Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dobrý den prosím o radu jak vyřešit dorobný prohřešek se stavbou

máme pronajaté pozemky od města a ve smlouvě je stanoveno najemce může postavit chovatelskou stavbu o rozměru 16m2, výšky max 3,0m a bez základů. (specifikováno jako drobná stavba. Smlouva je podepsaná a platná. Po ústní dohodě se zástupcem města jsme postavily chovatelskou stavbu o velikosti 39m2 (13 x 3) + část do L 19m2. takže jednotlivé části jsou jako celek pod střechou. Zastřešená plocha četně přesahů je 76,50m2. Problém nastal , že rada města nám změnu nepovolila a chce abychom neprodleně zjednali nápravu.
napadlo nás odělit stavbu tak, že bychom jedntlivé části rozdělili na sílu sloupků a tím by vznikla mezi jednotlivými chlévky mezery cca 10cm. rozřízla by se tam i střecha a vložil okap. Pudorys stěn stavby by pak byl 3x4,3x4,3x2 a 3x5 a za roh (do L) 3x3,5. Asi to není úplně férové ale nic lepšího mne nenapadá.
Prosím o radu zda toto řešení je schůdné případně o nasměrování správným směrem. děkuji Dan

Předmět Autor Datum
Pane Dane, máte dva problémy. Jedná se evidentně o nepovolenou stavbu a navíc na cizím pozemku. Sice…
Fortys 23.01.2013 20:41
Fortys
je spousta lidi, co stavi nelegani stavby i stavby o nekolik pater vysi, nez je povoleno, proto bych…
msblb 24.01.2013 01:11
msblb
Bohužel, v tomhle státě prochází černá stavba mafiánům, kteří si postaví hrad v chráněné oblasti. Pr…
Filuta 24.01.2013 01:38
Filuta
Filuta: Asi tak :-( msblb: Neplácej blbosti! Pokud se jedná o nepovolenou stavbu, tak její odtranění… poslední
Fortys 24.01.2013 08:32
Fortys

Pane Dane, máte dva problémy. Jedná se evidentně o nepovolenou stavbu a navíc na cizím pozemku. Sice máte jiné právo k pozemku, které Vás opravňuje na tomto pozemku postavit stavbu, ale s omezením parametrů stavby, které jste nedodržel. Řešení je několik.
a) získat vlastnické právo nebo jiné právo k pozemku, které Vás bude opravňovat k postavení stavby Vašich parametrů tzn. koupit pozemek nebo uzavřít s vlastníkem pozemku dodatek nájemní smlouvy, ze kterého bude vyplývat, že můžete takto velkou stavbu na pozemku postavit. A následně požádat na stavebním úřadě o dodatečné povolení.
b) ubourat stavbu na rozměry uvedené v nájemní smlouvě a pak požádat o dodatečné povolení.
c) odstranit celou stavbu, požádat o vydání územního souhlasu na stavbu pro chovatelství do 16m2 a po jeho vydání stavbu opět postavit.

K Vašemu "nápadu": Jestli je v nájemní smlouvě uvedeno, že najemce může postavit chovatelskou stavbu o rozměru 16m2. Tak můžete podle mého na pozemku postavit jen jednu stavbu do 16m2. Tato formulace se objevuje v nájemních smlouvách s obcemi dost často. Jinak stavbou se rozumí soubor místností, které jsou vzájemně provozně propojené okny či dveřmi a to alespoň v jednom z podlaží. Pokud jednotlivé prostory provozně propojené nejsou, pak se jedná o samostatné stavby i kdyby byly pod jednou střechou nebo by na sebe besprostředně navazovaly. Např. dům na který navazuje garáž tvořená třemi ovbodovými stěnami a čtvrtou je obvodová stěna domu je samostatnou stavbou (pokud není spojena dveřmi s prostory domu). Přitom může být napojena na elektrický rozvod nebo i jeho systém vytápění.
Jinak stav kdy porušujete stavební zákon i písemná smluvní ujednání bych si za drobný prohřešek označit nedovolil. Hrozí Vám totiž pokuta, nařízení odstranění nepovolené stavby a vypovězení nájemní smlouvy.

je spousta lidi, co stavi nelegani stavby i stavby o nekolik pater vysi, nez je povoleno, proto bych si z toho nedelal tezkou hlavu a az mne dojde nekdo otravovat, tak to budu resit, pokud stasvba nekommu vadi, tak se bude odstranovat na naklady toho, kdo ji necha odstranit, cimz muze dojit k poskozeni majetkovych prav vlastnika stavby a odstranitel by musel vzniklou skodu vlastnikovi uhradit, takze to dopadne tak, ze se stavba dodatecne povoli

Filuta: Asi tak :-(
msblb: Neplácej blbosti! Pokud se jedná o nepovolenou stavbu, tak její odtranění bude hradit vlastník nepovolené stavby. Když ji neodstraní sám tak ji odstraní úřad, který odstranění nařídil a náklady spojené s odstraněním bude po vlastníkovi stavby vymáhat. Tyto náklady budou v porovnání s dobrovolným odstraněním několikanásobně vyšší! Takže strkat hlavu do písku a dělat že se nic neděje je to nejhorší co může Dan udělat. Pokud se nedohodne s vlastníkem pozemku tak je odstranění neodvratné! Pokud se dohodne tak má šanci na dodatečné povolení. Samozřejmě nevím kde to je(zastavěné území nebo volná krajina, co je v územním plánu, ochranná pásma atd.) a jestli stavba splňuje technické požadavky na stavby.
Proto mu radím začít u vlastníka pozemku a dohodnout se s ním.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru