Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Do pronájmu II. - na co si dát pozor - realitka ?

Ahoj,

už jsem tu měl jeden podobný thread, který se týkal přestěhování, ale protože už jsem se s některými věcmi seznámil při prvním neuspěšném kole odletu od rodičů ;) Mam trošku jiný dotaz:

Na co si dát pozor z pohledu realitní kanceláře?
Například na to jestli ten byt? (nebo majitel či jak to funguje) nedluží nějaké učty za telefon apod. musim sledovat? Jak/kde zjistim majitele bytu a jestli mi to pronajímá ten správný člověk? Apod. Jaké všechny papíry mám chtít vidět?

Diky.

Předmět Autor Datum
To ti rád poradím. Když jsem v roce 2002 kupoval s přítelkyní byt, říkal jsem si "je to poprvé, tak… poslední
rokator 23.07.2012 10:19
rokator

To ti rád poradím. Když jsem v roce 2002 kupoval s přítelkyní byt, říkal jsem si "je to poprvé, tak radši přes realitku, ať nenaletím". Víckrát bych si přes realitku nekoupil ani kliku od dveří...

Každý mi tvrdil, že hlavní je, aby ve smlouvě bylo uvedeno, že na bytě nejsou žádné dluhy. O to jsem si vysloveně řekl, realitka to do smlouvy uvedla, prodávající i já jsme to podepsali.

Další důležitá věta byla, že prodávající se zavazuje, že zaplatí daň z převodu nemovitostí.

Myslel jsem si, že když tyhle dvě věty jsou ve smlouvě, mám vyhráno... A omyl 3-[

Přišli jsme na vodovody a kanalizace se žádostí o převod - "původní majitel dluží asi 500,-, dokud to nebude uhrazené, nic se převádět nebude" - takže jsem to doplatil.

Přišli jsme na ČEZ se žádostí o převod - "původní majitel dluží asi 1000,-, dokud to nebude uhrazené, nic se převádět nebude" - takže jsem to doplatil.

Přišli jsme na plynárny se žádostí o převod - "původní majitel dluží asi 700,-, dokud to nebude uhrazené, nic se převádět nebude" - takže jsem to doplatil.

Přišli jsme na bytové družstvo se žádostí o převod (byl to sice byt v OV, ale družstvo dělalo správu domu, bylo potřeba nahlásit počet lidí apod.) - "původní majitel dluží 14000,-, dokud to nebude uhrazené, nic se převádět nebude" - to už nás docela naštvalo. Asi týden jsme se hádali s jejich právníkem, nakonec jsme to platit nemuseli.

Nastěhovali jsme se a žili jsme si šťastně až do dne, kdy nám skoro po třech letech přišel dopis z finančáku. Že prý není uhrazena daň z převodu a že ze zákona jsem povinen jako kupující zaplatit, když nezaplatil prodávající (na to prý každá slušná realitka upozorňuje, teď už to také vím). A že nějaká věta ve smlouvě nikoho nezajímá...

Našel jsem si prodávajícího - nemá nic, nikdy mu nic nepatřilo, nepatří ani patřit nebude, ale jezdí si v nových BMW (půjčeno od "kamaráda"), bydlí si v luxusním bytě (půjčeno od "kamaráda"), státu tenkrát dlužil přes 4 mega. Řekl jsem mu o problému, poslal mě někam, že prý ho můžu dát k soudu, že má hodně kamarádů (samí Dežo a Horvát apod.).

Tak jsme si na finančáku dohodli splátkový kalendář a daň splatili (vzhledem k tomu, že jsem státní zaměstnanec, stejně bych tomu neutekl, jen bych to měl dražší).

Pak jsem si ještě musel na městském úřadě vyběhat, aby byly zrušeny trvalé pobyty nějakým lidem, co tam bydleli ještě před prodávajícím (začali jim chodit nějaké výzvy k exekuci apod.) a pak už byl klid.

Takže realitky nebrat, jsou to šmejdi (podobný názor mám i na většinu řemeslníků - proto jsme si postavili barák sami a máme klid).

Všechno si obvolej sám, sám si to prověř a jedině tak máš jistotu!

Doufám, že se podobným zážitkům vyhneš :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru