ovoce a zeleniny, ale snažím se to omezovat.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? marci1 před 3691 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
www

Správnou životospávou se určitě zabývej všeobecně.
Nadměrný příjem toho či onoho se může totiž později vymstít a na zdraví podepsat výrazně. Poraď se proto se svým lékařem!

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
marci1

Pokud nemáte v rodině cukrovku typu 1., tak se nemusíš obávat. Ale i ve 12 letech je správné jíst zdravě, méně tuků a hlavně omezit sladkosti. Místo nich jez raději více ovoce, mléčných výrobků a libová masa . 🙂

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Pokud se nemýlím, tak nemá smysl to řešit. Cukrovka 2. typu (stařecká) moc nezávisí na tom o děláš, víc hrozí u obézních (a na to zatím nevypadáš – i když neznám „správné“ míry pro náctileté) a cukrovka 1. typu je zpravidla způsobena autoimunitním onemocněním, se kterým nic nenaděláš.
Zatím jediné vodítko pro Tebe může být Tvoje či rodinná anamnéza…
(nejsem zdravotník)
Doplňuji:
Samozřejmě musím doplnit… jsem přehlédl poslední věty.. Samzožejmě se životosprávou vše s rozumem. Jak byses měl chovat víš, tak se podle toho zařiď. Prospěje Ti to obecně, ne jen kvůli cukrovce. Ale s cukrovkou v tomto věku podle mně nemá smysl panikařit…

Upravil/a: Dochy

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Mukynda

Já myslím, že se nemusíš bát, nadváhu podle všeho nemáš a už vůbec nejsi obézní, takže se tě cukrovka druhého typu netýká. Navíc většinou přichází ve vyšším věku.. a čím je vyšší, tím větší jsou i rizika. Zkus se podívat třeba na https://www.bi­omag.cz/diabe­ticka-noha/ , aspoň budeš mít motivaci si svoje zdraví udržet třeba i za deset let.

před 1218 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek