Avatar uživatele
sofid

Do jakých teplot vydrží činčily?

Doplňuji:
No tak dostala jste mě :D špatně položená otázka, myslel jsem, jako že jestli např.: při 5 stupnu celsium a méně nebo jestli dokonce při vyšších stupních bude ještě žít?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: sofid

Zajímavá 0 před 3861 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Činčily pocházejí z Jižní Ameriky, kde jsou velké teplotní rozdíly v noci a přes den. Takže jim mráz nevadí, ale nesnáší vítr (průvan) a vlhko.
http://www.vi­tejdoma.cz/cho­vatele/svet-zvirat.7/cinci­la.9683.html
Doplňuji:
Činčila pochází z Chile z And a v původním domorodém jazyce je základ slova
pro „činčila“ a „Čile“ stejný a znamená chlad a zimu, protože ve vysokohorských oblastech odkud pochází je skutečně zima.
viz. Wikipedia:
Jméno země pochází z původního domorodého názvu chilli, který měl znamenat „studený, zima“,[4] případně „tam, kde končí země“.[5] Další význam slova, pocházející z kečuánského jazyka, znamenal „to nejlepší z nějaké věci“, kterým mohli označovat tuto oblast Inkové. Po svém příchodu Španělé označovali dnešní chilské území jako Nová Extremadura. Název Chile se původně omezoval jen na centrální oblasti soudobého chilského státu, ale postupně se toto domorodé jméno prosadilo na úkor španělského názvu jako označení celé země.[6]
konec citace.

Činčila je zvíře soumračné a noční aktivity a spíše jí vyhovuje chladnější klima
než teplo. Činčila je pro tento pobyt v zimách vybavena skvělým kožíškem, který ji dobře chrání. Právě pro vynikající tepelné vlastnosti tohoto kožíšku byla ve volné přírodě téměř vyhubena.
Chov činčil by neměl být provozován v přetopených místnostech (při cca 26 stupňů C a výše činčila hyne!) V nevhodně vyhřívaných prostorách činčila navíc ztrácí kvalitu srsti. Vyhovují jí spíše chladnější dobře větrané prostory.

Upravil/a: anonym

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym, www Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Lucijej

No při –50 stupňů Celsia vydrží věčně ;o)
Doplňuji:
Činčila by se měla chovat v prostředí, kde se teplota pohybuje meui 15 – 25 stupni. udržování v záměrně v nižších teplotách je týrání, což ji samozřejmě dlouhodobě neprospívá.

Upravil/a: Lucijej

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Jana5678

Dobrý den, nezlobte se na mě, ale vaše otázka zní tak, že vaši činčilu spíše trápíte. Pokud jste se rozhodl pro chování činčily, tak jste si měl nejdříve zjistit, jaká teplota je pro ni nejlepší. Já mám činčilu již několik let a proto vím, že potřebuje poměrně teplo patnáct až dvacet stupňů. Pokud pro ni chcete to nejlepší pořiďte jí podestýlkové pelety. Doporučuji například tyto: https://www.pelety-premium.cz/po­destylkove-pelety/.

Nový příspěvek