Avatar uživatele
anonym

DNA z geneticky modifikovaných organismů (GMO) se přemisťuje do lidí, kteří je konzumují?

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, postcd, da ny, Kepler před 2797 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
RyuzakiKate

Proti GMO panuje podle mě všeobecný odpor hlavně ze strany šílených biomatek, protože jak je na obalu napsáno „bez GMO“, tak je to automaticky dobrý, ale většina z nich by k tomu asi nic neřekla, neznamená to, že bude např. kukuřice větší… Tam jde o to, aby se pomocí genetického inženýrství zanesla genetická informace, která je odolná vůči herbicidům, škůdcům, plísním, u té kukuřice například vkládání toxinu z bakterie, té se pak říká Bt-kukuřice a je odolná hlavně proti plísni Fusarium. Zemědělci by pak přišli o velké peníze, kdyby neměli tuto možnost, protože tato modifikace vede i ke snížení množství postřiků pesticidů a ve vědecké sféře pak k lepšímu poznání podstaty některých chorob, výrobě léků atp. a zcela určitě by poskytly pomoc i zemím, kde je hladomor.
Na druhou stranu existuje riziko nechtěného efektu na původně necílené druhy, takže by to znamenalo nekontrolovatelné křížení a pak třeba i snížení biodiverzity a vývoje „superplevelů“, na které nebude účinkovat žádný herbicid. Pak taky panují obavy z možných alergických reakcí a jak se ptáš, tak taky ze zásahu do lidského genomu a snížení účinnosti antibiotik v trávicím traktu…
To jsou ale zatím jenom dohady, jejichž výzkumu by se měla věnovat EU a přinést komplexní výsledky…

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?klumprt Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Že by se přímo DNA přemisťovala, tak to se nepřemisťuje. Co to však udělá s lidmi, nebo i zvířaty, kteří takové plodiny konzumují, to ještě nikdo netuší. Někteří tvrdí že vůbec nic, že je to bezpečné, jiní tvrdí že to poškodí zdraví a vývoj lidstva. Jak to bude doopravdy ukáže až čas.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

To je otázka, která mě taky zajímá, protože souvisí s jejich zakazovaním. Nejsem biolog, ale domnívám se, že veškeré sacharaidy, tuky a bílkoviny jsou trávením a lidským metabolismem přeměňovany až na jednodušší látky, vč. odpadových, takže veškerá struktura DNA je při tom zničena. Proto mi pořád neleze do hlavy, proč je proti GMO takový odpor. No, ale jsem jen laik, třeba to tady někdo vysvětlí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Janec

Když sníš hovězí, taky se z tebe nestane kráva.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

Je to jako s dynamitem a jinými lidskými vynálezy a objevy. Pomáhá a škodí. USA ani Kanada se tomu nebrání a „zaplevelují“ svými GM potravinami celou zeměkouli. Některé země se krutě brání (i Peru a Indie), přesto v regálech tamních marketů je takových amerických potravin převaha.
Před 2 lety psala dcera (PřF obor Biologie) na toto téma práci k zápočtu. Pomáhala jsem hledat meteriál, četla ten přeložený z AJ a hotovou prácí (za výborně). Běhal mi mráz po zádech… :(
Evropská legislativa byla donedávna přísná v legislativě ohledně GMO (i ona povoluje). Pravdou je, že je Evropa ze 78% závislá na GMO ohledně krmiva pro dobytek (pícniny)… V USA (nejen tam) proběhlo několik studií ohledně rizika pro lidské zdraví. Vše v neprospěch GMO. Zvířata, pokud jim nehrozí úmrtí hladem se GM potravy nikdy nedotknou, pokud mají na výběr. U lidí byly prokázány zvýšené projevy alergií i výskytu rakovin.
GM inženýrství likviduje ekonomicky malé farmáře v USA, Kanadě i Africe.
V EU bylo ještě před 2 roky zakázáno používání a křížení zvířecích genů pro GN potraviny a potraviny živočišného původu. Např. použití rybího genu na rajčatech (vyšší výnosy a odolnost v severnějších oblastech Země).
V rámci honby za zisky některých zájmových skupin tomu tak v současnosti být nemusí a evropské předpisy tak v mnohém povolují......

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Sta67

Je to absolutní nesmysl. Geny GMO se ničím neliší od genů GMO-free. Jen je do jedné GMO-free rostliny přenesen gen z jiného GMO-free organismu. Je na 99,9999% podobná té původní rostlině.

Geny přecházejí do lidí běžně. Každá virová nemoc (i rýma) je přenos genetické informace viru do lidského těla.

Většina genetických sekvencí z jídla je ovšem zničena již v žaludku. Ne všechny organismy to tak mají. například vodní meloun běžně obsahuje cizí geny, které se do něj dostaly zvenku. Třeba kravské geny, které se do něj dostanou z kravského lejna. Přesto se z melounu nestane kráva.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek