Avatar uživatele
anonym

Dobrý den, co prosím vás znamená příjmení Šabršulová ?? Předem děkuji za odpověď. Odpověď prosím směřujte na můj e-mail.

Význam příjmení

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? kropitko, Jahoda před 5065 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
kropitko

Zřejmě…z němči­ny..Schaberschu­le,no a co to přesně znamená se můžu jen dohadovat,třeba školní škrabka??:-D…nebo školní stírač…

a Váš e-mail neznám…ddd

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

Na wigipedii jsem se dočetl, že je to buď žena Šabršuli nebo žena kapitána Šabršulína
z knihy Dorotka a sedm loupežníků.
Ale kdo ví jestli to není žena šulína, který šabršuloval.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
annas

Jak uvedla Kropítko, původ příjmení je německý. Samozřejmě se počeštilo.
Vychází ze slovesa schaben, základ schab + er = on škrábe. (Přípona – er ve významu on je u většiny příjmení německého původu). Schule – škola. Významově by mohlo jít o
pojmenování toho, kdo škrábe (nepíše hezky), školního škrabáka, školního písaře, případně toho, kdo používá školní škrábací náčiní, škrábací náčiní ve škole.
Doplňuji:
I když jsem potvrdila německý původ příjmení, nějak mně neseděl jeho význam, a proto jem pátrala dál. Zjistila jsem, že příjmení Šabršula (podobně Šabatka) je od odvozené od křestního jména Šebestián.
Toto jméno je jedním z nejznámějších jmen křesťanského světa. Je odvozeno z latinského Sebastianus, muž ze Sebasta (což je název několika měst v Orientě), ale základ slova je řecký – Sebastos, latinsky Augustus, tedy vznešený, posvátný, ctihodný.
Augustus byl – jak víme – titul, kterým se honosili římští císaři a těšil se velké úctě.

Od historie jména k obci. V osadě Hora Svatého Šebestiána dal majitel Šebestián z Weitmile postavit v 16. st. kostelík zasvěcený sv. Šebestiánovi. Osídlení této osady či obce se datuje ale už od 14. st. (Tehdy se jmenovala jinak). Žilo v ní hodně řemeslníků, obchodníků, obec vzkvétala. Za doby napoleonských válek došlo k zpustošení této obce a stěhování lidí. Proto se Šabršula, který žil v této obci, přestěhoval jinam a v novém místě dostal příjmení – původem ze (Hory Svatého) Šebestiána, tedy Šebestián (= Šabršula), posvátný, vznešený.

Podle Etymologického slovníku, historie obce a z vlastních zkušeností.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit