Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Adsense bez živnosti

Zdravím,

jsem student a asi 4 měsíce jsem si přivydělával tím, že jsem měl na svých webovkách umístěnou reklamu od Adsense. Na stránkách se mi podařilo mít celkem slušnou návštěvnost a tudíž i docela slušné výdělky (celkem cca 40 tis.), jenže tohle všechno jsem dělal bez ŽL. Vim, že to byla asi ta největší pitomost, co jsem mohl kdy udělat, nicméně už se tak stalo a jsem připravenej nést všechny následky. Reklama už je několik týdnů pryč. Chtěl bych se vás ale zeptat, jak tyto následky, které mi hrozí, co nejvíc zmírnit, jak mám dál postupovat? Jaké postihi mi hrozí? Jde si nějak "dodatečně obstarat" živnost?

Děkuji za odpověďi.

Předmět Autor Datum
Pokud jsi vydejky uvadel v priznani na konci roku, neni to jeste tak hrozne. Co se tyka AdSence, mel…
Jan Fiala 03.07.2013 06:16
Jan Fiala
To vše probíhalo v roce 2013? Nebo už dříve? 2013: Měl jsi podávat daňová přiznání k DPH a souhrnná…
L-Core 03.07.2013 07:51
L-Core
Zdravim, 1. Zajimalo by me jestli by se ceske urady dovedeli, ze podnikas s AdSense pokud se sam ne…
Hadron 12.11.2013 05:36
Hadron
3. Citovaný zákon za podnikání označuje "soustavnou činnost provozovanou samostatně, vlastním jménem…
HAdron 12.11.2013 05:52
HAdron
1. Velmi jednoducho, v ramci EU sa totizto vymienaju danove informacie, takze pre ceske urady by nem…
fleg 12.11.2013 07:23
fleg
Bavili jsme se o tom s L_Corem. DPH se tyka oznamovaci povinnosti - nic neodvadis, takze ti za to mo…
Jan Fiala 12.11.2013 09:00
Jan Fiala
Dik za informace, co se tyce toho DPH jsem taky poopravil ..
HAdron 12.11.2013 10:33
HAdron
Zdravim, 1.) V poradku, pokud dobre rozumim, pak informace by byli k dispozici FU pouze pokud by by…
HAdron 12.11.2013 10:30
HAdron
No mám taky veliký problém :( Adsense mám již delší dobu .... roky, kdy mi platby chodí na osobní úč…
Thom_2 01.02.2014 00:23
Thom_2
Bez následků (pokuty, penále, úroky z prodlení..) těžko. Příjem (daň z příjmů) za rok 2013 problém…
L-Core 01.02.2014 06:42
L-Core
koukám, že jakmile jde o daně, tak je ten stát docela hbitej.
kmochna 01.02.2014 07:13
kmochna
Právě, že vůbec není*). Kdyby byl (a teď neuvažuji alternativu, že nahoře stejně všechno rozkradou),… poslední
L-Core 02.02.2014 10:37
L-Core

To vše probíhalo v roce 2013? Nebo už dříve?

2013:
Měl jsi podávat daňová přiznání k DPH a souhrnná hlášení (prodej služeb do EU). Daňová povinnost (nemáš-li jiné příjmy z DPH = 0, prodej služeb (reklama) do EU je osvobozen.

http://www.jakpodnikat.cz/reklama-na-internetu-ads ense.php
adsense-dph.php

Když se "zpětně" přiznáš/přihlásíš, hrozí ti správní pokuty. Za každé nepodání daňového přiznání k DPH 500Kč. Za nepřihlášení se na živnostenském a jako plátce DPH jejich výši netuším.Pokud nejsi nějaká "známá firma" či notorický narušitel zákonů, sám zkroušeně vyvineš iniciativu, abys vše napravil, předpokládám výši pokut maximálně v tisících (snad!). Takovou garanci ti ale nikdo dát nemůže, výše pokuty může činit při nedovoleném podnikání dle § 61 ŽZ, odst. 4/c až půl mega.

V případě živnosti a příjmů z ní ještě následuje přihlášení se jako OSVČ k sociálnímu a zdravotnímu pojištění.

2012, 2011...:
Vše bude o to horší, že kromě výše uvedeného mělo být podáno přiznání k dani z příjmů a vyúčtování soc/zdrav pojištění. Také správní postihy po letech od porušení předpisů mohou být vyšší.

Pokud se rozhodneš k nápravě, dej pak vědět, jak vše dopadlo. Bude to určitě zajímat i další adsensáky, kteří postupují stejně jako ty. Málo jich nebude.

Zdravim,

1. Zajimalo by me jestli by se ceske urady dovedeli, ze podnikas s AdSense pokud se sam neprihlasis ... taky nemusis podnikat na sve jmeno, muzes jsi napr. legalne pres web zalozit inkognito offshore spolecnost na pockani v nekterem z danovych raju, napr. v Belize, Seychely atd a bezet Adsense reklamy a bankovni ucety na tuto spolecnost...

2. Adsense DPH se tyka pouze EU. Zajimalo by me jak je to s DPH, pokud jsou tyto sluzby plneny mimo EU....
t.j. budu sedet v CZ ale reklamu Adsense budu zobrazovat na US webech, US hosting, 100% US Traffic..

3. Citovaný zákon za podnikání označuje "soustavnou činnost provozovanou samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku...". Příjmy z AdSense ovšem můžete mít i v případě, že žádnou činnost nevykonáváte, nevykonáváte ji soustavně, nebo ji nevykonáváte za účelem zisku.

1. Velmi jednoducho, v ramci EU sa totizto vymienaju danove informacie, takze pre ceske urady by nemal byt problem zistit si tieto prijmy.
2. Kde sa fyzicky nachadza server je sumafuk, ake su tam reklamy sumafuk, vsetko je sumafuk okrem prijemcu penazi, cize pokial si obcanom statu s clenstvom EU tak sa ta ta DPH tyka.
3. Zobrazovanie reklam za uplatu splna vsetky nalezitosti podnikania. Pokial venujes cely svoj prijem na charitu mozme sa bavit o tom, ze to nie je podnikanie.

Bavili jsme se o tom s L_Corem.
DPH se tyka oznamovaci povinnosti - nic neodvadis, takze ti za to mohou vynadat.
Pokud pouze nepodnikam, ale jsem i zamestnanec, odvadi za mne zdravotni a socialni zamestnavatel.
Pokud vsechny prijmy z reklamy uvedu v priznani (treba ostatni prijmy §10), pak te mohou postihnout za to, ze jsi nepostupoval presne podle zakona. Statu jsi penize zdanil, zadny danovy podvod jsi neudelal...

Zdravim,

1.) V poradku, pokud dobre rozumim, pak informace by byli k dispozici FU pouze pokud by byl Adsense ucet zaregistrovan na konkretni fyzickou nebo pravnickou osobu v CZ, ktera by mela ucet v ceske bance a bylo vyplaceno taky do ceske banky. Nemyslim ze by FU byli jasnovidci a nic nikomu predse nebrani v tom, aby jsi napr. online zalozil spolecnost mimo EU resp. offshore spolecnost ( Belize, Panama, Kajmany ...), na kterou pak nasledne zaregistruje Adsense konto + offshore bankovni ucet mimo CZ, treba na Britskych panenskych ostrovech. Nebo primo pres platebni procesory a jejich vlastni kreditnich karty. Napr. parkuju mnoho domen s google reklamami po nekolik let, vyplaceno je svicarskou medialni spolecnosti na konto offshore platebniho procesoru, ktery ma vlastni kreditni karty, ktere lze "dobit" podle potreby a z kterych lze vybirat penize z ATM po celym svete a to prakticky inkognito.

2.) Misto, kde jsou ulozena fyzicka business data by melo mit vliv na lokalizaci online businessu v ramci urceni danove rezidence businessu...Mas starsi informace - Adwords/Adsense je od roku 2013 uz jako neplátce DPH

3.) Rozumim a beru na vedomi.

No mám taky veliký problém :(
Adsense mám již delší dobu .... roky, kdy mi platby chodí na osobní účet, do června r. 2013 jsem byl normálně zaměstnán, kdy zaměstnavatel platil soc a zdr. poj.
žádný výdělek z adsense jsem nepřiznal :( - do konce roku jsem platil pouze soc a zdr. poj. a nyní a až nyní si chci založit ŽL, ale bojím :D
bych rád věděl jak vše zlegalizovat, bez následků ..... chtěl bych nyní platit normálně daně, pojištění

Jak z toho ven????
Díky za smysluplnou radu (že jsem blb vím)

Právě, že vůbec není*). Kdyby byl (a teď neuvažuji alternativu, že nahoře stejně všechno rozkradou), nebyli bychom v takové prdeli, v jaké jsme. Jsem fakt zvědavej na Babiše, jestli s tím alespoň trochu zahýbe.

*) příklad: znám člověka, který ještě nepodal přiznání za rok 2005, podniká vesele furt pryč, socko/zdravko také neplatí. Nikoho (úřady) to zjevně nebolí. Není to žádný mafián/kmotr, nýbrž obyčejný vesnický "podej-podrž".

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru