Avatar uživatele
figo

Dobrý den, lze do výpovědi zaměstnance uvést jako důvod: porušování ustanovení Zákoníku práce ze strany zaměstnavatele?

Doplňuji:
konkrétně: na kartě docházky jsem objevil – 5 tis. s podpisem vedoucího. Důvod neznámý,nikdo mě nekontaktoval, pracuji v noci. Zákoník práce neumožňuje pokuty a penále.Potíž asi v tom: že jsem pod nevýhodnou prac.smlouvou: minimální mzda + pohyblivá složka mzdy. Jaký zaujmout právní postoj? Děkuji za reakci předem

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: figo

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? Jikra, anonym před 4646 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Pracovní smlouva je úmluva mezi 2 smluvními stranami, na něž se vztahují stejná práva i povinnosti. V ZP jssou taxativně vyjmenovány důvody vč. příslušných §, je dostupná i na netu.
Pokud jsou důvody podložené a případně prokazatelné, nemělo by hrozit ze strany zaměsnavatele riziko žádné odvety, protože by u soudu prohrál a hradil nejen soudní výlohy, ale i odškodné, zameškanou mzdu a veškeré zákonné nároky poškozeného.
Přesto je lepší zvážit okolnosti a zkusit mimosoudní dohodu, ovšem s připraveným původním podáním, když by nebyla rozumná ochota k dohodě.
V případě problémů nabízí příslušný odborový svaz bezplatnou právní podporu i zastoupení.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
arygnoc

určitě.
a nemusí ani porušovat nějaký paragraf,
stačí, když poruší např. pracovní smlouvu (např. nedodržení termínu výplaty) nebo i dobré mravy (např vás sexuálně obtěžuje, nutí vás lhát nepo podobně.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
baghira

Zaměstnanec může podat výpověď i bez uvedení důvodu (dvouměsíční výpovědní lhůta platí stejně), nebo ukončit pracovní poměr dohodou (tam je lhůta taková, jakou si dohodne, třeba i žádná).

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Michal Kole

Proč by ne.

Ale bylo by dobré uvést konkrétně jaký paragraf.

Taky je možné, že Vás zaměstnavatel zažaluje za křivé obvinění a pak už zbývá jen soud, aby určil kdo má pravdu.

Taky je možné, že Vám bude dělat zaměstnavatel potíže, např. bude trvat na 2 měsíční výpovědní době, nebo Vás propustí tzv. na hodinu bez odstupného nebo vás bude chtít propustit na dohodu bez nároku na odstupné nebo Vám nebude chtít vydat zápočtový list

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Hlada

Napsat to sice můžete, vzhledem ale k tomu, co už napsal baghira mi není zřejmé, jakou to bude mít výhodu proti výpovědi bez udání důvodu.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek