Avatar uživatele
Lemra

Do jaké částky platit opravy v pronajatém bytě?

Dobrý den,

je před námi podpis nájemní smlouvy. Ve smlouvě je ale bod, že budeme platit veškeré opravy do 2000,– (po mém požadavku se slevilo na 2000 z 5000, ale i tak mi to přijde dost). To bychom totiž platili úplně vše. I kdyby se rozbila opotřebováním myčka, kterou jsme stihli použít 2×. Oprava stojí 450kč, stejně tak lednička. Mikrovlnku už bychom rovnou mohli za ty 2000 koupit novou.

V bytě, kde aktuálně bydlíme, jsou na nás jen opravdu drobné opravy jako výměna žárovky, přišroubovat dvířka atd., např. opravu trouby by majitelka hradila sama … Není hrazení všeho do 2000 moc?
Doplňuji:
Ještě doplním na základě jedné z odpovědí, že víme, že je na nás, co podepíšeme. Ptám se spíš z toho důvodu, jestli má někdo taky takové zkušenosti nebo jestli se vám to zdá moc. Díky za reakce :)

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: Lemra

Zajímavá 0 před 3745 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
beer

Záleží jen na vás co a zdali vůbec podepíšete.
Bydlím ve státním bytě a tam je hrazení přibližně stejné.
Doplňuji:
Ve druhé části přece uvádím, že také platím zhruba do 2000 Kč (okraj Brna, panelák).. Tedy lze předpokládat určitou přiměřenost té částky ))

Upravil/a: beer

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
brillant

Dříve platilo: http://www.al­fabyt.cz/info/Drob­ne_opravy_v_by­tech.pdf

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Funna

poud si přečteš 258/1995 Sb.NAŘÍZENÍ VLÁDYze dne 9. srpna 1995 http://www.pra­ha.eu/public/81/be/7­6/840756_81833_sta­vebni_upravy_pro­vadeci_predpis­.pdf zjistíš, že v podstatě musíš platit skoro vše…a to i věci, které by tě ani nenapadli…např. i podlahovou krytiny, kování, ventily, armatury atd…a tou mikrovlnku jsi mě docela dostal…no snad nečekáš, že když ji ty poškodíš, tak bude pronajímatel platit její opravu (a je úplně jedno, jestli si ji použil jen jednou)…to je jako když někomu pujčíš auto, ten ho nabourá a ty mu řekneš, že to nevadí, že si opravu zaplatíš sám…cena za podnájem jsou v podstatě peníze za to, že nemusís mít „našetřen“ milion a víc a máš kde bydlet (podobně, jako když ti banka pujčí peníze, za to že ti je dala k dispozici, chce zaplatit ve formě úroků)…nevím kolik platíš nájem, ale pokud (opravdu jen nájem, bez inkasa) je to např 5000,– a cena bytu (a to bude hodně levný) je 1 000 000,–, tak by trvalo 16,6 let, než bys ho zaplatil…takže nechtěj ještě pro pronajímateli, aby platil za tvé opravy, které tam vznikly za tvého působení…a buď rád, že tam máš jen 2000,–…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Ano, těch 2000 je přiměřených. Měli jsme to v nájemní smlouvě už asi před 15 lety… tak by možná i těch 5 nebylo vyloženě zlých

  1. Ty tam bydlíš a ty svým chováním ovlivňuješ životnost věcí v bytě.
  2. Ty tam bydlíš, byt užíváš téměř jak chceš. Pokud by kvůli dotažení kohoutku měl přijet majitel klidně z druhého konce republiky, bylo by to i neefektivní. Navíc by se s Tebou kvůli prkotině musel domlouvat, kdy do toho bytu může vstoupit.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Vždycky záleží na dohodě (jejích dalších podmínkách) – je možné, že majitel by natolik nesouhlasil s dalším snížením částky na ´drobné´ opravy, že by jako kompenzaci zdvihl cenu nájmu. Nebo byt pronajal ´ochotnějšímu´ nájemci…
Ale to tady nikdo neví.
Doplňuji:
…„jestli se vám to zdá moc“…
A to je právě to, co už jsem zmínil – jak má někdo hodnotit, co je „moc“ či málo, když nemám/e info o dalších podmínkách smlouvy (o jaký jde byt, v jakém stavu, s jakým vybavením, v jaké lokalitě, jaká je cena nájmu – vůči např. tržní ceně bytu či ceně místně obvyklé, na jak dlouho je smlouva uzavírána)?
___
Je v dané lokalitě více podobných bytů k pronájmu? – smlouvej. Není? – respektuj podmínky a nebo najdi jinou lokalitu či kvalitu bytu.
😉

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek