Avatar uživatele
annas

Dobrá rada či sůl nad zlato. Jak porovnat kurs zlata a soli? Proč se říká zlatý, nikoliv slaný člověk? Jak chápete?

Nastanou takové časy jako v pohádce Sůl nad zlatou, kdy bude lidem sůl vzácnější než zlato a drahé kamení.
Nejsou dlůležitější i jiné hodnoty?
Je ve zlatě základ všeho zla?
Bude platit, že není zlato, co se třpytí?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 13Pro koho je otázka zajímavá? iceT, Andělé, johana 56, Drap, fcoop, redy, briketka10, gagaga, klumprt, wendyX, gecco, 1jirka22, BergySeltzer před 2547 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Odpoveď byla označena jako užitečná

Dost často se v těchto slovech o zlatu ukrývá jistá slovní hříčka. Cena zlata a soli jde vyjádřit pomocí měny. Pokud se chceme dostat na kloub této úvahy. Musíme začít cenou? Co je to cena? Je to vlastně uměle vytvořená hodnota vyjádřena univerzální hodnotou. Pokud pomineme spekulace a podobné věci a finančních trzích, je cena převážně určována poptávkou a náročností výroby. Cena zlatá je od nepaměti vysoká a vzhledem k váze. Je to tím, že celkově je na světě zlata relativně málo, na rozdíl právě od zmíněné soli. Dnes se využívá zlato i na mnoho výrobků, kde je potřeba, včetně elektroniky. Cena zlata však byla vysoká i v dobách, kdy nebyla nutná pro technologie a vyjadřovala právě jen to bohatství. Samozřejmě jsou i důležitější hodnoty. Taky se přece říká, že bez zlata se dá žít.Záleží jen na tom, z jakého úhlu se na věc díváme.
Ano, ve zlatě je původ všeho zla. Musíme však zlato opět vzít jako univerzální hodnotu a představit si pod ním bohatství. To je díky naší povaze opravdu zdrojem všeho zla, majetnické nároky, nenasycenost, ale spadají do toho i myšlenkové hodnoty.
To že neni zlato vše co se třpytí platí stále a bude platit i do budoucna. S tím se můžeme setkávat téměř každý den.
Sůl nad zlato skutečně je a také platí stále. Je zde však zase pouze úhel pohledu.Jídlo bez soli neni moc k jídlu a nechutná nám. Zlatem si však neosolíme.
Jen tak pro zajímavost. Údajně v dobách prvního osidlování Ameriky na některých místech bylo možné zlato směnit za stejnou váhu zlata. Prerijní indiáni neznali sůl a zlato mohli nalézt v potocích, ale nepotřebovali ho, neuměli ho zpracovávat. Domnívám se, že obdobná situace mohla být v době kamenné i na našem území.
Dnes se i to bohatství a hodnota zřejmě posouvají. Kdysi bývala většina měn, včetně té naší kryta zlatem. Dnes je to něco jiného. Měna je kryta nějakými pochybnými hodnotami, které se ve skutečnosti mohou lehce zhroutit a zlatý poklad republiky je už dávno rozkraden.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?annas Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
gecco

Jen si tak ´přemýšlím´…
Zlatý člověk – zlato je ceněno pro některé své vlastnosti (netečnost, stálost, lesk, snadnost obrábění), ale hlavně vzácnost – zlatý člověk je vzácným pro své vlastnosti…
😉
Sůl – nemyslím, že někdy dojde sůl (NaCl) – je jí na světě hodně, ale mnohdy byla leckde zlatem ´vyvažována´, zejména v dobách, kdy nebyla doprava na větší vzdálenosti snadná a levná (sůl není v dostatečném množství všude)…
😉
Sůl nad zlato – pohádka založená na metafoře vyjadřující, že ne vše, co je vysoce ceněno je skutečně k životu nezbytné, zatímco to, co nijak zvlášť (lokálně) ceněno není, takovým být může…
😉
Základ zla není ve zlatě, ale v lidské sobeckosti, chamtivosti, bezohlednosti…
A to těžko někdy odstraníme…

Co se třpytí?
Tohle se mi líbí:
Malý ptáček letěl na zimu na jih. Byla taková zima, že ptáček zmrzl a spadl doprostřed pole.
Zatímco tam tak ležel, šla kolem kráva a vykadila se přímo na ptáčka. Jak zmrzlý ptáček ležel v tom hovně, začal si uvědomovat, že to vlastně hřeje.
Hovno ho začalo rozpouštět! Tak si tam ležel hezky v teplé a samou radosti si začal prozpěvovat.
Kolemjdoucí kočka uslyšela ptačí zpěv a začala zjišťovat odkud jde. Šla po zvuku, objevila ptáčka v hovně, vyhrabala ho a sežrala.
Co z toho plyne?

  1. Ne každý, kdo se na tebe vysere, je tvůj nepřítel.
  2. Ne každý, kdo tě vytáhne ze sraček, je tvůj přítel.
  3. A když už se dostaneš do pěkných sraček, aspoň drž hubu.

😉

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Kdysi sůl platila za luxusní zboží a byla předmětem lukrativního obchodu. Vznikly solné obchodní stezky a podél nich i města. Odtud možná porovnání zlata se solí. Ovšem zlatem si člověk nic neosolí, že ano. Na druhé straně se ale za zlato dalo koupit skoro vše. Proto taky bylo původcem mnoha válek a násilí, za všechno zlo ale ani zdaleka nemůže, někde i obyčejná voda je cennější.. Dnes už cena zlata jako ekonomického prostředku klesá a konečně se začíná využívat jeho neocenitelných vlastností jako chemického prvku, v mnoha odvětvích je nenahraditelné.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Zlato má svoju hodnotu pre svoje vlastnosti a množstvo. V očiach človeka soľ ako čosi, čo sa presýpa medzi prstami a nachádza voľne v prírode, bez komplikovaného hľadania a vysokých nákladov nemá cenu, pokiaľ mu k zdravému životu nechýba. Ba, dokonca na prežitie mu je na prekážku – zomiera od smädu uprostred oceánu morskej vody…
Ale na druhej strane, ako iste vieme z rozprávky Soľ nad zlato, zlatom sa nenajete a ani jedlo sa nim nedá prichucovať a soľ k životu je treba i keď v malom množstve.

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
klumprt

Zase někdy říká o některých lidech, že jsou solí této země. Myslím, že naposled jsem to slyšel o živnostnících

Sůl bývala kdysi luxusním zbožím. Vemte si, že se to muselo dolovat ze země, přitom to nemá žádný jiný užitek, než aby se to sežralo, aby něco líp chutnalo, případně se zakonzervovalo nějaké maso, které ovšem taky patřilo mezi komoditu určenou spíše pro vyšší vrstvy.
Sůl není ovšem vhodná měna. Je to nerost dosti měkký, na stupnici tvrdosti je nejměkčí hned po masteku, přičemž na opačném konci stupnice je nikoli náhodou diamant. Diamanty jsou jak známo věčné, zatímco když vám pytlík soli spadne do louže nebo zmokne, jste rázem na mizině.
Podobně i zlato je daleko odolnější, jeho zdroje jsou omezené, resp. těžba nového zlata je čím dál dražší a obtížnější. A získávání soli se mezitím stalo z hlediska technologického úplnou legrací, jinak by kilo nestálo 8 Kč nebo kolik.
Zlato bylo odjakživa ideální k ukládání produktu vlastní ekonomické činnosti. Cena zlata je dneska kolem 1000 Kč/g. Pokud vyděláte za měsíc 20000 Kč, pak se celý tento výdělek vejde do zlaté krychličky o straně něco malinko přes 1 cm. Můžete tak na poměrně malém prostoru skladovat velké jmění, kterému nehrozí koroze, ani rozpuštění ve vodě.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Zlato a sůl porovnat nejde. Někdo preferuje pro svůj život sůl, někteří zase jen zlato: 🙂
http://jpeg.cz/i­mages/2017/04/­29/GOFi0.jpg
http://jpeg.cz/i­mages/2017/04/­29/6SXWu.jpg

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Symbolem ekonomické mohutnosti sůl nikdy nebyla a ani nebude.
Porovnávat ji se zlatem lze opravdu jenom v pohádce a ještě se porovnávají komodity, které mají naprosto odlišný význam.
Je mně líto, ale takto byla postavena otázka.
Základ všeho zla je lidská povaha a že jsou pro život důležitější jiné hodnoty, se ví již dávno. Bohužel pro ovládnutí světa, úzkou „nadřazenou“ skupinou, je ale třeba,aby bylo bohatství dáváno na první místo. Jen tak lze ovládnout celkem nenásilně masy lidí.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
annas

Zdroj -Jan Sobotka

https://books­.google.cz/bo­oks?id=aIVJDltCBGgC&pg­=PA79&lpg=PA79&dq=dJan+s­obotka+aforis­my+o+soli&sou­rce=bl&ots=IV­b8OIyh9b&sig=A7R­5cC6XulJI0zk9kYx­SAJKyijQ&hl=cs&sa=X­&ved=2ahUKEwi­Iw-P7xuPfAhXPYlAK­HVCMAu8Q6AEwDXo­ECAEQAQ#v=one­page&q=dJan%20­sobotka%20afo­rismy%20o%20so­li&f=false

před 1926 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

https://books­.google.cz/bo­oks?id=aIVJDltCBGgC&pg­=PA79&lpg=PA79&dq=Jan+so­botka+aforismus+Do­br%C3%A1+rada&sou­rce=bl&ots=IVe7UJ­z958&sig=ACfU3U1wcT4eS­C3YyyrjsER8b7dXC7T­PLg&hl=cs&sa=X&ved=2a­hUKEwiTmfGyqcHmAh­WBsHEKHQChAcoQ6A­EwBXoECAoQAQ#v=o­nepage&q=Jan%20s­obotka%20aforis­mus%20Dobr%C3%A1%20r­ada&f=false

před 1584 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Děkuji za vaše názory. Některé mě příjemně překvapily. Ale nejde o odpověď na odborný dotaz, takže dávám bod jako poděkování všem, kteří reagovali.

Šlo samozřejmě o nadsázku, zdánlivě nesrovnatelné skutečnosti, zda jsou tedy opravdu „obyčejné“ věci mnohdy cennější než drahý kov.

Zvídavé dítě se často ptá PROČ? Sůl nad zlato – sůl si mohu od někoho vyžebrat, zlato nikoliv. Kdy je rada důležitější než zlato stejně jako sůl?

Samozřejmě nejde o skutečnou hodnotu, ale pomyslnou.

Slova indiánského náčelníka

„Až zemře poslední strom a poslední řeka bude otrávená a poslední ryba bude chycená, až potom si uvědomíme, že peněz se nenajíme“

Místo peněz se dá použít zlato … takže nejde jen o pohádku, kdy zlato třeba ve vztahu k obyčejné soli nemá žádná hodnotu.

před 2547 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek