Avatar uživatele
Deli

Ahoj Vám všem po mém kempovacím týdnu! Poraďte mi prosím v této situaci:

Na dovolenou do kempu jsme jeli s našimi letitými přáteli. Obě rodiny mají dcery (10 let), kvůli nim jsme jeli společně. Druhý den se k dívkám přidala další holčička z kempu, chvíli si hrály všechny tři, pak se našich známých dívenka začala stranit těch dvou, ač ji zvaly k hrám.
Její maminka mi přišla vyčíst, že jsme jeli na dovolenou s nimi a naše nevychovaná dcera odstrkuje jejich chudinku. Byla jsem z toho zaskočená, navíc jsem viděla, že se dívky snažily zapojit i tu jejich, ale ona nechtěla. Pak známá řekla své dceři, ať s nimi nekamarádí, když ji nechtějí, já jsem ale svou dceru a další dívku posílala pro tu „odstrčenou“. Sama maminka ji ale nepustila z karavanu, dívky poslala pryč, zavřela se tam s ní a hrála s ní karty. Večer mi řekla, že tohle snad není možný a že zvažují odjezd. Snažila jsem se s ní mluvit, ale prostě nebyla přístupná rozumné diskusi, stále opakovala, že jsme přijely 2 rodiny a že si mají hrát spolu atd. V tu dobu, co jsme diskutovaly, klábosily všechny 3 dívky spolu opodál…
Nakonec se opravdu třetí den dovolené sebrala, zjevně i přes protesty manžela a dcery a odjeli!
Já jsem z toho byla docela v šoku, dříve jsme spolu hodně kamarádily, společné výlety, loni také dovolená, grilování… Zůstala jsem v kempu ještě 4 dny se svými dcerami sama, manžel musel do práce, nakonec jsme si to pohádkově užily, výletily jsme na hrady, jezdily na koni, chodily na zmrzku, nakoupily si šaty…

Své kamarádce se nevnucuji. Čekám, zda se ozve první ona, já jsem jí nic neudělala. Ještě než odjeli z kempu, šla jsem jí nabídnout právě uvařený čaj (takový krok ke smíru), ale byla jsem odmítnuta i s čajem.

Co dělat? Čekat? Jak dlouho? Jak se zachovat, až se ozve ona? Ráda bych přátelství zachovala, přeci jen přátel je stále málo… I když po tom, co se stalo, už žádné společné dovolené plánovat nebudu a obávám se, že ona příjemná kamarádská vlna je pryč…
Doplňuji:
Tak příběh má pokračování – uražená kamarádka se ozvala smskou, zda prý platí grilování, které jsme už v červenci naplánovali na příští víkend. A jelikož nemám za potřebí dělat z toho dusno, odpověděla jsem, že platí.
Už jsme se dokonce potkaly při vypravování dcer na tábor. Včera. Bavily jsme se o počasí… Až jsem řekla, že snad konečně začíná léto, když poslední dny za moc nestály. A ona na to: „Tak TADY bylo hezky, my jsme se koupaly denně v bazénu!“ No, já netušila, že zatímco na Orlické přehradě bylo v noci 10 stupňů a ve dne 15–18, tak na Plzeňsku byly tropy… Radši jsem to nekomentovala a myslela si své…

Po Vašich reakcích, za něž děkuji, ztráty kamarádky už tolik nelituji. Jsem zvědavá, jak si poradí naše holky, od první třídy spolu kamarádící. Mají být na táboře spolu ve stanu. Moje dcerka se s té jejich hnala, když přijeli na místo odjezdu táborníků, volala na ni, ale byla dívenkou odbyta strohým čau. Holčička je zpracovaná maminkou… Teď mají jedinečnou šanci na táboře, 14 dní bez vlivu rodičů, buď své kamarádství upevnit, nebo… (Ale jestli je slečna po mamince, taky není oč stát.)

Jelikož si přátel a známých vážím, mrzí mě to. Ale teď už opravdu uvažuji o tom, že není oč stát…

Hezký den!

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: Deli

Zajímavá 7Pro koho je otázka zajímavá? kost, Toruk, Berušinka, anonym, pokazdejinak, P.T., anonym před 4609 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Takhle se přátelé nechovají, navíc se zdá, že neshody přišly z protistrany a kamarádka je svým postojem jen prohloubila.
Holky v tomhle věku mají svá měřítka a podle nich si i hledají vztahy. Řešit to z pozice dospělých je docela problematické a v emočních pocitech nelze nic vnucovat.
Možná to chtělo hodit řeč s dívkami, třeba byl zádrhel v nějakých holčičích věcech, které dospělí hůře chápají.
A jak dál? Tys nic neprovedla, nech tomu čas a pokud se ozve, snaž se nedávat nic najevo.
Jestliže má vaše kamarádství hlubší základ, tak to nějak přežije. A jestliže ne, je otázka jestli by i nadále bylo pro obě přínosem.
Kdybys měla pocit, že trucuje (nebo možná i trochu stydí) nenuceně bych se po nějaké době ozval jak jste byly zvyklé před dovolenou.
Doplňuji:
Naše milá Deli, mnozí z nás už mají podobné excesy za sebou a přirozeně se nám vytříbili skuteční přátelé od těch kamarádů (napadá mě chlapsky jadrné rčení z vojny – svině převlečená za kamaráda).
Reakce tvé kamarádky potvrzuje podezření o hysterii a ženské rivalitě, kdy pokračuje ve skrytém boji o dominanci s neochotou uznat vlastní chybu a naopak s pokrytectvím obhajujícím vlastní selhání.
Snažím se být v odpovědích zdvořilý, ale tady ve stylu na hrubý pytel hrubá záplata, to lapidárně vyjádřila iv.
Je to hysterka, za kamarádku se staví dokud je to pro ni výhodné a do vztahů dětí rozhodně nezasahovat. Je to jejich svět a ony se musejí samy naučit se v něm pohybovat. Čím dřív, tím líp.
Pokud půjdeš na grilovačku, zkus hodit řeč s jejím mužem, asi musí znát její mouchy a chlapi bývají v těhle ženských bojůvkách a intrikách daleko rozumnější a rozvážnější.
Oceňuje-li vaše přátelství, zasáhne. A když ne, pak asi fakt není o co stát.
Možná sis právě v tuto chvíli svým postojem získala nová a trvalejší přátelství.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Berušinka

Vítám Tě Deli po dovolené =)

Jsem docela v šoku z toho, jak si popisovala tu maminku. Dyť je to dospělá ženská, ne? Tak už musí být trochu rozumná a vědět, co a jak. Neříkám, že v tomhle konkrétním případě to tak je (zvlášť, když píšeš, že si spolu hrát chtěly), ale každý se nesnese s každým – to platí i u dětí. Třeba holčička nevěděla, jak si s nima hrát, třeba doma má „jiné“ podmínky, hraje si jen s někým určitým, ale nejde mi to do hlavy, dyť píšeš, že se znáte.
Těžko říct, jak bych reagovala – chybu musí uznat ona. Já bych se jí nevnucovala, jen bych napsala stručně jasně třeba mailík, ve kterém bych jí řekla, jak to cítím atak., že to určitě nebyla šikana nebo tak něco, a ať si uvědomí, že té malé třeba zkazila prázdniny – že by se třeba časem otrkala, i tak to jde … děti většinou se nejdřív koukají, a pak něco konají.
Kdyby byla nepříjemná, tak už bych se s ní víckrát nebavila. Ať jí to dojde.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Jezimaria. ! Takove problemy jsem mozna mela v materske skolce a ani tim si nejsem jista.
Deli – popravde : Ta zenska je cvok. !
Nikdy jsem se nemichala do kamaradstvi mych synu. I kdyby je odstrklo 20 dalsich deti , hledala bych vinu v mych synech , ne v tech detech.
P.S. ja bych o takovou kamaradku nestala , nebo bych napsala mail , pomalu , v klidu , a poprosila o vysvetleni . Ale ta " myslenka " uz tam zustane. Proste : Hysterka zenska. Jsem rada , ze jsem zenska , ze nemusim zit s zadnou zenskou. ! 🙂
A vitam doma po kempovani. -iv-

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
P.T.

Já osobně bych to teda už nijak nehrotil. Nechce? Nechce… Tak ať si trucuje. Teď Vám vyčetla takovouhle ptákovinu a zachovala se jak… zachovala se blbě. Co by Vám do xichtu vmetla příště? Já bych nechal první krok na ní. Pokud ho neudělá, nemáte o co stát.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
terry

No…řekla bych, že komu není rady, tomu není pomoci. Myslím tím tvou kamarádku.
Pokud není přístupná diskuzi a sama svou dcerku ještě více straní ostatních dětí, myslím, že to není dobře.
Já bych jí dala ještě jednu šanci, třeba bych dělala jako že nic a podle toho, jak jste se dříve stýkaly, tak bych zkusila pokračovat. Třeba se to srovná a časem se vše vysvětlí. Ale pokud by stále trvala na svém, asi bych se nevnucovala. Já se také nerada cpu někam, kde evidentně nejsem vítaná. Ač mě to z různých důvodů mrzí.
A…poté bych si také řekla, že za to přátelství ani v tom případě nestojí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
arygnoc

něřešit.
lidi jsu .. no … někdy blbci.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
hanulka11

Je smutné jak se zachovala maminka té holčičky, vychová z ní také takovou .....svým urážením se- neměla k tomu důvod.
Vždy je těžké jak se sejdou tři děti jedno žárlí na druhé a maminka té holčičiky asi moc pozorovala jak se k ní ty dvě chovají. To by se něměli dospělí míchat mezi ně. Ty jsi rozumná a nech jí vycukat, jistě jí dojde jak se zachovala a když se neozve …aspoň víš proč jsi o ni přišla . S takovými lidmi je těžké pořízení. To je smutné když pak rodiče říkají dětem s tou se nesmíš kamamrádit a s to ano- to by nemělo být.
Možná se holčičky dají dohromady venku někde , bude zase dobře . Ale ona nemůže přeci chtít ,že ta tvoje nesmí promluvit na nikoho jiného. Nevím nechápu to.
Já bych tomu nechala volný průběh a hlavně si nic nevyčítej, tys nic nezavinila.
Doplňuji:
deli, myslím, že čas vše vyřeší- uvidíš jak se vše vyvine

Upravil/a: hanulka11

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Toruk

Netrápil bych se tím! …ať už se to bude vyvíjet jakkoliv. Pokud je si člověk jistý, že neudělal nic špatného, tak by se naměl takovými záležitostmi/ vztahy trápit.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Alesh

Upřímně řečeno, tady je každá rada drahá. To jsou zkrátka děti, něco jim přeletí přes nos a je hotovo. Z popisu vyplývá, že vina je jednoznačně na „odstrčené“ straně. Smutné je, že to ta matka „podpořila“ těmi dalšími nesmyslnými kroky. Já to vidím jako důsledek dnešní doby zbožšťovat především své děti. Místo, aby ji to matka v klidu vysvětlila a srovnala, tak se jí podřídí a vyvolá naprosto zbytečnou a hloupou reakci.
Osobně bych určitě neudělal to, že bych se pak ozýval já jim, neboť by to nepochybně bylo vnímáno jako uznání vlastní chyby, kterou jsem ale neudělal. Moje rada, neřešit to, ono se to samo vycuká, čas to vyřeší. Teď si uvař čajíček, dej si nějaký zákusek a vyhoď to z hlavy. 😉

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek