Avatar uživatele
Terryle

Dnes uplynulo 62 let od jedné z největších tragédií v dějinách našeho sportu. Víte, o jakou událost jde?

Obvykle tohle nedělám, ale mám za to, že na některé lidi a jejich osudy by se zapomínat nemělo. To platí jak pro oběti téhle tragédie, tak pro jejich některé spoluhráče, pro které touhle událostí začalo hodně dlouhé a hodně černé období, které některým zničilo nejen slibné kariéry, ale i životy. Takže mám za to, že si událost připomenutí fakt zaslouží – skoro nikdo už dnes o ní neví… Víte tedy, co se stalo 8. listopadu 1948?
Doplňuji:
Správně, Hanulko!
Mimochodem, celá událost je dodnes zahalená tajemstvím a asi už se nikdo nikdy nedoví, co se tenkrát stalo. Vrak se nikdy nenašel a je nejpravděpodob­nější, že leží někde v bažinách na francouzském pobřeží. Snad po dvou letech se našly pozůstatky dvou těl, a v jednom identifikovali pilota Narbonna.

Zajímalo by mě, zda by se někde ve Francii dala dohledat nějaká závěrečná zpráva z vyšetřování nebo něco podobného. Do Československa se žádné závěry nedostaly, aspoň podle vzpomínek bývalého hokejisty Augustina Bubníka, který na nehodu dobře pamatuje. Ráda bych se někdy po stopách téhle události vydala… ale na to bohužel asi nikdy nebudu mít ani peníze, ani jazykovou výbavu… :o/ A dosavadní pátrání z Čech vedlo jen do slepých uliček. Je to už moc dávno.
Některé věci asi mají zůstat záhadami navždycky. Ale nad LaManchem a v okolí jich v té době bylo podezřele hodně – kromě hokejových mistrů světa tam zmizelo také letadlo spisovatele Saint-Exupéryho nebo amerického jazzmana Glenna Millera.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? led, annas, anonym, Dmitrij, anonym, hanulka11 před 4911 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
hanulka11

Letecká havárie československých hokejistů je tragická událost, při níž se 8. listopadu 1948 při letu z Paříže do Londýna ztratilo nad průlivem La Manche letadlo s pilotem Narbonnem, radiotelegrafistou a šesti československými ledními hokejisty Zdeňkem Jarkovským, Miloslavem Pokorným, Vilibaldem Šťovíkem, Zdeňkem Švarcem, Ladislavem Trojákem a Karlem Stiborem.

Zdroj: podle wikkipedie

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek