Avatar uživatele
anonym

Dala by se v místě starého již nevyužívaného komínu v domě zabudovat něco jako větrací šachta/systém?

Topili jsme dřevem a uhlím v klasickém kotli. Pak jsme přešli na automatický kotel a ten byl umístěn v jiné místnosti ve sklepě a napojen na nově zbudovaný komín na boku domu. Starý kotel se oddělal, ale původní komín zůstal zachován. Dalo by se toho nějak využít pro větračí šachtů/systém a tak podobně? Komín mi jde v rohu pokoje a stoupá až na střechu. Tak nějak zabudovat do něj větrání, které by se dalo lehce zavírat a otevírat buď pákou, či elektronicky? Nevím přesně jaká je tlouštka uvnitř komínu, ale asi to nebude žádný extrém. Proč se vlastně ptám. I když větrám, tak je brzy v místnosti velmi těžký a vydýchaný vzduch a na zimu když se topí, tak je to ještě horší. Rád bych nějak větral i přes ten nepoužívaný komín. Půjde to? Nebude to cítit po těch sazích/spalinách které jsou zachyceny uvnitř?

Představa: 30×30 díra na větrání s nějakou mřížkou a s nějakou regulací přístupu vzduchu. Co myslíte, že by to mohlo stát včetně práce?

Není 30×30 centimetru na výměnu vzduchu v pokoji o cca 8×8 metru málo?

Zajímavá 0 před 2797 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
anonym

vyvložkovat použitelným průměrem. frézování na větší průměr cca. 1000kč./m. vložkou by mohla být i trubka HT (nejlevnější řešení), jelikož se bude jednat jen větrání, nebo něco flexi. v kombinaci s odbočkou, mřížkou, zpětnou klapkou, klidně i el. větrákem. bez vložky rozhodně ne, jelikož usazené saze by Ti nevoněly

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Samozřejmě. Běžně se starých komínů využívá, jako větracích šachet.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
tforro

Nešel by starý komín použít jako odvod odpadního tepla pro klimatizaci?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dubraro

Nepoužívaný komín jsem využil jako vývod digestoře. Takže větrat se tím určitě dá.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Není důvodu proč by to nešlo. Jenom zapomeň na tu díru 30× 30. Ten komín tu světlost 30 cm s velikou pravděpodobností mít nebude. I když u starého domu by tu světlost mít mohl.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
SuzanKa

Holky, máte některá v kuchyni vestavěnou digestoř? Líbí se mi konrétně toto řešení a budu ráda za sdělení pro a proti https://www.faber-eshop.cz/e-shop/faber-tratto-isola-sp-eg8-xv-a90. Díky moc.

před 1499 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Pajka.111

Ahoj, podle mě ano. Ve staré kuchyni jsem ji neměla, ale teď do nové jsem si ji pořídila a jsem opravdu ráda, že jsem se tak rozhodla. Bez toho bych si vaření už nedovedla představit.

před 1648 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Sonka Pop

Ta Faber je super značka. Máme od ní tohle řešení https://www.faber-eshop.cz/e-shop/faber-cylindra-isola-ev8-x-a37_2 a jsem ráda, že jsem si ji zvolili. Moc nám vyhovuje. I cenově i kvalitou.

před 1557 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
XenieRo

A jakou značku digestoře sis pořídila? Já zrovna hledám kvalitní značku, která mi v kuchyni vydrží. Díky moc za info.

před 1620 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Pajka.111

Ahojky, kupovala jsem na https://www.faber-eshop.cz/ a spokojená jsem teda moc. Hlavně s výběrem mi pomohli, za což jsem vděčná.

před 1599 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek