Avatar uživatele
anonym

Dobrý den, mám dotaz ohledně alimentů pro 18 syna, který přerušil studium.

Syn přerušil studium 20.5.10 a přihlásil se na úřad práce, který za něj hradil soc. a zdrav. pojištění, na podporu neměl nárok.1.9.10 znovu nastoupil do školy a opakuje třetí ročník.Otec na něj zaslal alimenty v červnu a další zašle až v říjnu.Alimenty prý nemusí zasílat,když byl syn veden na úřadě.Má pravdu nebo má hradit alimenty i když je syn veden na úřadě?Děkuji za odpověď.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4943 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
standa

Samotný fakt, že byl syn evidován na úřadu práce, otce neopravňuje, aby přerušil hrazení alimentů.

Podstatnou okolností je, zda byl syn v předmětné době (po přerušení studia) schopen se sám živit a zda činil úkony*), které by vedly k této schopnosti se živit sám.

Pokud lze tedy prokázat, že syn i přes svoji snahu, se živit zatím sám nemůže, tak nárok na výživné trvá.

*) a zaregistrování na ÚP bylo prokazatelnou snahou získat vhodné zaměstnání…a že to pak nedopadlo je jiná skutečnost


Takže pokud s otcovou argumentací syn nesouhlasí do té míry, že by mu stálo za to se i soudit, tak nechť podá žalobu na úhradu dlužného výživného…, jsem si téměř jist, že syn se žalobou uspěje.

Ale nejsem si jist, že takto vyhrocený spor, řešený prostřednictvím soudu, napomůže křehkým vztahům otce a syna ☹
Doplňuji:
To Berušinka:
mrkněte do diskuze 🙂

Upravil/a: standa

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Gollumek.88

osobně si myslím, že záleží na vstřícnosti otce. každopádně pokud vim tak do 18ti by měl mít podporu stoprocentně, do 26 jen do chvíle, kdy není výdělečně činný tedy není někde veden na UP nebo když pracuje na HPP. pak kdyby přerušil studium například vysoké školy, tak otec alimenty má právo ukončit zasílání alimentů.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Berušinka

Stando: Pořád jsem zmatená z té paní na sociálce. Prý ten pracák tam hraje významnou roli v posuzování celé věci =(. Od 18 se již prý mohu živit sama (stejně,jako tenhle případ) a studium jedině dálkově.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
standa

Souhlasím, že tato problematika je kontroverzní a v laické veřejnosti může být vykládána různě.

Uvedu 2 příklady:
1)Dítě vstoupí do zaměstnání, ale později tuto práci přeruší za účelem studia, jímž chce nabýt kvalifikace pro jiné povolání…, tak v takovémto případě se vyživovací povinnost neobnovuje.

  1. dítě např. neuspěje u přijímacích zkoušek na vysokou školu, nastoupí proto do zaměstnání*) se záměrem ucházet se o studium v dalších letech…po přijetí ke studiu na vysokou školu se pak vyživovací povinnost rodičů zásadně obnovuje.

Vychází se z toho, že schopnost dítěte se dočasně samo živit není definitivní a studium na VŠ je považováno za soustavnou přípravu na budoucí povolání.

*) nebo se zaeviduje na úřadu práce

Předchozí varianta ad 2) je plně použitelná pro příklad v otázce, kdy syn přerušil školu a následně po pár měsících pokračuje ve studiu opakováním ročníku s cílem dokončit studium např. maturitou.

Je nepochybné, že od začátku školního roku byť opakovaného ročníku, má syn nárok na výživné.

Ale dle mého názoru a zkušeností může syn uspět i s případným návrhem na doplacení výživného za období 06–08/2010, pokud soudu prokáže, že se skutečně nemohl v této době sám živit a že se připravoval na přijetí do opakovaného ročníku téže školy. Určitě by synovo pomohlo i nějaké potrvrzení školy, že se syn ucházel o opakování ročníku ihned po přerušení v 05/2010.


Je pravda, že z pohledu zákonů o veřejném zdravotním pojištění, o státní sociální podpoře ad. je období přerušeného studia (nikoli ze zdravotních důvodů) považováno za období, kdy zletilé dítě přestává být nezaopatřeným dítětem…, ale tato úvaha 100% neplatí pro případy posuzované dle zákona o rodině.

před 4943 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Právo a zákony