Avatar uživatele
anonym

Dobrý den chtěla bych navázat MD na rodičovsku je pravda když navazuji tak musím jít s druhým dítětem na 4 roky? a proč?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? kropitko před 5059 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
kropitko

Nerozumím! Jak a kam s druhým dítětem na 4 roky???

Stando,skutečně Vás obdivuji, Vy dokážete ze zcela nesrozumitelné otázky,udělat téměř srozumitelnou,já jsem skutečně nepochopila,proč by tazatelka měla jít na 4 roky z MD na RD s druhým dítětem…to je přeci na každém,jak dlouho chce pobírat RD…

No a ještě jedna věc,pokud dotyčná,nechce pobírat RD,tak ji přece k tomu nemůže nikdo nutit,ne??

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
standa

A ty „4 roky“ máte na mysli ve vztahu k zaměstnavateli ? Nebo k sociálce ?

Rodičovský příspěvek si může zvolit jaký chcete, i u druhého dítěte si můžete zvolit ´rychlejší´ varianty (pouze u té nejrychlejší na 2 roky jste musela mít PPM alespoň 380 Kč /den…, tedy relativně větší příjem)

Co se týká vztahu k zaměstnavateli, tak i zde platí, že vám zaměstnavatel MUSÍ poskytnout rodičovskkou dovolenou, max. do 3 let věku dítěte. O ten 4.rok pak můžete požádat o neplacené volno, které vámn zaměstnavatel už nemusí poskytnout, ale může…
Doplňuji:
To Honza016 (a nejen proněj) :

  • vaše tvrzení, že u 2.dítěte, když nemá maminka prac.smlouvu, tak automaticky dostává RP ve variantě „4 roky“ je NEPŘESNÉ
  • ve skutečnosti vůbec nejde o fakt, že se jedná o druhé dítě nebo, že nemá prac.smlouvu…, ale o jde o fakt zda maminka měla nárok na PPM (nebo-li ´mateřskou´) či nikoli *)
  • a zda má nebo nemá nárok na PPM závisí od skutečnosti, zda v den nástupu na mateřskou dovolenou mamince trvá účast na nemocenském pojištění, tj. je v pracovním poměru, nebo případně nastupuje na mateřskou (osm až šest týdnů před očekávaným porodem) v OCHRANNÉ LHŮTĚ
  • základní délka ochranné lhůty je 7 dní, ale u těhotných žen je tato lhůta prodloužena na 180 dní
  • a ještě musí být splněna druhá základní podmínka, a to že maminka je účastna na pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na mateřskou.

*) pokud nevznikl nárok na PPM, tak pak ´automaticky´ dochází k výplatě RP ve verzi „4 roky“ ode dne porodu


Ještě jedna taková vychytávka:

Pokud žena z jakéhokoliv důvodu potřebuje zvolit kratší (a tím i vyšší) výměru rodičovského příspěvku, je jedinou možností, aby druhý, pracující rodič, odešel ve svém zaměstnání alespoň na pár dnů na mateřskou dovolenou a čerpal peněžitou pomoc v mateřství. Pak by si tento rodič požádal o rodičovský příspěvek, zvolil variantu jeho čerpání a na matku dítěte jej zpětně převedl. Zvolená varianta rodičovského příspěvku by pak platila i pro ni.

Upravil/a: standa

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Honza016

Dobrý den,

pravdou skutečně je, že pokud máte první dítě tak máte možnost výběru (2,3 nebo 4 roky) v případě, že v průběhu RD čekáte druhé miminko a nemáte nikde platnou pracovní smlouvu (kam byste se po RD vrátila) automaticky přecházíte na 4 roky bez možnosti výběru. Pochopitelně to platí jakmile se dovrší první čerpání MD + lhůta cca 21 měsíců (nejsem si ale přesně jistý).

Podle mého názoru je tento zákon nebo vyhláška diskriminační. To je ale můj subjektivní názor.

Pěkný den

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
panenka

Já bych řekla že na 4 roky jít nemusíte ,že ted už si můžete sama rozhodnout jestli na mateřské budete 3 roky nebo 4 roky.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek