Předmět Autor Datum
Důležitým předpokladem je vlastnictví gramofonu a zesilovače s korekčním předzesilovačem nebo samotn…
Dale Cooper 19.11.2010 20:02
Dale Cooper
Gramofon na digitalizaci mám,Audacity také.Problém je v konverzi a jak uspořádat vnitřní strukturu.P…
vlasto 19.11.2010 20:12
vlasto
jaku konverzi, jaku strukturu? Oddelovat skladby a ukladat a pisat nazov suboru budes muset rucne, n…
MM.. 19.11.2010 20:34
MM..
Milý Vlasto, co píšeš, mi príde trápne komické. Záznamom získaš prepis jednej strany - "side" danéh…
Joseph 19.11.2010 20:42
Joseph
vlasto má tuším 70 let, radit mu wow je trapné. ale rozumím tvé výtce - ze záznamu celé strany lp d…
lední brtník 19.11.2010 20:59
lední brtník
Ahoj brtniku,doplňuji 60.
vlasto 19.11.2010 21:27
vlasto
Právě vychází Chip 12/2010 a ten se digitalizací LP desek zabývá pomocí programu LP Recorder,který j…
Titan 19.11.2010 21:05
Titan
no nevimu desek ale u kazet staci propojit prehravac s pc a v kompu co nejlepsim nahraavacim program…
tom.win 19.11.2010 20:05
tom.win
U gramofonu je potřeba korekční předzesilovač. Takže pokud tento není obsažen v samotném gramofonu,…
Dale Cooper 19.11.2010 20:09
Dale Cooper
melo by to byt stejny jestli to je z desky nebo kazety ty nejsi audiofil ale zoofil.
lední brtník 19.11.2010 21:00
lední brtník
Nová doba, nové obzory. Řekni před dnešními frikulíny pojem minidisk nebo DAT a budou na tebe koukat…
Dale Cooper 19.11.2010 21:07
Dale Cooper
::)
vlk56 19.11.2010 21:12
vlk56
Přesně tak.
Dale Cooper 19.11.2010 21:16
Dale Cooper
Nesahat, pouze koukat :) ©MM.. :-D
MM.. 19.11.2010 23:23
MM..
.DAT je format myslim ze nejaky vseobecni takze v nem jdou ulozit ruzne typy souboru medialnich soub…
tom.win 19.11.2010 23:15
tom.win
DAT neni format ale digitalna kazeta :) Digital_Audio_Tape A mini disc je digitalny disk, hudba s ko…
MM.. 19.11.2010 23:22
MM..
Dovolím si nesouhlasit s tím, že audiokazeta je na houby. Není, když nahraješ pásek typu IV (metal)…
Dale Cooper 19.11.2010 23:40
Dale Cooper
Ano DAT neni komprimovany to je CD kvalita (dokonca moze byt aj lepsie jak CD ma to volitelne sample…
MM.. 19.11.2010 23:47
MM..
Tak jasně že kazeta není kdovíco, však je to taky docela technologicky pěkně staré a v prvopočátcích… poslední
Dale Cooper 19.11.2010 23:59
Dale Cooper

Důležitým předpokladem je vlastnictví gramofonu a zesilovače s korekčním předzesilovačem nebo samotného předzesilovače. Máme? Máme, jdeme dál. V podstatě stačí jakýkoli program na editaci zvuku, audacity (zdarma), něco je i součástí Nera (vedle dalších 286 nepotřebných věcí), nějaký program dělalo i Sony.

Gramofon na digitalizaci mám,Audacity také.Problém je v konverzi a jak uspořádat vnitřní strukturu.Pokud tam dám tři LP desky,tak jak to udělat aby se mně otevřeli sami v přehrávači.Např.l deska má 20 skladem a je číslovaná 1až20,tak druhá deska musí asi pokračovat 21 atd.Nechce se mně ta čísla přepisovat ručně.
Děkuji

jaku konverzi, jaku strukturu?
Oddelovat skladby a ukladat a pisat nazov suboru budes muset rucne, neviem ci je nieco automaticke na oddelovanie skladieb a ukladanie.

Inac na hromadne premenovanie sa da pouzit napr. total commander (hromadne premenovanie je v menu subor, nie som si uplne isty ci vie aj scitavat ale mozes predsa pouzivat nazov suborov napr. Deska1_00 az Deska1_20 a potom Deska2_00 az Deska2_20 apod a nepotrebujes menit cisla)

Milý Vlasto, co píšeš, mi príde trápne komické.

Záznamom získaš prepis jednej strany - "side" daného LP ktorý potrebuješ ručne editovať, tj. nájsť začiatok a koniec skladby. Následne zapísať dáta do mp3 tag-u.

A ty napíšeš " Nechce se mně čísla přepisovat "

Když se ti nechce tak se ti nechce. Zahraj si neco, co tak WoW.

vlasto má tuším 70 let, radit mu wow je trapné.

ale rozumím tvé výtce - ze záznamu celé strany lp dostane jediný dlouhý .wav/.mp3, který musí rozsekat na tracky, případně vyčistit od praskání, někdy i pozvolně utlumit, a jak píšeš - je samozřejmé že se mp3 stejně musí otagovat.

u běžných žánrů to vede rovnou ke stažení z různých serverů. dá se taky pohledat po cd bazarech, bohužel většina nepřežila "obchodní model" stahování a zkrachovala.

ve kterémsi letošním dtest.cz dokonce vyšly recence na tyto gramofony, zaměřené na digitalizaci desek.

no nevimu desek ale u kazet staci propojit prehravac s pc a v kompu co nejlepsim nahraavacim programem nahravat z tech zadarmo asi by byl nejleps audacity myslim ale lepsi by bylo si treba stahnout trial na magic music maker a stim se to da nahravat si myslim docela slusne.a ten kabel koupis v kazdym elektru nejak za 200kc mozna min cim kratsi tim by mela byt lepsi kvalita proste ho na prehravaci zapojis misto sluchatek a do pc do otvoru line-out nebo kdyz ho nemas tak misto microfonu melo by to byt stejny jestli to je z desky nebo kazety

.DAT je format myslim ze nejaky vseobecni takze v nem jdou ulozit ruzne typy souboru medialnich souboru tim myslim audio i video a staci ho jednoduse prepsat treba na .mp3 nebo .mpeg zalezi co v nem mate ulozeno. Aspon si to myslim ze to je neco takoviho

a ty s tim zoofilem jak to jako myslis??? kvuli tomu obrazku? to ale neni zvire

DAT neni format ale digitalna kazeta :) Digital_Audio_Tape
A mini disc je digitalny disk, hudba s kompresiou 320 kbps. Vsetko z minuleho tisicrocia :) Kvalita de fakto horsia jak CD alebo LP kvoli komresii.
Ale "kvalita" audiokazety je horsia o take kvanta ze sa to snad ani neda nazyvat "kvalita" ale len nekvalita. Tolko k tomu zoofil ked si to nepochopil. Digitalizovat beznu komercnu audiokazetu je ako pozlatit hovno :)

Dovolím si nesouhlasit s tím, že audiokazeta je na houby. Není, když nahraješ pásek typu IV (metal) na kvalitním decku s řízením záznamové úrovně, kalibrací apod. něco z kvalitního zdroje, tak to je zdatným soupeřem právě třeba onomu MD. Horší je akorát odstup signál/šum a nižší dynamika.
Pokud máš na mysli kazetu normal nahranou na nějakém šuntu, pak ano. To je na houby a nedá se to pořádně poslouchat.
Jen doplním, že záznam na DAT není komprimovaný a má to o fous lepší parametry než CD (vzorkovací frkvence u CD 44,1 kHz, u DAT je 48 kHz). Jen se to moc neujalo... Možná bych ale vyhrabal odborný článek z roku cca 1986, kdy byla DAT pasována na hrobaře klasických kazet a pomalu i CD:-)

Ano DAT neni komprimovany to je CD kvalita (dokonca moze byt aj lepsie jak CD ma to volitelne sample rate), minidisc bol komprimovany.

U pasky nejde len o sum a dynamiku ale aj o to ze casom sa signal utlmi (napr. ovplyvnovanim susednych vrstiev namotanej pasky, alebo vseobecne starnutim, ja neviem) a to utlmenie zavisi aj od frekvencie takze po 10rokoch to znie jak spod hrnca, pouzitelne uz len na vyvolanie zachvatov smiechu :)
Metal je sice trochu lepsia, ale neni to zachrnaa sveta a myslim ze s platnou sa po 10rokoch nemoze rovnat ani ta. Sum sa da potlacit cez dolby, ale nezmizne uplne. A neni nic horsie ked niekto nahral pasku s dolby a prehraval bez dolby :) Uplne onicom.
Studiove pasky sa posuvali oproti hlave omnoho rychlejsie jak kazeta, tym mali aj omnoho lepsie vlastnosti, to by sa dalo aj pouzit, ale nie kazety. Mozno sa neskor pouzivali v studiach aj digitalne pasky, neviem nemam studio :)

P.S. DAT nemohla principialne porazit CD pretoze u pasky je neskutocne trapne to ze ju musis previjat a nevies si hned navolit skladbu ktoru chces.

Tak jasně že kazeta není kdovíco, však je to taky docela technologicky pěkně staré a v prvopočátcích to nebylo zamýšleno na kdovíjaké hifi. Třeba právě ta DAT má rychlost posuvu pásku vůči hlavě vyřešenou rotační hlavou. Měl jsem to možnost vyzkoušet (SONY DTC-59ES) a hrálo to stejně jako CD, komfort taky docela dobrý - jen samozřejmě není "instantní" přístup ke všem skladbám a vyhledávání trvá déle. V roce 1998 bych po tom skočil hned, když vypalovačka stála desetitisíce a k internetu se ti šťastnější připojovali 33kbit/s modemem. Ale nyní? Na doma? K ničemu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru