Avatar uživatele
Tw!st

Dalo by se takhle teoreticky obejít placení DPH za prodej?

Čistě logicky by to nejspíš nešlo protože by to pak dělal každý a stát by se pak tomu nějak bránil, ale když to tak napíšu tak nadruhou stranu proč by to takhle udělat nešlo?: Kdybych byl plátce DPH, nakoupil bych zboží, které bych pak zadarmo dal kamarádovi protože ho mám rád, (který je neplátce DPH), kamarádovi by se zboží nelíbilo, tak se rozhodl že jej prodá. A po nějakém čase by mi dal částku, která je jen náhodou úplně stejná jako prodejní částka, za kterou zboží prodal, opět jen protože mě má rád. Zkrátka je to možné aby takhle spolupracoval plátce a neplátce DPH kvůli tomu aby ušetřili na DPH? Pokud ne, tím pádem otec, který je plátcem DPH nemůže dát svému synovi (který nepodniká a není plátce DPH) vůbec nic, ani vánoční dárek jen aby je nikdo neobviňoval z toho že okrádají stát?

Upravil/a: Tw!st

Zajímavá 0 před 2881 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mosoj

Vůbec nevíš vo co go ! Hlavně nevíš jak se účtuje DPH.

Takovýmto způsobem by jsi se dostával do situace kdy by ti Finanční správa vracela DPH a to by jsi mockrát neudělal. Záhy by se přišli na tebe podívat nějací pánové či dámy.

Berňák je od toho aby inkasoval a ne platil !

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Pleteš jablka s hruškama. Samozřejmě jde to takto dělat, než na to někdo přijde a obviní tě z krácení daně. S vánočním dárkem to nemá nic společného. Ten se neplatí z podnikání, ale z osobních peněz otce.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Hlada

Pokud dárce uplatnil nárok na odpočet daně na vstupu, musí odvést DPH na výstupu.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
McArthur

Když plátce DPH něco koupí, nároku je si vratku DPH od finančáku. Když věc prodá, platí DPH finančáku. V rámci daňového přiznání k DPH se tyto dvě platby započtou a obvyklý výsledek je, že plátce DPH rozdíl doplatí Finanční správě.

V případě darování věci to funguje tak, že plátce DPH odvede DPH finančáku za darovanou věc, a to ve výši, která by byla obvyklá při prodeji věci. V případě vánočního dárku věnovaného otcem – plátcem DPH (zde vystupuje jako podnikatel a dar koupil na svou firmu a uplatnil odpočet DPH) by to tedy dopadlo tak, že otec by věc daroval a Finanční správě by zaplatit DPH ve výši obvyklé.

Tw!ste, neboj, Finanční správa nespí a má poměrně dost kontrolních mechanismů. Utíkají mu jen velké ryby nebo ti, co jsou mimo systém (šedá ekonomika tvořená hlavně zaměstnanci a nezaměstnanými).

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek