Avatar uživatele
JenniferJen

Dobrý den, chtěla jsem se optat co je lepší, jestli udat otce dítěte, nebo neudat.

Jsem sama,otec měl a nyní nemá zájem o dítě,nevím co dělat.Papíry mě nechtěl podepsat takže musím na sociálce sepsat žalobu…když bych ho chtěla uvést.Horší je že mám strach z toho,že třeba za tři roky příjde a bude chtít střídavou péči a soud mu jí dá,že má na ní právo a já chci uchránit dítě před stresem atd.Nemluvě že ani nevím jak by to bylo kdyby mě neplatil alimenty…co dělat a jestli by měl postih a musel mi to dát.Nevím jestli to má vůbec smysl kvůli třeba 1000–1500Kč ho udávat a pak čekat co bude nebo nebude a žít s pocitem že může dítěti ublížit apod.
Doplňuji:
No jde o to že podle zákona má právo na dítě i kdyby se nestaral a neplatil atd.A já stím nic nenadělám a o tu střídavou péči může zažádat a dostane ji podle zákona.Proto se bojím jako třeba pro dítě cizí člověk…nezná ho aby neublížil nějak citově.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4909 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
kropitko

Z Vaší otázky jsem jelen, každopádně jestli jsem to dobře pochopila, tak Vaše dítě nemá v rodném listě uvedeného otce. Pokud je dítěti více jak 6 měsíců tak skutečně není snadné otce uvádět a žalobu by jste skutečně musela sepsat, s tím, že Nejvyšší státní zástupce se rozhodne, zda je v zájmu dítěte, aby byl otec uveden. Což asi ano.
Dále vzhledem k tomu, že se otec dítěte o dítě nezajímá, tak pochybuji, že by chtěl střídavou péči, dokonce nevidím důvod, proč by měl chtít dítě vůbec vídat, když ho vídat nechce.
Vy jako matka máte udělat vše co je vzájmu dítěte, nevím jak jste na tom finančně, ale pokud ne moc dobře, tak každá koruna alimentů přijde vhod.
Pokud nebude platit výživné, které mu určí soud, tak pak ho můžete po čtyřech měsících neplacení udat na Policii a zároveň dluh na výživném vymáhat pomocí návrhu na exekuci majetku…
Tak to promyslete, co je pro Vaše dítě lepší, v tom Vám těžko někdo poradí, to si musíte rozhodnout sama.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
hanulka11

No nějak jsem z toho v rozpacích …z těch vašich myšlenek
že by chtěl dítě do střídavé péče-a vy byste na to přistoupila ? copak je dítě věc,že si ji budete půjčovat jen když on by chtěl? A další vaše myšlenka že by mohl dítěti ublížit......co je to prosím vás za člověka? Buď ho uvedete jako otce a budete mít písemně doloženo co má za povinnosti jako otec a nebo prostě pozbývá všech nároků jako otec když ho neuvedete, ale nebudete od něj mít peníze .Jsem z toho nějak špatná ......

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dabel

To jse neumíte nějak rozumně domluvit?Jak si pomůžete když ho udáte?Kvůli 1000koruně?To snad ne.A proč by měl dítěti ubližovat?Snad víte s jakym člověkem máte dítě.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek