Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem DNS server ve Win - použití rekurze

Nyní mám na serveru s Windows 2008 R2 nastaveny DNS od ISP v položce servery pro předávání. Bylo mi doporučeno, aby použil rekurzi. Je to PTR záznam ve zpětném vyhledávání nebo mám DNS servery od ISP přidat do serverů pro podmíněné předávání?
Pokoušel jsem se najít informace o rekurzi na Googlu, ale ve většině článků je psáno právě o zakázání rekurze a nastavení serverů pro předávání.
Stal se mi totiž jednou problém, že nefungoval správně překlad a již v celé síti nefungoval internet, zatímco na ostatních počítačích mimo server internet běžel.

Předmět Autor Datum
jednoduše řečeno: povolení rekurze = vytvoření cache serveru, v takovém případě smažeš všechny serv…
touchwood 27.01.2010 20:14
touchwood
Díky moc. Z tohoto vysvětlení již plně vím o co jde. Ještě malý dotaz - když mám doménu třeba test12…
Aleš Pospíchal 27.01.2010 20:31
Aleš Pospíchal
správně.
touchwood 27.01.2010 21:22
touchwood
Díky mnohokrát za všechnu pomoc s tímto mým prvním Windows serverem.
Aleš Pospíchal 27.01.2010 21:28
Aleš Pospíchal
Ještě takový malý problém - záznam jsem sice vytvořil, ale již tam existují dva s lokální adresou, k… poslední
Aleš Pospíchal 30.01.2010 17:57
Aleš Pospíchal

jednoduše řečeno:

povolení rekurze = vytvoření cache serveru, v takovém případě smažeš všechny servery pro předávání a tvůj server začne resolvovat DNS sám přes dotazy na kořenové -TLD-atd.-atd. servery

zákaz rekurze = striktně autoritativní server, kde všechny dotazy, které se netýkají vlastní domény, jsou předávány serveru pro předávání.

Obecně je dobré mít rekurzi zakázanou, pokud máš na DNS i vlastní doménu. Ne vždy to je ale možné a pak je třeba dbát na správnou správu záznamů.

Jinak povolením rekurze se stáváš zcela nezávislým na cizích cachovacích DNS serverech (např. od ISP, free DNS typu OpenDNS, GoogleDNS apod.)

Díky moc. Z tohoto vysvětlení již plně vím o co jde.
Ještě malý dotaz - když mám doménu třeba test123.cz a webové stránky má umístěné na jiném serveru a já tuto doménu použiji do serveru v organizaci, jak mám poté zajistit, aby se uživatelé přistupující na stránku test123.cz dostali na tu správnou umístěnou jinde?
Bude stačit vytvořit na daném serveru A záznam test123.cz = IP adresa serveru, kde jsou webové stránky umístěné?

Ještě takový malý problém - záznam jsem sice vytvořil, ale již tam existují dva s lokální adresou, které odkazují na 192.168.4.2 a 192.168.3.1, což způsobuje, že po zadání adresy do prohlížeče se zobrazí stránky umístěné na lokálním serveru, místo těch v internetu.
Udělal jsem totiž chybu v tom, že jsem jako doménu pro Active Directory použil doménu z internetu namísto použití koncovky .local
Je nějaké jiné řešení než každému klientovi editovat soubor /drivers/etc/hosts?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru