Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem "Vytuhnutí" PC

Dobrý den.
Prosím o radu a pokusím se popsat problém: Po nové čisté instalaci windows : WinXP Home a nainstalování všech potřebných ovladačů (pro zákl. desku, graf. kartu, zvukovku, atd...) PC normálně "běží", bez problémů. Dále fungují běžné programy jako Winamp, Open Office, Net funguje bez problémů, WinFast - pro tel. kartu - TV, také na PC funguje bez problémů. Takže suma sumárum: při spuštění těchto mnou nazvaných "běžných" programů PC jede. Pak se ale objevil problém: Syn si nainstaloval 2 hry - instalace bez problémů, ale při kliknutí na spouštěcí ikonu, PC tzv "vytuhlo".
Dal jsem zkontrolovat RAM, programem Memtest86 v. 3,5 - 2x vše OK. Pak jsem nainstaloval program 3D Mark. Instalace bez problémů, ale při kliknutí na spouštěcí ikonu PC okamžitě vytuhlo. Takže nemám možnost tímto programem zjistit, co by mohlo "vadit".
Po tomhle dlouhém a složitém úvodu prosím o radu, kterým směrem se zaměřit na hledání problému, pokud to jde poradit.
PC: WinXP Home, Procesor: Athlon 64 2010 MHz, Chipset: AMD K8, RAM: 2 x 512 MB DDR 333, zákl deska: K8NF3 VSTA, graf. karta: ATI Radeon 1950 PRO. Antivir: AVAST Home, dále Spyware Terminator a firewall z WinXP je vyplý a je nainstalovaný: PC Tools Firewall Plus v. 6.0.0.88.
Zkoušel jsem spustit 3D Mark, když jsem vypnul Net a tento firewall, ale pořád stejný problém: PC při kliknutí na ikonu 3D Marku vytuhlo.
Děkuji za event. radu, nebo nápovědu, kam směřovat hledání problému.

Předmět Autor Datum
Ovladace dosky a grafiky si instaloval odkial presne a ktore presne? Tam by mohol byt problem (ked n…
MM.. 02.02.2010 22:02
MM..
Děkuji, zkusím. Dále: zákl. deska je úplně nová, ve Win XP je SP3, zdroj relativně nový (pár měsíců)…
Ivan 02.02.2010 22:41
Ivan
zákl. deska je úplně nová v BIOSe je spravne nastavene vsetko? Skusit v BIOSe load defaults a nasta…
MM.. 02.02.2010 23:16
MM..
Este v BIOSe si najdi nastavenia AGP, a nastav AGP na 4x, a "AGP Fastwrites" daj na Disabled. - to b…
MM.. 02.02.2010 23:19
MM..
Děkuji za odpověď, jdu na tom "makat", je toho dost a dost. Alespoň odpověď na poslední dotaz: zákl…
Ivan 03.02.2010 09:17
Ivan
Tak, dopadlo to následně: 1. Komplet přeinstalované WinXP (čistá instalace) + SP2 a pak SP3 2. Dle t…
Ivan 03.02.2010 13:23
Ivan
Zmenil si to AGP v BIOSe na 4x a tie Fastwrites na Disabled? To su v tvojom pripade 2 najdolezitejsi…
MM.. 03.02.2010 15:22
MM..
Děkuji za další rady, ale momentálně je PC v rukou odborníků, tak nejsem schopen zodpovědět dotazy.
Ivan 05.02.2010 20:28
Ivan
PC mám doma... V krátkosti se pokusím, laicky, popsat co je dál: 2 dny bylo PC v "opravně". Bylo mi…
Ivan 06.02.2010 09:35
Ivan
Mno takže když to shrnu máš novou desku, jedinou co se socket 754 vyrábí bohužel s agp. Grafická kar…
MM_tank 06.02.2010 15:30
MM_tank
Děkuji. Tak dnes proběhlo opět zoufalé: format C + nová instalace windows. Pak instalace ovladačů -…
Ivan 06.02.2010 17:25
Ivan
Zkus si půjčit agp kartu s nvidiou a uvidíš.Buď to pojede nebo to nepojede. Ta deska může být taky v… poslední
MM_tank 09.02.2010 21:49
MM_tank

Ovladace dosky a grafiky si instaloval odkial presne a ktore presne? Tam by mohol byt problem (ked nejde ani hybat mysou tak je problem asi len v ovladacoch alebo v HW).

Pred tou reinstalaciou Win hry isli? Bolo v PC s niecim manipulovane? Ptz to vyzera skor na HW problem (napr. zakl.doska, zdroj, grafika, alebo nieco v BIOSe blbo alebo pretaktovane, prip. nezapojene dodatocne napajanie grafiky alebo blby kontakt na nom apod).

Antivir: AVAST Home, dále Spyware Terminator a firewall z WinXP je vyplý a je nainstalovaný: PC Tools Firewall Plus v. 6.0.0.88.

- toto vsetko by som skusil odinstalovat a zapnut len firewall vo Windows.

Skusil by som nainstalovat najnovsi directx runtime z www.microsoft.com. Servicepack mas dufam aspon SP2. Mozes skusit start-spustit: dxdiag a tam si prejst vsetky testy directx.

Děkuji, zkusím. Dále: zákl. deska je úplně nová, ve Win XP je SP3, zdroj relativně nový (pár měsíců). Dále jsem odinstaloval ovladače na graf. kartu, nainstaloval jsem je zpět (v. ATI Cat. 9.11). Stalo se to, že když PC a systém naběhl a já jsem měl nastavit rozlišení obrazovky, tak když jsem klikl v zobrazení na nastavení, PC vytuhlo a nešlo nic dělat. Ovladače na zákl. desku jsou orig. z CD a na graf. kartu jsou orig. ze stránek ATI. Co se týče těch her, to nevím.

zákl. deska je úplně nová

v BIOSe je spravne nastavene vsetko? Skusit v BIOSe load defaults a nastavit spravne RAM (frekvenciu a napatie podla stitku na RAM, prip. frekvenciu znizit na skusku o "stupen" (166 alebo 333) nizsie).

Skontroloval by som ze su zapojene vsetky dodatocne napajania do dosky, niektore dosky maju aj viac dodatocnych konektorov (3). A samozrejme skontrolovat aj dodatocne napajanie grafiky ze je zapojene. Prip. dotlacit / vytiahnut-znovuzastrcit.

Windows instalovat na novu dosku uplne nacisto (ak to bola len opravna instalacia tak znova a nacisto)

Co sa tyka ovladacov, na dosku instalovat najnovsie z webu vyrobcu zakl.dosky (Asrock je www.asrock.com)
Na grafiku idealne z webu vyrobcu grafiky (ATI neni vyrobca grafiky) ptz ta grafika je starsia a je otazne ktore ovladace su pre nu najlepsie.
Skontrolovat si aj ATI CCC vpravo dole, nastavenia napr. ci neni aktivny vystup na dva displaye, to moze robit problemy napriklad.
A najnovsi directx runtime nainstalit z www.microsoft.com (pouzit tam search)

P.S. preco si menil dosku?

P.S.2. ovladace dosky http://www.asrock.com/mb/download.asp?Model=K8NF3- VSTA&o=XP hlavne tie prve dve. Cool&quiet by som prip. mozno skusil aj odinstalovat...

Děkuji za odpověď, jdu na tom "makat", je toho dost a dost. Alespoň odpověď na poslední dotaz: zákl desku jsem měnil proto, že původní tzv. "odešla". Jinak zbylé komponenty jsou původní. Snad se ještě dnes dostanu k tomu, abych odpověděl jak jsem dopadl po všech provedených operacích. Zatím děkuji.

Tak, dopadlo to následně: 1. Komplet přeinstalované WinXP (čistá instalace) + SP2 a pak SP3 2. Dle tvých rad nainstalované ovladače a zkontrolovaný a nastavený BIOS zákl. desky. 3.) Nainstalovaný pouze AVAST a Spyware Terminator, firewall jenom z WinXP. Po zapnutí PC jede v pohodě, ale samozřejmě v rozlišení 800x600. Poslední úkon - instalace ovladačů na graff. kartu. Zvolil jsem ATI v 9.11 stažené z jejich stránek (předtím samozřejmě Net Framework v 2.0). Instalace bez problémů. Po restartu a po otevření ovladačů GK na úpravu zobrazení a po kliknutí na odkaz, kde bych měl volit rozlišení - zatuhnutí PC.
Asi to vzdám a odvezu ten krám do odborné opravny, zřejmě mé schopnosti a možnosti zde končí. Bohužel.

Zmenil si to AGP v BIOSe na 4x a tie Fastwrites na Disabled? To su v tvojom pripade 2 najdolezitejsie veci ktore s ATI AGP kartou radsej treba urobit.
A potom save and exit samozrejme.

P.S. prip. skus si zohnat inu grafiku (do AGP radsej nvidiu)

P.S.2. a ked uz si robil cisty install na test, tak nemal si tam instalovat ani avast ani ten terminator ani nic podobne, na test to netreba a take programy su dost mozne zdroje problemov. Proste len Win + SP2 (radsej najprv skusit bez SP3) ovladace chipset potom zvukovka potom grafika, directx z microsoft.com. A skusit 3D Mark (pre XP je ten starsi, 2005 tusim, novsie na XP nejdu)

este P.S.3.: je aj mozne ze to robi vadny/odchadzajuci alebo slaby zdroj (jaky mas presne zdroj?), a ta povodna doska mozno vobec nebola vadna len zdroj uz nestihal (a nestiha ani teraz len sa to inac prejavuje).

este P.S.4. :-) je nutne aj fyzicky skontrolovat ze su dobre zapojene aj konektory od zdroja do zakl.dosky a do grafiky...

PC mám doma... V krátkosti se pokusím, laicky, popsat co je dál: 2 dny bylo PC v "opravně". Bylo mi sděleno: Hned první den po zapnutí se nic zvláštního nedělo. Po zapnutí PC nastavili v pohodě rozlišení, žádné vytuhnutí se nekonalo. Jelikož mimo systému na něm nebylo nic, čím, by se dalo zkusit nějak zatížit, nainstalovali Call of Duty 1. Běželo v pohodě. Pak došlo na instalaci nějakého programu - spořiče, akvárium s rybyčkami, kdy toto údajně celkem zatěžuje zobrazení. Opět v pohodě. Pak zkusili naistalovat Call of Duty 4 - Modern Warfare (pokud je název nesprávný, omlouvám se, ale myslím, že víte o co je jedná). Instalace v pohodě a i pak hraní v klidu. Byl jsem pak toho sám svědkem. Žádné vytuhnutí, ba dokonce "škubání" se nedělo... Toto Call Of Duy 4 běželo několik hodin v pohodě, bez problémů. Tak jsem milé PC vzal domů...
Doma zapnu a... Mále jsem brečel... Hned první bylo to, že nezůstalo rozlišení to, co navolili v "opravně" (myslím 1024x 768) ale bylo tam 800x600, jako kdyby tam nebyl ovladače na graf. kartu. Při pokusu na změnu rozlišení - vytuhnutí PC. Tak jsem zkusil: Odinstaloval jsem z PC ovladače na graf. kartu ty v 9.11 a našel si nějaké starší na ATI v 8.8. Stalo se to, že po restartu se u mne doma zobrazení samo hned nastavilo na správné rozlišení monitoru co mám doma (1680x1050) a to 20" LG Flatron Wide. Ale pak i při pouhém pokusu o přesun jenom ikon na ploše PC vytuhlo.
Pokud tedy budete ještě ochotni se zabývat mý problémem, co se zde může dít? Pro upřesnění: V "opravně" bylo pouze PC. Zde ho zapojili na klasický starší monitor 19", značku nevím a kabely byly rovněž jejich. Zde to tedy běželo v pohodě. Doma jsem pak pouze měl možnost zkusit ještě jiný, půjčený monitor 20" SAMSUNG Sync Master 2043NW Wide, s kabeláží, který jinde jede v pohodě - tentýž problém. Zkusil jsem i jiný kabel od zdroje, pořád tentýž problém. Kabely od monitoru a zdroje jsem zapojoval přímo do zdi, ne přes žádnou rozdvojou a podobně, pro jistotu, bohužel pořád stejný problém. Jo ještě: monitoru doma nechávám 60 Hz, nevnucuji žádné vyšší hodnoty.
Opět budu vděčný za nějakou radu, co dál...

Mno takže když to shrnu máš novou desku, jedinou co se socket 754 vyrábí bohužel s agp. Grafická karta je bohužel ATI. Považuji za možné že tato kombinace deska+grafika spolu vůbec nepojedou.

K pořadí ovladačů - je potřeba nahrát NVIDIA all in 1 driver package ver: 511 jako první. Volil bych ovladač z internetu.
http://www.asrock.com/mb/download.asp?Model=K8NF3- VSTA

Ovladačem grafické karty - určitě zkus použít starší řekněme o rok nebo o dva nebo najít na stránce výrobce karty.

Pokud to neúpomůže půjčil bych si agp grafiku od nvidie ať je aspoň jasné čím to je. Deska může být samozřejmě vadná taky. Zdroj bych zkusil druhý - už jen z povinnosti tuhle možnost vyloučit.Nad monitorama bych neuvažoval.

No a pokud máš možnost ještě desku vrátit zvaž jestli by nebyla přeci jen lepší výměna deska+cpu+ram.

Jinak v biosu určitě agp na 4x a vypnout fastwrites.

Děkuji.
Tak dnes proběhlo opět zoufalé: format C + nová instalace windows. Pak instalace ovladačů - dle vašich rad. Že se závada - vytuhnutí objevilo opět, asi vám nemusím psát, ale je tu asi jedno ale: Před formatem a instalací nových windows mě PC milostivě, než opět vytuhlo, pustilo "nahlédnout" do složky: windows - system 32 - dxdiag. Po kliknutí na tuto ikonu a po spuštění okna: Nástroj pro diagnostiku rozhraní DirectX vypsalo hlášku: Při posledním spuštění narazil program DxDiag na problémy při přístupu k rozhraní Direct3D. Chcete rozhraní Direct3D vynechat? Ano/Ne. Po kliknutí na Ne, pouze zatuhnutí, při kliknutí na Ano a po kliknutí na záložku "Zobrazení" bylo u třech spodních odkazů tohle: 1.) Akcelerace Rozhraní Direct Draw - Povolit, ale i po kliknutí se nic nedělo. 2.) Akcelerace rozhraní Direct3D : vpravo šedé políčko s nápisem : Není k dispozici a to samé u 3.) Akcelerace textur AGP : vpravo tlačítko zešedlé "není k dispozici. Naznal jsem DirectX nejsou v pořádku. Tak nastalo, hned v první větě napsané: format C a instalace. Pak jsem opět otevřel DxDiag a zde byly tyto tři odkazy přístupné a mohl jsem provést i diagnostiku - která proběhla v pořádku. Pak PC nějakou dobu fungovalo v pohodě. Možná hodinu (cca). Pak opět zmiňované vytuhnutí, při běžné práci. Podařilo se mi znovu dostat na DxDiag a ejhle, opět ta výše uvedená hláška o problému a to samé. Vyvozuji z toho, že "NĚCO" vyrábí závadu, poškození, nebo nefunkčnost, nebo jak to nazvat DirectX, nebo zobrazení Direct3D. Zkusil jsem zoufalý pokus, opětovnou instalaci DirectX, ale to nebylo nic platné. Bohužel, nemám teď možnost zapůjčení jiné GK na odskoušení a také asi bych teď již nebyl schopen do dalšího přeinst. WinXP. I když mě to asi stejně nemine. DirectX jsou asi poškozené a jak toto opravit nevím, bez přeinstalace windows. Stejně, i kdybych to udělal, "NĚCO" by ty DirectX opět asi "poškodilo" a tak dokola...

Zkus si půjčit agp kartu s nvidiou a uvidíš.Buď to pojede nebo to nepojede.
Ta deska může být taky vadná. Předchozí deska měla jaké osazení nebo jméno ?

Je možné že s tím nemá cenu ztrácet čas a prostě to nepojede...Vzhledem k těm potížím zkus desku vrátit a místo ní promyslet upgrade.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru